Από το Βήμα της Βουλής

Αν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ υπερβούν τον στόχο, θα επιστραφούν στους φορολογούμενους;

«Αν προκύψουν περισσότερα έσοδα από την άνοδο των αντικειμενικών αξιών, θα τα δώσετε πίσω; Θα τα επιστρέψετε με έκτακτα μέτρα ή θα μείνουν στα κρατικά ταμεία;» αναρωτήθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της 4ης Αξιολόγησης συμπληρώνοντας ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ υπολογίζονται σε 2,65 δισ. ευρώ.

 Αναφερόμενος στο θέμα των κόκκινων δανείων, ο κ. Θεοχάρης παρατήρησε ότι ο νόμος δεν παρέχει πια καμία προστασία στους δανειολήπτες, ενώ χαρακτήρισε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αποτυχημένο και αξιοθρήνητο. «Το μόνο που καταφέρνετε με τα πιο ελαστικά κριτήρια είναι να προστίθενται κι άλλες αιτήσεις διακανονισμών. Το θέμα όμως είναι ο δανειολήπτης να κάνει συμφωνία, εκεί πάσχουμε, όχι στο θέμα του αριθμού των αιτήσεων».

 Για τις εγγυήσεις προς τον ESM, για τα δάνεια που έχει χορηγήσει στο Δημόσιο, έκανε λόγο για άρθρο-ντροπή. «Το 3ο μνημόνιο κλείνει με το άρθρο 109. Ένα άρθρο-όνειδος. Διώχνει 25 δισ. του ελληνικού λαού, τα οποία πηγαίνουν στο Λουξεμβούργο, όπως 500 χιλιάδες Έλληνες πολίτες πήγαν στο εξωτερικό».

 «Τελειώνει το παραμύθι ότι έχουμε 1 ευρώ αντίμετρα για 1 ευρώ μέτρα. Για να δώστε το μέρισμα, κόψατε κοινωνική πολιτική – το δίκαιη – και κόψατε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – το ανάπτυξη. Μας μιλάτε από το πρωί ως το βράδυ για δίκαιη ανάπτυξη, και κόβετε και το δίκαιη, και το ανάπτυξη. Πραγματικά για ό, τι σύνθημα χρησιμοποιείτε, κάνετε το ακριβώς αντίθετο»