Συζητάμε αυτές τις ημέρες τον προϋπολογισμό που συνέταξε η κυβέρνηση για το 2017. Άλλη μια φορά η έμφαση δίνεται στις περικοπές συντάξεων και στην αύξηση των φόρων. Μια θλιβερή επανάληψη των τελευταίων επτά ετών.
Στο οικονομικό πεδίο η κρίση τροφοδοτήθηκε από το μη διαχειρίσιμο δημόσιο χρέος αλλά και από το τεράστιο ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τράπεζες, ταμεία και εφορία. Τροφοδοτήθηκε επίσης από τα μεγάλα θεσμικά ελλείματα στο κράτος, τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη και τις αγορές.
Η ελληνική πολιτική ελίτ δεν τόλμησε και ο ξένος παράγοντας στην πραγματικότητα ποτέ δεν επεδίωξε να αντιμετωπίσει την ελληνική ύφεση ως κρίση συνολικού χρέους και ανταγωνιστικότητας. Αρχικά και οι δύο παράγοντες στόχευσαν στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην εσωτερική υποτίμηση μέσω της απαξίωσης της εργασίας. Σε μια δεύτερη φάση με το PSI προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του δημόσιου χρέους.
Κανείς από τους δύο όμως δε θέλησε πραγματικά να φέρει τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η χώρα, ούτε να αγγίξει ουσιαστικά το θέμα του τεράστιου αποθέματος ιδιωτικού χρέους.
Η κυβέρνηση στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μας διαβεβαίωσε πως τα ταμεία είναι βιώσιμα γιατί θα πετύχουμε μέσους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια 4,1%.
Ομολογεί μόνη της την επικείμενη κατάρρευση των ταμείων.
Όταν ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως η λύση για το χρέος θα οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από την κρίση παραπλανά συνειδητά. Στην πραγματικότητα η λύση για το ιδιωτικό χρέος είναι πολύ πιο σημαντική για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Χρειάζονται γενναίες διαγραφές χρέους στα στεγαστικά δάνεια ανάλογα με τις αξίες που έχασαν τα ακίνητα. Χρειάζεται η δημιουργία Bad Bank για τα επιχειρηματικά δάνεια. Χρειάζεται να δοθεί στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα άμεσα η ευκαιρία επανεκκίνησης μέσω μίας οριστικής και ενιαίας φορολογικής ασφαλιστικής και τραπεζικής ρύθμισης.
Όμως είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πως η έξοδος από την κρίση χρειάζεται ένα εκτεταμένο και καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ανθρώπους ικανούς να το υλοποιήσουν.
Δυστυχώς το σχέδιο αυτό μια χώρα πτωχευμένη- όπως είναι η δική μας – το χρειαζόταν ήδη από χθες.