Ανακοινώσεις, Άρθρα

Χάρης Θεοχάρης στο TheTOC: Οι 5 πυλώνες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας

Ο πυρήνας και το πρόταγμά μας για την επόμενη τετραετία είναι το να διατηρήσουμε την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και της σταθερότητας, μακριά από τις παλινωδίες και τα φαντάσματα του χθες. Σε αυτές τις θεμελιώδεις έννοιες συμπυκνώνεται η ουσία του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, ένα πρόγραμμα το οποίο, πριν από όλα, είναι λεπτομερώς κοστολογημένο. Πρόκειται για το στρατηγικό σχέδιο και το όραμα της παράταξής μας, με το οποίο προσερχόμαστε στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Και θα μπορούσε να αναλυθεί σε πέντε κεντρικούς πυλώνες δράσεων:

Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην Παραγωγική Ελλάδα και περιλαμβάνει ως βασικούς στόχους την καθιέρωση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ έως το τέλος της τετραετίας και τον περιορισμό της ανεργίας κάτω από το 8%, ενώ προβλέπει μέσο μηνιαίο μισθό στα 1.500 ευρώ. Παράλληλα, στην ίδια ενότητα του προγράμματός μας με στόχο την παραγωγική Ελλάδα, υπάγονται οι νέες αυξήσεις στις συντάξεις κατά 3-4%, ο διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσον όρο της ΕΕ, η αύξηση των επενδύσεων κατά 70% και η μείωση του δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2030. Επίσης, στοχεύουμε στην αύξηση του μεριδίου μεταποίησης, με εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ ως το 2027. Στον τουρισμό προωθούμε την επέκταση της τουριστικής περιόδου σε όλη τη διάρκεια του έτους, ανεβάζοντας τα έσοδα στα 30 δισ. ετησίως.

Σε ό,τι αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους, σχεδιάζουμε αύξηση μισθών για πρώτη φορά μετά από χρόνια, καθώς και εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους.

Στα προηγούμενα θα πρέπει να προστεθούν πολύ σημαντικά μέτρα όπως η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα, η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά (από 1/1/2025).

Η εντατικοποίηση των ελέγχων που θα διενεργεί η Επιθεώρηση Εργασίας συμπληρώνει τον κατάλογο με τις πρωτοβουλίες της ΝΔ στον πυλώνα του προγράμματος “Παραγωγική Ελλάδα”.

Ο δεύτερος πυλώνας του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την περίοδο 2023-2027, αφορά στην “Κοινωνική Ελλάδα” και περιλαμβάνει πολιτικές που αφορούν σε παιδεία, υγεία και κοινωνική συνοχή. Έτσι, προβλέπεται μια ψηφιακή επανάσταση στην υγεία, με πάνω από 300 μονάδες τηλεϊατρικής, ενώ μέχρι το τέλος της επόμενης τετραετίας θα έχει ολοκληρωθεί ο ψηφιακός φάκελος μέσω του myHealth. Επίσης, προβλέπεται ανακαίνιση σε 80 τμήματα επειγόντων περιστατικών και σε 156 Κέντρα Υγείας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε τα ράντζα να μην υπάρχουν πια στα ελληνικά νοσοκομεία. Επίσης, προβλέπονται δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες και δημιουργούνται 311 νέες δομές ψυχικής υγείας. Με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, το νοσηλευτικό προσωπικό θα αυξηθεί κατά 10.000 εργαζομένους και θα θεσμοθετηθεί ο δωρεάν προσωπικός γιατρός για όλους.

Ως προς τις πρωτοβουλίες μας για την παιδεία, θα διευρυνθεί το ολοήμερο, τα πρότυπα πειραματικά σχολεία θα αυξηθούν φτάνοντας τα 150, ενώ θα εγκατασταθούν ψηφιακοί διαδραστικοί πίνακες σε όλες τις τάξεις, από την Ε΄ Δημοτικού έως την Γ’ Λυκείου, σε 36.000 αίθουσες δημοσίων σχολείων. Με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα γίνει ανέγερση καινούργιων φοιτητικών εστιών για τη στέγαση 8.500 φοιτητών και θα ενισχυθεί ο θεσμός της μαθητείας και η αναβάθμιση των επαγγελματικών λυκείων.

Στον τομέα του πολιτισμού, πέρα από την ολοκλήρωση νέων εμβληματικών μουσείων όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό, θα γίνει συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Έχει προγραμματιστεί επίσης η αναβάθμιση και ανωτατοποίηση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, με τη δημιουργία νέας ανώτατης σχολής παραστατικών τεχνών πανεπιστημιακού επιπέδου, η οποία θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει το 2025 και θα χορηγεί πτυχία με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, ισότιμα με αποφοίτους ΑΕΙ.

– Με στόχο το να αναβαθμίσουμε το κοινωνικό πρόσημο της πολιτικής μας, αυξάνουμε κατά 50.000 τις θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και διαθέτουμε 1,8 δισ. ευρώ σε 137.000 δικαιούχους έως 39 ετών για τη νέα στρατηγική πολιτική “Σπίτι μου”.

Στο ίδιο πλαίσιο δράσεων, προβλέπεται η ανέγερση 25.000 κοινωνικών κατοικιών ενώ θα ανακαινιστούν 4.000 κενές κατοικίες του δημοσίου, οι οποίες και θα παραδοθούν με ευνοϊκούς όρους στους δικαιούχους.

Στον τρίτο πυλώνα του προγράμματος της ΝΔ υπάγονται τα έργα για την “Πράσινη και Ψηφιακή Ελλάδα”. Κατ’ αρχάς προβλέπεται η επέκταση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του gov.gr, ενώ έως το 2025 όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών θα διακινούνται μόνο ηλεκτρονικά.

Μέχρι το 2027 προβλέπεται για όλα τα κτήρια, δημόσια και ιδιωτικά, να συνδεθούν με οπτική ίνα. Μέσα σε 6 χρόνια, το 80% της ηλεκτροπαραγωγής θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, θα γίνει ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών και θα ενταθεί η υλοποίηση προγραμμάτων όπως “Εξοικονομώ”, “Αλλάζω θερμοσίφωνα” και “Φωτοβολταϊκά Στέγης”.

Εως το 2025 προβλέπεται να ολοκληρωθούν 45 μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, να τεθεί σε πλήρη ενεργοποίηση το πρόγραμμα GR-ECO με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία των νησιών, ενώ θα δημιουργηθούν 570 χιλιόμετρα νέων ποδηλατοδρόμων σε όλη τη χώρα.

Ο τέταρτος πυλώνας ισχυροποιεί τη “Δίκαιη Ελλάδα”: Με επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης ώστε να εξισωθεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (λιγότερες από 500 ημέρες ανάμεσα στην παραπομπή και την απόφαση, αναβαθμίζει τις κτηριακές υποδομές δικαστηρίων κ.α., ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό και εντάσσει νέα ψηφιακή στρατηγική στον τομέα της δικαιοσύνης.

Πέμπτος και τελευταίος πυλώνας του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας είναι η “Ισχυρή Ελλάδα”. Στο κρίσιμης σημασίας πεδίο της εθνικής άμυνας, θέτουμε τις βάσεις για μια Ελλάδα που διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ε.Ε., με ενεργή συμμετοχή και συμβολή στο σχεδιασμό των νέων κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών. Επίσης προβλέπεται η κατάργηση περιορισμών για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, όπως και η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, εντός και εκτός Ελλάδος. Τέλος, θα αξιοποιηθεί η νέα τεχνολογία για ενίσχυση της ασφάλειας, από τα σύνορα της χώρας μέχρι τον κυβερνοχώρο. Παράλληλα, 5.000 αστυνομικοί αποδεσμεύονται από δευτερεύουσες υπηρεσίες γραφείου και ενισχύουν τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής.

Συμπερασματικά και μολονότι υπάρχουν δεκάδες ακόμη πρωτοβουλίες, οι πέντε τομείς δράσεων όπως περιγράφηκαν σχηματικά προηγουμένως συνθέτουν το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία. Ένα πρόγραμμα που θα αποτελέσει αρμονική και αδιάσπαστη συνέχεια της τετραετίας που ολοκληρώθηκε και θα καταστήσει την χώρα μας ικανή να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας. Αυτό είναι, λοιπόν, το κοστολογημένο και απολύτως σύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς φορείς, πρόγραμμα, το οποίο φέρει τη σφραγίδα και την εγγύηση της Νέας Δημοκρατίας. Μιας παράταξης νίκης, που όπως δεσμεύτηκε και υλοποίησε όλα όσα υποσχέθηκε μέχρι σήμερα, έτσι θα πράξει και αμέσως μετά από τις επικείμενες εκλογές, ως η επόμενη κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

*Υποψήφιος Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Γραμματέας Προγράμματος ΝΔ