Από το Βήμα της Βουλής

Η διαφθορά ως εργαλείο πολιτικής αντιπαράθεσης – Βουλή

Τις θεσμικές αδυναμίες του πολιτικού συστήματος που -όπως είπε- μετατρέπει τη διαφθορά σε εργαλείο πολιτικής αντιπαράθεσης, επεσήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος για τον Γιάννο Παπαντωνίου.


«Είναι άλλη μια αλυσιτελής εξεταστική για τα μάτια του κόσμου. Άλλη μία από τις περίπου 50 προτάσεις για εξεταστικές ή προανακριτικές επιτροπές που έγιναν στα 43 χρόνια της μεταπολίτευσης, που δεν έφερε αποτέλεσμα. Γιατί μια εξεταστική ή μια προανακριτική  επιτροπή είναι πρωτίστως πολιτική. Και τελικά, δυστυχώς, κομματική. Και ως τέτοια δεν μπορεί να ασκήσει τις δικαστικές αρμοδιότητες που της αναθέτει ο νομοθέτης», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης και τόνισε:

«Λέτε ότι το άρθρο 86 προστατεύει τους υπουργούς με την παραγραφή και για να μπορέσει να αλλάξει χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Είναι ψέμα. Το άρθρο 86 δεν αναφέρεται στην παραγραφή. Ορίζει μόνο τον χρόνο που η Βουλή έχει δικαίωμα να μπαίνει στα πόδια της Δικαιοσύνης. Την λεγόμενη αποσβεστική προθεσμία. Από αυτή τη σκοπιά το 2001 η αναθεώρηση του Συντάγματος έκανε τα πράγματα χειρότερα. Διότι αύξησε από μία Σύνοδο σε δύο Συνόδους τον χρόνο που η Βουλή μπαίνει στα πόδια της Δικαιοσύνης».

«Το πουλήσατε οι πολιτικοί τότε σαν αύξηση του χρόνου μη παραγραφής, ενώ ήταν το αντίθετο. Ήταν αύξηση του χρόνου που η Βουλή μπορούσε να προστατεύει τους υπουργούς και τους βουλευτές. Αύξηση του χρόνου που η Βουλή μπορεί να μπλοκάρει τη Δικαιοσύνη.  Η παραγραφή ορίζεται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Που θυμίζω το 2003 τον ψήφισαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του τότε Συνασπισμού.

Πέντε χρόνια ορίζει την παραγραφή αντί 15 χρόνια για τον κάθε Έλληνα πολίτη. Ως πότε θα το ανεχόμαστε αυτό; Δυόμιση χρόνια γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία  δεν τον έχει αλλάξει; Μήπως για να προστατευτεί η ίδια από τυχόν υποθέσεις και προβλήματα που θα έχουν οι σημερινοί δικοί σας υπουργοί; Μήπως αυτός είναι ο λόγος που δυόμιση χρόνια δεν έχετε κάνει καμία αλλαγή;», διερωτήθηκε ο κ. Θεοχάρης.