Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Τροπολογία για τη βία στα γήπεδα μετά από επίκαιρη ερώτηση Θεοχάρη

“Οι προτάσεις σας είναι ευπρόσδεκτες”. Με  τη φράση αυτή υποδέχθηκε τις προτάσεις του  Χάρη Θεοχάρη για την πάταξη της βίας στα γήπεδα ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βασιλειάδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή.

Παραθέτοντας  τη φράση του Αντσελότι ότι « το ποδόσφαιρο είναι το πιο σημαντικό από τα λιγότερα σημαντικά στη ζωή», προανήγγειλε  ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί Τροπολογία, που θα προβλέπει την απαγόρευση εισόδου, στα γήπεδα, όσων συλλαμβάνονται και τους ασκείται ποινική δίωξη για έκτροπα.

Κατά  την πρωτολογία  του ο κ. Θεοχάρης είπε χαρακτηριστικά «ελπίζω η συνεργασία με τη FIFA και την UEFA να επιτρέψει την παράκαμψη της συνήθους δικαιολογίας για το αυτοδιοίκητο, το οποίο αποτελεί την ‘’καραμέλα’’ που χρησιμοποιεί η ΕΠΟ. Στην πραγματικότητα το αυτοδιοίκητο αναφέρεται στη λειτουργία των ομάδων, όπου προφανώς δεν πρέπει να μπαίνουν πολιτικά κριτήρια, αλλά όχι και στο ζήτημα της βίας».

Επεσήμανε επίσης το γεγονός, ότι σκοπός πρέπει να είναι η παραγωγή ουσιαστικών αποτελεσμάτων επί των ήδη υφιστάμενων νόμων, χωρίς στείρα αντιπολίτευση για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, ενώ διερωτήθηκε για το έργο, που παράγουν τόσο το Ε.Σ.Α.Σ (Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού ) όσο και η Δ.Ε.Α.Β (Διαρκής επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας), καθώς τα φαινόμενα συνεχών κρουσμάτων βίας στα γήπεδα δείχνουν ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα. Τέλος κατέθεσε στα πρακτικά τα επίσημα δελτία της ΕΛ.ΑΣ την τελευταία τριετία, τα οποία και δείχνουν την αύξηση φαινομένων βίας αλλά και συλλήψεων λόγω επεισοδίων εντός των γηπέδων. 

Για όσους ασχολούνται με την ιστορία του ποδοσφαίρου, θα θυμούνται τη φράση του  Αλμπέρ Καμί, «Όσα έμαθα για την ηθική και τις υποχρεώσεις τα χρωστάω στο ποδόσφαιρο», πρόσθεσε ο κ. Θεοχάρης, καταθέτοντας σειρά προτάσεων για την προστασία του επαγγελματικού αλλά και του ερασιτεχνικού αθλητισμού  από τα φαινόμενα βίας.

Ο κ. Βασιλειάδης απαντώντας επεσήμανε ότι «στη διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος υπήρξαν λιγότερα κρούσματα αλλά είχαμε προβληματικές στιγμές», προσθέτοντας ότι «η βία στα γήπεδα είναι κοινωνικό φαινόμενο και εντείνεται σε μια κοινωνία με 10ετή κρίση και ανεργία που άγγιξε το 50%». Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές για την αντιμετώπιση της βίας λέγοντας μεταξύ άλλων πως με την εισαγωγή του VAR «θα φύγουν οι μεγάλες δικαιολογίες για όσα γίνονται». Σε ό, τι αφορά τα μέτρα στα γήπεδα υπογράμμισε ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα υπάρχει σεκιούριτι και όχι αστυνομία εντός των γηπέδων. «Δε θα μπει η αστυνομία όπως οι ταξιθέτες στα θέατρα. Εντός των γηπέδων θα έχουν την ευθύνη οι ΠΑΕ, ενώ οι σεκιούριτι θα κάνουν έλεγχο, ταυτοπροσωπία και σωματικό έλεγχο», κατέληξε.