Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Άλυτα τα προβλήματα γραφειοκρατίας.

Τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα κατά την προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας στη φορολογική διοίκηση, επισημαίνει σε ερώτησή του στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όπου οι παρακρατήσεις φόρων γίνονται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου την ίδια στιγμή που για το χαρτόσημο της παρακράτησης δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής διευθέτησης. Αυτό αναγκάζει το σύνολο των εταιριών της χώρας να στοιβάζονται με ταυτότητες οφειλής στις εφορίες για την εξόφληση χαρτοσήμων που σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τα 20 ευρώ.

Αντίστοιχη είναι η περίπτωση με τις παραδόσεις των πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων στις ΔΟΥ. Ιδιαίτερα τα τελευταία έτη που το κύμα παράδοσης πινακίδων Ι.Χ έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και που έχει δοθεί η δυνατότητα για παράδοση πινακίδων ορισμένους μήνες του έτους, έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα με την κατάληψη χώρου για τις εν λόγω δραστηριότητες στις εφορίες.

Άλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση αύξησης του διοικητικού βάρους και της γραφειοκρατίας είναι αυτή με τα στοιχεία μητρώου της εφορίας, τα οποία δεν επικοινωνούν με το ΓΕΜΗ.

Δείτε το κείμενο της ερώτησης: