Η είδηση ότι κάποια Ελληνίδα «influencer» είχε την πάγια συνήθεια να φοροδιαφεύγει, αποφεύγοντας να συμπεριλάβει στη δήλωση εισοδήματός της τις αμοιβές για τις υπηρεσίες της, νομίζω ότι είναι ιδανικό δείγμα για το ότι, ως προς τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μηχανισμού, τα πράγματα αλλάζουν άρδην στη χώρα μας. Διότι η εν λόγω influencer -όπως και κάθε επιτηδευματίας με παρόμοιες δραστηριότητες, όσο καινοφανείς και εάν είναι- βρίσκεται πλέον στο ραντάρ των αρμόδιων υπηρεσιών του ελληνικού κράτους. Με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάσαμε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επιχειρούμε να δώσουμε οριστικό τέλος στο «πάρτι» της κοινωνικής αδικίας μέσω της φοροδιαφυγής.
Στο ΥΠΟΙΚ καταβάλαμε κάθε προσπάθεια ώστε το νέο φορολογικό σύστημα να ελαχιστοποιήσει -και, ιδανικά, να εκμηδενίσει σε βάθος χρόνου τις φορολογικές αδικίες. Με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, θεωρώ πως εισάγουμε μια εντελώς διαφορετική, πιο σύγχρονη και ρεαλιστική ως προς τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, πολύ πιο ευέλικτη και αποτελεσματική λογική.
Πιστεύω ότι, ενώ αποτολμούμε σημαντικές τομές, το νέο φορολογικό σύστημα είναι κατ’ ουσίαν ήπιο, εφόσον περιλαμβάνει μικρές πλην καίριες προσαρμογές. Είναι όμως, πρωτίστως, ένα φορολογικό σύστημα αναλογικό, θέτοντας στο επίκεντρο όσους προκαλούν απροκάλυπτα με την πρακτική «κερδίζω πολλά-δηλώνω λίγα ή και τίποτα». Σχεδιάσαμε το νέο σύστημα φορολογίας ακολουθώντας τις επιταγές της κοινής λογικής και της απλής, καθημερινής εμπειρίας, της δικαιοσύνης πάνω από όλα. Εστιάζοντας τα κριτήρια και τους ελέγχους μας στην πραγματική αξία της εργασίας, στον τζίρο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, τη μισθοδοσία -αλλά και με τη μέγιστη φροντίδα για τον κατώτατο μισθό.
Εκτιμούμε ότι το νέο φορολογικό σύστημα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής επιτρέποντας, εκτός των άλλων, στην ΑΑΔΕ να επενδύσει τον κύριο όγκο των δυνάμεών της στην αποκάλυψη της μεγάλης φοροδιαφυγής, η οποία μας απασχολεί κατά προτεραιότητα. Κι αυτό θα ήθελα να τονιστεί, διότι τη δημόσια συζήτηση γύρω από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μονοπώλησαν προς στιγμήν τα μέτρα που εισάγουμε για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Σαφώς αυτή η κατηγορία χρήζει ειδικής διαχείρισης, αλλά δεν είναι η μόνη, μολονότι ο κεντρικός στόχος παραμένει ο ίδιος, ανεξαρτήτως κατηγοριοποίησης: Η αποκάλυψη της κρυμμένης φορολογητέας ύλης και η εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης.
Σήμερα, ο μικτός μηνιαίος κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 780 ευρώ, ήτοι 10.920 ευρώ ετησίως. Επομένως, στο εξής καμία φορολογική δήλωση ελεύθερου επαγγελματία δε θα νοείται με ετήσιο εισόδημα κάτω από το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο εκλαμβάνεται ως ελάχιστο αποδεκτό όριο. Είναι ζήτημα απλής, στοιχειώδους λογικής. Και το ίδιο ισχύει πχ στο πεδίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Συμπερασματικά λοιπόν, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σηματοδοτεί μια «ειρηνική επανάσταση». Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα ως προς τη φορολογία, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και απαντώντας σε σύγχρονες ανάγκες. Πάνω από όλα όμως, υλοποιείται η εκπεφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιβραβεύσει τους νομοταγείς πολίτες, όσους αντιλαμβάνονται ότι η φορολογική εντιμότητα εν τέλει αποφέρει κέρδη -και δη πρακτικά και μετρήσιμα. Είναι η ίδια κυβερνητική βούληση για τη διοχέτευση πίσω στην κοινωνία των έως τώρα διαφεύγοντων φορολογικών πόρων. Έτσι ώστε, μέσω της απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης, η καθημερινότητα στη χώρα μας να γίνει καλύτερη και πιο ποιοτική. Όπως ακριβώς αξίζει σε όλους τους Έλληνες.