Από το Βήμα της Βουλής

Χάρης Θεοχάρης: «Διαφάνεια, εκσυγχρονισμός και εναρμόνιση με τις διεθνείς πρακτικές είναι το όραμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την Ελληνική Αστυνομία»

Στο νέο πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας και τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στον τομέα της προστασίας του πολίτη από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί με παρέμβασή του στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Χάρης Θεοχάρης.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοχάρης, «επί του θέματος υπάρχει μεγάλη διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και την αντιπολίτευση η οποία μας εγκαλεί. Η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία, όπως και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έχουν θέσει το στόχο της αναμόρφωσης και του εκσυγχρονισμού της ΕΛΑΣ. Εμείς μιλάμε για μια αστυνομία που λειτουργεί με διαφάνεια, πιο κοντά στον πολίτη με περισσότερα μέσα, με εκπαιδευμένους αστυνομικούς. Μία αστυνομία η οποία εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές οι οποίες έχουν δοκιμαστεί στο εξωτερικό. Αυτή είναι η αστυνομία που θέλει η Νέα Δημοκρατία».

Ακολούθως ο κ. Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε επιγραμματικά στη δέσμη των πέντε θεμελιωδών μέτρων τα οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση για την ΕΛΑΣ, ως εξής:

1. Αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας με την αξιοποίηση των διεθνώς καθιερωμένων βέλτιστων πρακτικών. Η ΕΛΑΣ πρέπει να λάβει υπόψη τη διεθνή εμπειρία και το πώς λειτουργούν οι αστυνομίες ξένων κρατών, προκειμένου να γίνει η ίδια πιο αποτελεσματική, αλλά και να βρεθεί πιο κοντά στον Έλληνα πολίτη.

2. Με αφορμή το περιστατικό στο Πέραμα έγινε λόγος για την εκπαίδευση των αστυνομικών και αν αυτή είναι επαρκής. Δίνουμε έμφαση, λοιπόν, στο ανθρώπινο δυναμικό και τη συνεχή εκπαίδευση, ώστε να έχουμε πραγματικά αστυνομικούς οι οποίοι θα μπορούν να αντιμετωπίζουν όλες τις κρίσιμες καταστάσεις με τον τρόπο που πρέπει.

3. Ψηφιοποίηση: Περισσότερα εφόδια στους αστυνομικούς μας. Περισσότερα εργαλεία, περισσότερες και πιο σύγχρονες τεχνικές δυνατότητες στα χέρια των αστυνομικών.

4. Διαφάνεια: Οι αστυνομικοί θα φέρουν στην εξάρτυσή τους κάμερες, ώστε να υπάρχει διαφάνεια για το πώς ακριβώς ενεργούν. Με αυτό τον τρόπο, πολύ εύκολα, θα εξετάζονται διεξοδικά όλα τα περιστατικά τα οποία απασχολούν έντονα την κοινή γνώμη και υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την ενδελεχή ανάλυσή τους.

5. Αναγκαία η διεύρυνση των δυνάμεων, με περισσότερο έμψυχο δυναμικό, τόσο στις περιπολίες και τις μονάδες δράσης, όσο και στο κέντρο επικοινωνίας. Κατ’ αυτό τον τρόπο, τα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται άμεσα και πιο αποτελεσματικά».

Η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το σχέδιο μεταρρύθμισης της ΕΛΑΣ, έγινε εξ αφορμής ερώτησης την οποίαν υπέβαλε ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κλέων Γρηγοριάδης, σχετικά με το πρόσφατο βίαιο περιστατικό στο Πέραμα.

Μολονότι στην ημερήσια διάταξη βρισκόταν η συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου κ.λπ., ο κ. Χάρης Θεοχάρης έλαβε το λόγο εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να απαντήσει στον κ. Γρηγοριάδη.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης «ειδικά για το συγκεκριμένο περιστατικό, η κυβέρνηση, πρώτα απ’ όλα, επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά. Το ζήτημα το ερευνά η δικαιοσύνη, απολύτως ανεπηρέαστη, ενώ διατάχθηκε αμέσως επιχειρησιακή ανασκόπηση των δράσεων της Αστυνομίας. Η ανασκόπηση αυτή ολοκληρώθηκε τάχιστα, μέσα σε 5 ημέρες μόλις, ακριβώς όπως είχε ζητηθεί από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη».