Ανακοινώσεις

Δηλώσεις μετά τη ψήφιση του Π/Υ 2016

Χάρης Θεοχάρης

Mετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τον Προϋπολογισμό του 2016, o Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού κ. Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής:

O κ. Τσακαλώτος σήμερα χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι δήθεν δεν υπάρχει υπερφορολόγηση στη χώρα μας και ότι προφανώς οι Έλληνες πολίτες μπορεί να φορολογηθούν άλλο 1%! Αναρωτιέμαι εάν πρέπει να αναμένουμε αυτή την αύξηση το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης είπε πολλά ψέματα ότι τα ποσοστά αυτά, που θα αφαιρεθούν από τους συνταξιούχους, επιδεινώνοντας τη ζωή τους, αντιστοιχούν σε350 εκ. ευρώγια  το  2015, ξεχνώντας ωστόσο και τα1,8 δισ. ευρώ για  το  2016. Ο υπουργός των Οικονομικών ξέχασε επιμελώς να ενημερώσει πως η αύξηση της κατανάλωσης με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και μείωση των εσόδων από ΦΠΑ, όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό, πρακτικά μεταφράζεται σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Σε ότι αφορά τις προνομιούχες μετοχές του ελληνικού δημοσίου, αυτές ανέρχονται σε 2,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,35 δισ. είναι στην Εθνική τράπεζα και αναμένεται να κουρευτούν σε ποσοστό που αγγίζει το 70%, το οποίο μεταφράζεται σε απώλειες της τάξης των 945 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι  σώζονται  665 εκατ. ευρώ στην Eurobank, οι τελικές  απώλειες ανέρχονται σε 280 εκατ. ευρώ.

Εφόσον η ανακεφαλαιοποίηση και η διαδικασία των κόκκινων δανείων προχωρήσουν κανονικά, ο κίνδυνος για κούρεμα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες θα αποσοβηθεί οριστικά».