Ανακοινώσεις

H κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε παγόβουνο

Ακόμη μια φορά που το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής  προειδοποιεί για το παγόβουνο στο οποίο οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι περιγράφει στην τριμηνιαία έκθεσή του;

Μια χώρα όπου η οικονομία είναι στάσιμη την τριετία 2014 – 2016,  οι εξαγωγές έχουν σταματήσει να ανακάμπτουν, τα όποια κέρδη στην απασχόληση είναι μέσω ελαστικών μορφών εργασίας, τα κόκκινα δάνεια και τα διοικητικά των τραπεζών αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και το φορολογικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ασταθές.

Και η λίστα των δεινών που διαμόρφωσε η “πρώτη φορά Αριστερά” συνεχίζεται. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων το 11μηνο του 2016 ανέρχονται σε 12,6 δις ευρώ, η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων αντί 1,8 δις ευρώ ανέρχονται σε 123 εκ. ευρώ για το ίδιο έτος, το ασφαλιστικό είναι μη βιώσιμο, η κοινωνική προστασία πολύπλοκη, κατακερματισμένη και με μηδενική στόχευση.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού δίνει τις προβλέψεις του και για το προσεχές διάστημα. Λέει, λοιπόν, ότι προϋποθέσεις ανάπτυξης δεν υπάρχουν, ο ρυθμός ανάπτυξης δε θα ξεπεράσει το 1,5%, ενώ η επιβολή νέων φόρων και η παρούσα σύνθεση των δαπανών θα συμπιέσουν ακόμα περισσότερο της αναπτυξιακές προοπτικές. Προειδοποιεί πως μια απότομη οικονομική διαταραχή προερχόμενη από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους ή την αποχώρηση του ΔΝΤ χωρίς εναλλακτικό σχέδιο προγράμματος θα έφερνε την οικονομία στα όρια των αντοχών της. Υπενθυμίζει από την άλλη πως ενδεχόμενη αδυναμία χρηματοδότησης του χρέους της χώρας θα οδηγούσε αυτομάτως σε χρεοκοπία, πτώχευση, εθνικό νόμισμα και στη δημιουργία ενός αποτυχημένου κράτους πλήρως ελεγχόμενου από φατρίες.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού – σε συνέχεια της πρόσφατης έκθεσης της ΓΣΕΒΕΕ  –    εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση της «δίκαιης ανάπτυξης και κοινωνικής σωτηρίας». Στον δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης  η χώρα καταλαμβάνει την τελευταία θέση. Στην πρόληψη της φτώχειας και την υγεία η κατάσταση χειροτέρευσε την διετία 2015-2016.

Οι αριθμοί μιλάνε, κρατικοί και παραγωγικοί φορείς κρούουν των κώδωνα και όλες οι εκτιμήσεις διαψεύδουν τις κυβερνητικές προβλέψεις. Η κυβέρνηση κωφεύει και βαδίζει τον δικό της δρόμο. Και δυστυχώς συμπαρασύρει και τη χώρα μαζί της.