Συνεντεύξεις

Δεν μπορεί να ψηφίζονται νόμοι και να μένουν ανενεργοί – Armyvoice.gr

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 4 βουλευτές μιλάνε στο Armyvoice.gr  για τα 3 χρόνια της κυβέρνησης – Τι έκανε για τους στρατιωτικούς και τι θα μπορούσε να κάνει.

Χάρης Θεοχάρης

Πρόταση για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ καταθέτει στο αφιέρωμα του Armyvoice.gr για τα τρία χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. Παράλληλα δηλώνει ότι είναι απαράδεκτο να ψηφίζονται νόμοι και να μένουν ανενεργοί, όπως η εφαρμογή των νόμων για το ωράριο αλλά και τη νυχτερινή αποζημίωση.

ΕΡ: Συμπληρώνονται 3 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και δεν εφαρμόστηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ για τους μισθούς των στρατιωτικών και των ενστόλων. Πέραν της καταδίκης του γεγονότος, τι προτάσεις έχετε ώστε να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης; 

Η Πολιτεία, όπως έχω επανειλημμένα τονίσει από το Βήμα της Βουλής, οφείλει να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και να επαναφέρει τους μισθούς των Στρατιωτικών στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από τον Αύγουστο του 2012.

Να υπενθυμίσω ότι με τρεις ακόμη ανεξάρτητους βουλευτές κατέθεσα τροπολογία για εναλλακτικό τρόπο διανομής του κοινωνικού μερίσματος  προτείνοντας την άμεση καταβολή 150 εκατομμυρίων ευρώ στους στρατιωτικούς προς εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και τα υπόλοιπα οφειλόμενα ποσά να προβλεφθούν με ειδική πίστωση στον προϋπολογισμό του 2018.

Δυστυχώς στον ψηφισθέντα προϋπολογισμό του 2018 και παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν εγγράφηκαν κονδύλια για την επιστροφή των αναδρομικών. Η πρότασή μου συνίσταται στην καταβολή των αναδρομικών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων δηλαδή του υπόλοιπου 50% σε δόσεις με την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας εφαρμόζοντας ακριβώς το ίδιο  μοντέλο πάνω στο οποίο καταβλήθηκε το πρώτο ήμισυ των οφειλόμενων αναδρομικών.  

ΕΡ: Οι στρατιωτικοί αυτό που ζητούν πρώτιστα είναι ισονομία, ισοκατανομή καθηκόντων και ευθυνών. Με λίγα λόγια ζητούν διαφάνεια και αυτό είναι χωρίς οικονομικό κόστος. Τι αλλαγές μπορείτε να προτείνετε πάνω σε αυτό το ζήτημα; 

Σε συναντήσεις μου με στρατιωτικούς έχει καταστεί σαφές ότι πράγματι ζητούν ισονομία και ισοκατανομή καθηκόντων και ευθυνών στη βάση της συνταγματικής επιταγής της ισονομίας και της ισότητας των πολιτών.

Η εξάλειψη του ρουσφετιού δηλαδή του διαχωρισμού των στρατευσίμων σε προνομιούχους και μη, ο τερματισμός του φαινομένου όπου οι μονάδες του κέντρου είναι υπερπλήρεις με στρατιωτικό προσωπικό σε αντιδιαστολή  με τις υποστελεχωμένες μονάδες στις ακριτικές περιοχές αποτελούν μερικές από τις αλλαγές που κρίνω απαραίτητο να γίνουν.

Η παροχή επιδόματος παραμεθορίου, το οποίο δε θα είναι κουτσουρεμένο -όπως συμβαίνει σήμερα- και η ενίσχυση όσων πλήττονται από την παρατεινόμενη οικονομική κρίση μέσα από την εξασφάλιση κονδυλίων από κωδικούς των εξοπλιστικών μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό βήμα για την ισότιμη στήριξη των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΕΡ: Οι στρατιωτικοί αποτελούν μέχρι και σήμερα τη μοναδική κατηγορία εργαζομένων, που δεν αμείβονται για την υπερωριακή και νυκτερινή τους απασχόληση, παρά το γεγονός ότι η τελευταία έχει νομοθετηθεί. Η εφαρμογή του ωραρίου εργασίας είναι κάτι που τους αρνούνται λόγω υπηρεσιακών αναγκών. Πιστεύετε ότι ταιριάζει σε ένα σύγχρονο στρατό αυτή η συμπεριφορά απέναντι στα στελέχη; 

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το νόμο 3979 του 2011, το ωράριο εργασίας του στρατιωτικού προσωπικού εξομοιώθηκε με το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων δηλαδή σε σαράντα ώρες την εβδομάδα, οι στρατιωτικοί εξακολουθούν να αποτελούν την μοναδική ίσως κατηγορία εργαζομένων που ακολουθεί εξαντλητικά ωράρια και εργασία πέραν του πενθημέρου.

Είναι πασιφανές ότι δεν  μπορεί να ψηφίζονται νόμοι και να μένουν ανενεργοί.

Η συμπεριφορά της Πολιτείας απέναντι στα στελέχη των ενόπλων  δυνάμεων δεν ταιριάζει σε ένα σύγχρονο στρατό που πρέπει να έχει υψηλό ηθικό  και επιχειρησιακή ετοιμότητα.

ΕΡ: Ένα εξίσου σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουν είναι η συνεργασία μεταξύ των υπουργείων για την συνυπηρέτηση των συζύγων, οι οποίοι πολλές φορές υπηρετούν στον ίδιο νομό, αλλά σε διαφορετικά νησιά! Καμία κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να δώσει λύση. Πιστεύετε ότι οι κυβερνήσεις στο παρελθόν δεν ασχολήθηκαν πραγματικά με το πρόβλημα ή το θεωρείτε ένα πρόβλημα χωρίς λύση;

Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει ενσκήψει στο πρόβλημα που αφορά τη συνυπηρέτηση των συζύγων στρατιωτικών με τη συγκρότηση διακλαδικής επιτροπής συνυπηρετήσεων.

Σε μεγάλο βαθμό μάλιστα δίνονται άμεσες λύσεις σε προβλήματα μεταθέσεων συζύγων που υπηρετούν σε διαφορετικούς κλάδους των ενόπλων δυνάμεων, όπως για παράδειγμα αυτό της μετακίνησης των παιδιών υλοποιώντας τις μεταθέσεις των γονιών στρατιωτικών κατά το χρονικό διάστημα Ιουλίου- Αυγούστου όπου τα σχολεία είναι κλειστά.

Όσον αφορά στη συνυπηρέτηση συζύγων όπου μόνο ο ένας εκ των δύο είναι στρατιωτικός και ο άλλος δημόσιος υπάλληλος, αυτή οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι είναι πολλές φορές προβληματική  κυρίως λόγω έλλειψης ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία τα οποία οφείλουν να ελέγχουν την κάθε περίπτωση αναφοράς για μετάθεση ξεχωριστά και ανθρώπινα επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος.