Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση Χ. Θεοχάρη στη Βουλή για τη στοχοποίηση των συμβολαιογράφων ενόψει έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η αδυναμία της πολιτείας να προστατέψει -ενόψει της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών- τους συμβολαιογράφους, οι οποίοι στοχοποιούνται και δέχονται προσωπικές επιθέσεις μέσα σε ένα εκρηκτικό κλίμα κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων, επισημαίνει σε ερώτησή του στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.


Ωστόσο, η διαδικασία ακόμα δεν έχει περιβληθεί από ένα πλαίσιο εγγυήσεων και προστασίας αυτών που πραγματικά βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, καθώς ο διαχωρισμός από τη μία των στρατηγικών κακοπληρωτών και από την άλλη των πολιτών που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και έχουν απωλέσει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων, δεν είναι επαρκής.

Η διενέργεια των πλειστηριασμών από τους συμβολαιογράφους διασφαλίζει υψηλό βαθμό διαφάνειας, καταγραφής, εποπτείας, λογοδοσίας και αντικειμενικότητας σε μια κοινωνικά ευαίσθητη διαδικασία.

Επειδή η συμμετοχή των συμβολαιογράφων στη διαδικασία είναι μέρος μιας κοινωνικά δίκαιης και αποτελεσματικής λύσης στο ζήτημα των πλειστηριασμών, ο κ. Θεοχάρης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:


-Πώς σκοπεύετε να προστατεύσετε τόσο την επαγγελματική ιδιότητα των συμβολαιογράφων όσο και την προσωπικότητά τους, ως οντότητες που συμμετέχουν στη διενέργεια πλειστηριασμών, από τις επιθέσεις που κατά καιρούς έχουν λάβει χώρα;

-Με τι μέσα σχεδιάζετε να αποτρέψετε τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον των συμβολαιογράφων;

-Πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε την ανωνυμία του συμβολαιογράφου που θα διενεργεί τον πλειστηριασμό;

Δείτε το κείμενο της ερώτησης: