Ανακοινώσεις, Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Αίτημα Χάρη Θεοχάρη, κατάθεσης εγγράφων για Attica Bank

Τέλος στο νοσηρό σκηνικό αδιαφάνειας που καλύπτει τις δραστηριότητες της Attica Bank καλείται να δώσει άμεσα η Κυβέρνηση.


Ένα τραπεζικό ίδρυμα δεν είναι «μαγαζάκι» της εκάστοτε Κυβέρνησης διότι τα σπασμένα από την κακοδιαχείριση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, θα σταλούν ως λογαριασμός προς πληρωμή στον ελληνικό λαό.
Το πόρισμα που προέκυψε μετά από πολύμηνο έλεγχο μεικτού κλιμακίου του SSM και της ΤτΕ βρίσκεται στη διάθεση της διοίκησης της Attica Bank από τις 3/6/2016, και ο κ. Στουρνάρας δήλωσε -μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό- ότι θα σταλεί στη Δικαιοσύνη. Γιατί ακόμη δεν έχει σταλεί; Υπάρχουν όντως δεκάδες περιπτώσεις δανείων που χορηγήθηκαν χωρίς να τηρηθούν τα τραπεζικά κριτήρια, με χαλαρές έως ανύπαρκτες εγγυήσεις, και πόσα από αυτά βρίσκονται στο «κόκκινο» και δεν εξυπηρετούνται;


Μετά το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής και την επιχειρούμενη συγκάλυψη γύρω από αυτό, το σκοτεινό τρίγωνο μεταξύ κυβέρνησης, Τράπεζας Αττικής και κάποιων υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες είναι πλέον φανερό.


Η Kυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις τώρα. Διαφορετικά θα είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό.


Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης μετά την Ερώτηση που κατέθεσε στις 11/2/2016  για την απαξίωση της Attica Bank -δύο μήνες μετά την ανακεφαλαιοποίησή της- σήμερα καταθέτει και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων.  

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αίτησης

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Πόρισμα του κοινού κλιμακίου SSM και Τράπεζας της Ελλάδος για τον έλεγχο της Τράπεζας Αττικής

Στις 11/02/2016 με ερώτησή μου προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είχα επισημάνει την πορεία απαξίωσης της Τράπεζας Αττικής. Το ΤΣΜΕΔΕ που ως βασικός μέτοχος είχε επενδύσει σε 3 αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικά 650 εκ. ευρώ έχει δει την αξία της επένδυσής του να βυθίζεται. Στην ερώτηση μου το Υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε απάντηση.

Η αδυναμία προσέλκυσης επενδυτών για την Τράπεζα Αττικής αναδεικνύεται από το γεγονός πως η τελευταία αύξηση κεφαλαίου καλύφθηκε αποκλειστικά από φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, η ΕΥΔΑΠ, η Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ (Ελευθέριος Βενιζέλος). Είναι ευρέως γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επανειλημμένως εκφράσει προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούνταν να γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ενώ ήδη από τις αρχές του 2016 οι ευρωπαϊκές ερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Ο SSM από τις αρχές του έτους διενεργεί έλεγχο για την κεφαλαιακή επάρκεια και την πολιτική προβλέψεων της τράπεζας. Την άνοιξη του 2016 συστάθηκε κοινό κλιμάκιο του SSM και της Τράπεζας της Ελλάδος για τον έλεγχο των χορηγήσεων της Τράπεζας Αττικής.

Δημοσιεύματα του τύπου αναφέρουν πως ο έλεγχος ανέδειξε πως σε πολλές περιπτώσεις δανειοδοτήσεων χορηγήθηκαν ποσά και δόθηκαν εγγυητικές επιστολές χωρίς να τηρηθούν πιστωτικά κριτήρια.

Αποτέλεσμα της διαβρωμένης πιστωτικής πολιτικής της Τράπεζας είναι το γεγονός ότι οι μη εξυπηρετούμενες πιστωτικές εκθέσεις της τράπεζας έχουν εκτοξευθεί στο καταστροφικό 60% των χορηγήσεων.

Επειδή οι διαρροές, οι πληροφορίες και τα δεδομένα για την Τράπεζα Αττικής αναδεικνύουν τα κεφαλαιακά προβλήματα της τράπεζας και τους ενδεχόμενους κινδύνους για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Επειδή διαφαίνεται μια πλήρης διαστρέβλωση της λειτουργίας της πιστωτικής πολιτικής και των κριτηρίων χορηγήσεων στην Τράπεζα Αττικής.

Επειδή προκαλούνται επιπρόσθετα ερωτηματικά από την απαιτούμενη διαδικασία αλλαγής της Διοίκησης της Τράπεζας Αττικής και τις διαφωνίες Κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος επί των προτεινόμενων προσώπων.

Επειδή στις 3 Ιουνίου το αρχικό σχέδιο των ευρημάτων του επιτόπιου ελέγχου από το μεικτό κλιμάκιο SSM – ΤτΕ, το οποίο μίλαγε για συμμόρφωση της Τράπεζας Αττικής στους τομείς της εσωτερικής διακυβέρνησης τις διαδικασίες διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου, το επιχειρηματικό μοντέλο, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τα πληροφοριακά συστήματα, έμεινε αναπάντητο από τη Διοίκηση της τράπεζας.

Παρακαλώ όπως καταθέσετε:

  1. Το πόρισμα του κοινού κλιμακίου SSM και Τράπεζας της Ελλάδος για τον έλεγχο της Τράπεζας Αττικής

    

Ο ερωτών Βουλευτής

                Χάρης Θεοχάρης – Β΄Αθηνών