Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση για Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος

Μια σειρά ερωτημάτων προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης θέτει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χάρης Θεοχάρης με αφορμή την οσμή σκανδάλου που αποπνέει η υπόθεση παραίτησης του προϊσταμένου του τμήματος Ερευνών της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που δημοσίευσαν οι εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Καθημερινή».

 

Ο κ. Θεοχάρης ζητάει άμεση ενημέρωση από τις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων για τον λόγο για τον οποίο μετακινήθηκε ο πρώην προϊστάμενος του τμήματος ερευνών στην μονάδα χρηματοοικονομικών κυρώσεων ως απλός υπάλληλος, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος είχε αξιολογηθεί στις αρχές του 2019 ως άριστος.

 

Ερωτηματικά επίσης γεννάει το γεγονός πως το υπηρεσιακό πόρισμα για την εταιρία λιπασμάτων ELFE-Λαυρεντιάδη που έχει ήδη παραδοθεί στην επικεφαλής της Αρχής δεν έχει διαβιβαστεί στην Ολομέλεια προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διερεύνησης για το σύνολο των εμπλεκομένων.

 

Ο κ. Θεοχάρης υπογραμμίζει πως οι αναιτιολόγητες και ύποπτες αυτές αλλαγές στην Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος αποσκοπούν στη δημιουργία καθυστερήσεων όχι μόνο στη διερεύνηση της υπόθεσης της Εταιρείας Λιπασμάτων ELFE αλλά και σε πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος για εγχώριο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

 

Καταλήγει δε πως οι διαδικασίες διερεύνησης από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες των ανωτέρω υποθέσεων δεν πρέπει να καθυστερήσουν καθώς απασχολούν την ποινική δικαιοσύνη και τις ανακριτικές αρχές της χώρας.

Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ