Συνεντεύξεις

Ερημώνει η χώρα – ερημώνουν τα χωριά | Συνέντευξη στην “Ελεύθερη Θράκη”

Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης, μιλά για την Οικονομία και την ρητορική της… Ανάπτυξης – Η Θράκη έχει την υψηλότερη ανεργία στους νέους, ενώ έχει τεράστιες δυνατότητες, που πρέπει να αξιοποιηθούν.

 

Συνέντευξη στην Μαρίνα Κονδύλη για την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, έδωσε ο Ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης.

***

Πώς βλέπετε την κατάσταση της οικονομίας αυτή την εποχή και τι περιμένετε το προσεχές διάστημα;

Υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης όπως για παράδειγμα στους δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι η κυβέρνηση έχει συμμορφωθεί στις επιταγές των Μνημονίων. Από την άλλη όμως διαπιστώνω καθημερινά από την επαφή μου με τον κόσμο ότι έχει κουραστεί λόγω των συνεχών υποχρεώσεων και ιδιαίτερα λόγω της αύξησης των φόρων και του κόστους ζωής. Εκτιμώ πως αυτή η μίζερη ισορροπία θα συνεχιστεί χωρίς οι πολίτες να δουν θεαματικές αλλαγές στη ζωή τους.

Τι σας λέει ο κόσμος που συνομιλείτε; Τι εισπράττετε από τις επαφές σας;

Οι πολίτες αισθάνονται αβοήθητοι, αδυνατούν να λύσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας. Και κυρίως μας λείπει το συλλογικό όραμα. Πρέπει να ξαναφέρουμε τον ενθουσιασμό στον κόσμο. Να πιστέψουμε στους εαυτούς μας και στις δυνατότητες τις χώρας. Και κυρίως να πιστέψουμε ότι δεν χρειαζόμαστε κανέναν άλλον. Υπάρχει όμως εκτός από απουσία οράματος και έλλειψη ηγεσίας. Ο κόσμος έχει ανάγκη να ονειρευτεί και να πιστέψει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Γι’ αυτό και ζητάει ανανέωση και των προσώπων και της νοοτροπίας, ενότητα αλλά και αποτελεσματικότητα.

Το στοίχημα για την οικονομία θα κριθεί προφανώς στον τομέα της ανάπτυξης. Πιστεύετε ότι πράγματι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις;

Η ρητορική υπέρ της επιχειρηματικότητας, της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι καλοδεχούμενη αλλά δεν είναι αρκετή. Δυστυχώς, αντί για σχέδιο υποβοήθησης των επενδύσεων βλέπουμε συνεχή προσκόμματα. Την επένδυση του Ελληνικού υπονομεύουν άνθρωποι που υποδαυλίζονται από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κέρκυρα ο δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ σταματά τις επενδύσεις και στα υδατοδρόμια και στην Κασσιόπη. Σε σχέση με την Eldorado Gold διεξάγεται μια μάχη χαρακωμάτων, ένα συνεχές μπρος-πίσω. Φοβάμαι ότι η στροφή στον ρεαλισμό έρχεται πολύ αργά για την κυβέρνηση, αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν την ακολουθούν όλοι.

Αν κάνατε μια ιεράρχηση των προβλημάτων σήμερα, με ποια σειρά θα τα αξιολογούσατε;

Σημαντικότερο πρόβλημα για εμένα είναι η φυγή των νέων. Ερημώνει η χώρα, ερημώνουν τα χωριά. Η Θράκη είναι από τις περιφέρειες με την υψηλότερη ανεργία και ειδικά στους νέους. Οδηγούμαστε σε έναν δημογραφικό μαρασμό. Από εκεί και πέρα σημαντική παράμετρος για εμένα είναι η καθημερινότητα του πολίτη. Για παράδειγμα, δείτε τι συμβαίνει στο χώρο της Υγείας. Στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικού οδηγούν τους Έλληνες πολίτες στην αναζήτηση περίθαλψης στο νοσοκομείο Αδριανούπολης της Τουρκίας. Για την αδιανόητη αυτή κατάσταση κατέθεσα ερώτηση στη Βουλή, καλώντας τον υπουργό Υγείας να δώσει λύση. Δεν μπορεί το νοσοκομείο Διδυμότειχου να μην διαθέτει νομική αυτοτέλεια και να εκλαμβάνεται ως κλινική του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν 100 χιλιομέτρων. Το σημαντικότερο όμως είναι να δίνουμε  λύσεις. Πώς θα αντιμετωπίσουμε τη φυγή των νέων; Η Θράκη είναι μια περιφέρεια με τεράστιες προοπτικές και τεράστιες δυνατότητες. Και πρέπει να αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες. Είναι ενεργειακός κόμβος, έχει πανεπιστημιακά ιδρύματα, μπορούν να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις.

Για να γίνουν αυτά όμως χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο. Με ευχολόγια δε γυρίζουν οι νέοι πίσω, χρειάζονται απτές αλλαγές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς μπορεί να αποτελέσει μια λύση στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε;

Η προσπάθεια ανασύστασης του χώρου είναι ένα θετικό εγχείρημα με πολλές όμως ασάφειες. Αν δε μπορούν να βρουν τώρα κοινά σημεία συμφωνίας, πώς θα γίνει μετά; Πώς γίνεται να προηγείται η εκλογή αρχηγού χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί το πολιτικό στίγμα, οι θέσεις, οι ενδεχόμενες συνεργασίες; Και εν τέλει αυτό που ζητάει ο κόσμος είναι να είμαστε κοντά του και να προτείνουμε πειστικές και ρεαλιστικές λύσεις. Να είμαστε δίπλα στον έμπορο της Ξάνθης, τον καπνοπαραγωγό της Κομοτηνής, τον νέο της Αλεξανδρούπολης. Διαφορετικά το έχουμε χάσει το στοίχημα.