Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Σοβαρές διαστάσεις με διεθνή αντίκτυπο στην υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού στη ΣΑ – Ερώτηση στη Βουλή

Σοβαρές διαστάσεις με διεθνή αντίκτυπο προσλαμβάνει η υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία μετά τα έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για την υποτιθέμενη διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.


Από την ανάγνωση των εγγράφων προκύπτει ότι η εξουσιοδότηση προς τον κ. Β.Π. και της ελληνικής εταιρείας έγινε από τον υποδιευθυντή εξοπλισμών του Επιτελείου Αεροπορίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας  και όχι από την αρμόδια Υπηρεσία Προμηθειών του σαουδαραβικού Υπουργείου Άμυνας.

Επιπρόσθετα, το έγγραφο του Επιτελείου Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας  αναφέρει ρητά ότι εξουσιοδοτεί τον κ. Β.Π. να διαπραγματευτεί νομικές, λογιστικές και εμπορικές παραμέτρους της Συμφωνίας (finalize legal, logistical and sales matters) και όχι να υπογράψει οιαδήποτε διακρατική συμφωνία (sign the G-to-G Agreement) εκπροσωπώντας και δεσμεύοντας μία ξένη κυβέρνηση.

Σε ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνει ότι οι διακρατικές συμφωνίες υπογράφονται μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών ή υπουργείων χωρών και όχι μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών και ιδιωτικών εταιρειών, ενώ οι  διαδικασίες πώλησης στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα σε οιαδήποτε τρίτη χώρα οφείλει να συντελείται σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξαγωγή Αμυντικού Υλικού που έχει ενταχθεί και την ελληνική νομοθεσία.

Με βάση τα παραπάνω ο κ. Θεοχάρης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

-Ποια τα αντισυμβαλλόμενα μέρη σε μία διακρατική συμφωνία; Είναι δυνατό  διακρατική συμφωνία να υπογράφεται από Έλληνα υπήκοο με ελληνικό διαβατήριο και να δεσμεύει ξένη κυβέρνηση έναντι της Ελλάδας;

-Ποιες οι δεσμεύσεις που έχει αποδεχθεί η χώρα μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την πώληση αμυντικού Υλικού σε τρίτες χώρες και ποιος ο κίνδυνος να οδηγηθεί η χώρα μας ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου για παραβίαση διεθνών Νόμων και Κανονισμών;  Παρακαλώ όπως γνωστοποιήσετε στο ελληνικό κοινοβούλιο το υπόμνημα του Νομικού Συμβούλου που ενέκρινε την υποτιθέμενη διακρατική συμφωνία.

-Γνωρίζετε εάν στο καταστατικό της ελληνικής εταιρείας που υπέγραψε την υποτιθέμενη διακρατική συμφωνία προβλέπεται η εκπροσώπηση ξένων Κυβερνήσεων; Παρακαλώ όπως παράσχετε αντίγραφο του καταστατικού.

-Γνωρίζετε εάν η ελληνική εταιρεία έχει απασχολήσει στο παρελθόν τη ΓΔΑΕΕ με παράτυπα Πιστοποιητικά και άλλες παραβάσεις; Παρακαλώ όπως μας παράσχετε σχετικό έγγραφο υπόμνημα.

-Για ποιον λόγο δόθηκε εντολή η ΓΔΑΕΕ να μην συναντηθεί με την επίσημη αντιπροσωπεία από το ΥΠΑΜ της Σαουδικής Αραβίας που είναι ο αρμόδιος Φορέας προμηθειών αντίστοιχος της Ελληνικής ΓΔΑΕΕ;

Δείτε το πλήρες κείμενο της ερώτησης: