Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση Χ.Θεοχάρη για ΕΝΦΙΑ Κοινωφελών Ιδρυμάτων

Πάλι κλαίει ο κ. Αλεξιάδης. Για τον ΕΝΦΙΑ των φιλανθρωπικών και κοινωφελών ιδρυμάτων αυτή τη φορά. Μας είπε σήμερα στη Βουλή ότι εξετάζει το θέμα σε “πολιτικό” επίπεδο, παραδέχεται ουσιαστικά ότι δε μπορεί δώσει λύση.

Το θέμα όμως, κ. Αλεξιάδη, δεν είναι πολιτικό. Είναι ουσιαστικό και κοινωνικό. Χρήζει άμεσης  αντιμετώπισης και όχι ατέρμονης πολιτικής συζήτησης που ουσιαστικά αναδεικνύει την ανικανότητα της κυβέρνησης  να παράξει αποτελέσματα.

Πόσος χρόνος χρειάζεται να καταγραφούν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και να υπάρξει μια μόνιμη αντιμετώπιση της φορολόγησης των εισοδημάτων τους; Προφανώς πολύς για τον  κ. υπουργό. Όπως  λύση δεν είναι και  η διαφαινόμενη πρόταση του κ. Αλεξιάδη: να φορολογούνται τα εισοδήματα των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και να αρχίσουν να επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με ερώτησή μου προς τον υπουργό Οικονομικών ζήτησα  να γίνει άμεση καταγραφή των κοινωφελών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, πιστοποίηση αυτών βάσει κριτηρίων ως προς το σκοπό, τη λειτουργία και τη διαχείρισή τους και μια συνολική και μόνιμη λύση για τον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων τους ανεξάρτητα από την πηγή. Ειδικότερα για τα ιδρύματα που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, να αναζητηθούν άμεσες λύσεις για το πώς αυτό θα συνεχιστεί και όχι να τα δίνουμε από τη μια πλευρά για να τα παίρνουμε από την άλλη.

Ως Δημοκρατική Ευθύνη έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και πιστεύουμε ότι στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, τέτοια προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά.