Συνεντεύξεις

Χάρης Θεοχάρης σε KARFITSA.GR: «Δεν ψηφίζω την απλή αναλογική»

Παίζει τους αριθμούς στα… δάχτυλα. Γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή πόσα χρήματα έχει το ταμείο του κράτους. Όπως λένε οι φίλοι του αυτό είναι το… «κουσούρι» που του άφησε η θητεία του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, θέση στην οποία βρέθηκε την περίοδο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- ΝΔ. Πριν λίγες ημέρες και σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ανεξαρτητοποίησή του από το «Ποτάμι» παρουσίασε το κόμμα του «Δημοκρατική Ευθύνη», πρωτοβουλία την οποία στηρίζει και ο πρώην «τσάρος» Αλέκος Παπαδόπουλος. Ο Χάρης Θεοχάρης μιλά στην KARFITSA για την νέα πολιτική κίνηση, τους ανθρώπους της και τους στόχους αυτής. «Είμαστε απέναντι στους μηχανισμούς που μας έφτασαν σ’ αυτό το σημείο και γι’ αυτό δεν έχουμε μηχανισμό» αναφέρει χαρακτηριστικά και καλεί τον κόσμο να στηρίξει την νέα προσπάθεια.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη

Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τον κόσμο για το νέο σας εγχείρημα;

Τα μηνύματα είναι πολύ θετικά. Βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη για επαφές με φορείς για να δούμε τα προβλήματα που είναι αιχμής αυτή την περίοδο. Θέλουμε να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που μας στηρίζουν.

Στις επόμενες εθνικές εκλογές θα ριχτείτε στην μάχη του σταυρού αυτόνομα; Πως βλέπετε την πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου, την καθιέρωση απλής αναλογικής και ενδεχομένως την μείωση του κατώτατου ορίου εισόδου στη Βουλή που είναι σήμερα το 3%;

Αυτό είναι το ζητούμενο. Να κατεβούμε αυτόνομα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Πρέπει να σκεφτούμε τι ευνοεί τη χώρα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για απλή αναλογική, όταν η ίδια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και όχι αλλαγές. Πως είναι δυνατόν η ίδια η κυβέρνηση να φέρνει έναν εκλογικό νόμο βάσει του οποίου στις επόμενες εκλογές δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση;  Πρέπει να δώσουμε λύσεις σε αυτούς που περνούν δύσκολα: στον άνεργο, τον εργαζόμενο που δεν ξέρει εάν θα πληρωθεί, τον επιχειρηματία που δεν τα βγάζει πέρα, τον δημόσιο υπάλληλο, τον αγρότη κοκ. Όλοι αυτοί θέλουν μια σταθερότητα για να προγραμματίσουν τη ζωή τους.

Θα καταψηφίσετε το νομοσχέδιο;

Αυτό που ήρθε στη Βουλή δεν μπορεί να υπερψηφιστεί. Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε εκτεταμένες αλλαγές που δεν θα έχουν σχέση με το παρόν νομοσχέδιο θα δούμε. Αυτό το νομοσχέδιο ωστόσο, δεν μπορεί να ψηφιστεί. Δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε την απλή αναλογική. Και το θέμα του 3% είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Δεν νομίζω ότι θέλουμε να ανοίξουμε αυτή την πόρτα, ιδιαίτερα όταν η ευρύτερη περιοχή είναι αποσταθεροποιημένη.

Υπήρξατε Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων. Υποθέτω ότι εξακολουθείτε να παρακολουθείτε τους αριθμούς. Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στα ταμεία του κράτους;

Τα φορολογικά έσοδα μήνα με τον μήνα χειροτερεύουν. Βελτιώνεται η εικόνα από τα έσοδα των προηγούμενων ετών και κλείνουν κάποιες τρύπες. Από τον Ιούλιο ωστόσο θα δούμε μια έκρηξη των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Εν ευθέτω χρόνω σε μια ομιλία σας στη Βουλή είχατε μιλήσει ως εκπρόσωπος του «Ποταμιού» για το σχέδιο που επεξεργάζονταν διάφοροι στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους για επιστροφή στην δραχμή. Τότε η κυβέρνηση το είχε διαψεύσει. Αισθάνεστε δικαιωμένος;

Προφανώς! Αισθάνομαι περισσότερο δικαιωμένος που αυτές οι απόψεις και τα σχέδια δεν εφαρμόστηκαν. Περισσότερο με ενδιαφέρει που αποφύγαμε τα χειρότερα και όχι εάν θα δικαιωθώ προσωπικά.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και συζητήσεις για τη δημιουργία του τρίτου πόλου. Η «Δημοκρατική Ευθύνη» κλίνει προς την Δημοκρατική Συμπαράταξη ή τη ΝΔ;

Η προσπάθειά μας είναι συλλογική και όλα αυτά συζητιούνται. Η ίδια η ύπαρξη της «Δημοκρατικής Ευθύνης» είναι να πάει κόντρα στους μηχανισμούς. Το να παρακολουθούμε μια διαδικασία που θα συνενώσει τους μηχανισμούς αυτούς και δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Χρειάζεται μια ανανεωτική και ενωτική προσπάθεια ο τόπος. Για το λόγο αυτό καλούμε τον κόσμο να καταλάβει ότι οι μηχανισμοί αυτοί μας έφτασαν στο σημείο και να στηρίξει την κίνησή μας.