Από το Βήμα της Βουλής

Η εισήγησή μου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στα πλαίσια συζήτησης για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2016

Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα το προσχέδιο του Π/Υ για το 2016 σε μια δυσμενή συγκυρία για την Ελληνική οικονομία.

Τι μπορούμε να πούμε για όσα διαβάσαμε στο προσχέδιο αυτό; Δυστυχώς λίγα τα θετικά, πολλά περισσότερα τα αρνητικά.

Πρώτον, Η ελληνική οικονομία λειτουργεί σε ένα θετικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον:

Βλέπουμε στον πίνακα 1.1 του προσχεδίου:

–       ρυθμοί ανάπτυξης παγκόσμιας οικονομίας 3,3% για 2015, 3,8% για 2016

–       ρυθμοί ανάπτυξης Ευρωζώνης 1,5% για 2015, 1,7% για 2016

Η μέση τιμή αναφοράς του πετρελαίου διαμορφώθηκε από τα $96,25/βαρέλι το 2014 στα $58,87/βαρέλι το 2015 και $64,22/βαρέλι το 2016.

Το περιβάλλον αυτό σε συνδυασμό με το τέλος της ύφεσης που αχνόφεγγε το 2014, θα έπρεπε να διαμορφώσει ένα σημαντικά καλύτερο αποτέλεσμα για το 2015 και έτι περαιτέρω για το 2016.

Δεύτερον, η εκτέλεση του Π/Υ ως τώρα το 2015 είναι σημαντικά χειρότερη από τις εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο εκτέλεσης το προσωρινό για τον Σεπτέμβριο η υστέρηση στα καθαρά έσοδα του Π/Υ ανέρχεται στα €4,9δις ή 12,5%. Η μείωση από πέρσι είναι 8%. Και αυτό στα καθαρά έσοδα. Τα μεικτά είναι χειρότερα καθώς και οι επιστροφές φόρων είναι κάτω από τους στόχους κατά 400εκ.

Η κατάσταση χειροτέρευσε κατά 800 εκ. σε σχέση με τον Αύγουστο τον τελευταίο μήνα με τα οριστικά στοιχεία. Και ενώ δεν έχουμε στοιχεία για το πως πήγαν τα φορολογικά έσοδα τον Σεπτέμβριο – βγαίνουν με τα οριστικά στοιχεία σε λίγες μέρες – μπορούμε να υποθέσουμε πως από τα €3,3δις υστέρηση του Αυγούστου πρέπει να είμαστε κοντά στα €4δις τον Σεπτέμβριο.

Ακόμη, ένας κρίσιμος δείκτης κατά την άποψή μου, ο λόγος πρωτογενούς ισοζυγίου προς καθαρά έσοδα, επιδεινώθηκε τον Σεπτέμβριο σε 9% στο εννιάμηνο από 12% στο οκτάμηνο. Ο λόγος απλός και πρόκειται να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες: Η τεχνητή συγκράτηση των δαπανών δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο καθώς πλησιάζουμε στο κλείσιμο του έτους και αναγκάζεται η κυβέρνηση να πληρώσει κάποια από τα χρωστούμενα.

Η ανεπάρκειά σας φαίνεται παντού, στο ΠΔΕ με τις υστερήσεις του αλλά και σε κάθε γραμμή του προϋπολογισμού.

Τρίτον, οι ρυθμίσεις απέτυχαν παταγωδώς. Με προχθεσινά στοιχεία της ΓΓΔΕ, πάνω από €1,5δις αυξήθηκαν σε έναν μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς την εφορία. Για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει αυτό, από το παλιό ληξιπρόθεσμο, αυτό μέχρι το 2014, η εφορίες εισέπραξαν φέτος €1,3δις και έσβησαν από τα βιβλία €0,4δις. «Καθάρισαν» δηλαδή €1,7δις λίγο παραπάνω από όσο προστέθηκε τον Σεπτέμβριο μόνο!

Μήπως όμως είναι θέμα ανικανότητας της εφορίας και της κας Σαββαΐδου μόνο; Όχι βέβαια, γιατί την περασμένη εβδομάδα μάθαμε πως ενώ ρύθμισαν 350.000 συμπολίτες μας €6,1δις μέσα σε 5 μήνες ρύθμισης, την έχασαν οι 35.000 ή το 10% και το ποσό που βγήκε από τις ρυθμίσεις των ταμείων ξεπερνάει το 1δις ή το 15% του συνολικού ποσού!

Σας είχα πει και σας στο ξαναλέω κρίνεστε από την αποτελεσματικότητα των μέτρων σας, όχι από την ρητορική σας. Από το πόσοι βγαίνουν χωρίς χρέος από τις ρυθμίσεις όχι από το πόσοι μπαίνουν. Οι ρυθμίσεις πρέπει να βοηθούν στην μείωση του συνολικού βάρους των φορολογουμένων και εργοδοτών με χρέη σε εφορίες και ταμεία και όχι με το αν έσωσαν μία ή δύο επιχειρήσεις.

Τέταρτον, προβλέπετε – εσείς – χειροτέρευση όλων των βασικών δεικτών της οικονομίας. Το βατερλώ σας είναι ο πίνακας 1.2 στην σελίδα 19 πρέπει να φωτοτυπηθεί και να μοιραστεί σε κάθε νοικοκυριό. Είναι η σύνοψη της ανεπάρκειας, της ανικανότητας, του ερασιτεχνισμού και της αδυναμίας σας να κυβερνήσετε.

Σε κάθε δείκτη το 2015 αλλά ακόμη και το 2016 θα είναι χειρότερο από το 2014! Πρωτοφανής η ζημιά σε όλο της το μεγαλείο συμβολίζεται και εμπεδώνεται από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων τα λεγόμενα capital controls στην νέα Ελληνική.

ΑΕΠ από 0,8% αύξησης το 2014 σε μείωση 2,3 και 1,3 το 2015 και 2016 αντίστοιχα. Εδώ μας λέτε πως φέτος θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Το είπε και ο Π/Θ αλλά και ο κος Σταθάκης στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.

Η ΕΛΣΤΑΤ όμως αναθεώρησε επί τα χείρω το 2014 στο 0,7% πράγμα που θα επηρεάσει τα νούμερα των επομένων ετών. Και αυτό που μας κρύβετε είναι πως οι μακροοικονομικές αναλύσεις λένε πως πράγματι το 2015 θα είναι λίγο καλύτερο από τις προηγούμενες προβλέψεις, αλλά το 2016 θα είναι χειρότερο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Πως μπαίνουμε σε νέο κύκλο αβεβαιότητας. Πως το ΔΝΤ ήδη ανακάλυψε νέο κενό στο πρωτογενές αποτέλεσμα, 0,25% το 2015, 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και 0,75% του ΑΕΠ το 2017. Αυτό σημαίνει νέα μέτρα όπως προβλέπει και η συμφωνία των κ. Τσίπρα και Καμμένου καθώς δεν θα πιάσουμε τους στόχους.

Αυτό θα αποτυπωθεί αναγκαστικά και στο μεσοπρόθεσμο που δεν ήρθε το καλοκαίρι γιατί ακόμη τότε κάνατε την επανάσταση σας. Τώρα που ενηλικιωθήκατε λοιπόν, πρέπει να μας φέρετε και μεσοπρόθεσμο με νέα μέτρα.

Εδώ ας κάνουμε μια παρένθεση: Καταστρέψατε την οικονομία σε όλους τους δείκτες. Ας σημειώσουμε την ανεργία – το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα – που μετά τόσα χρόνια έπεσε έστω λίγο στο 24,6% και καταφέρατε – γιατί κατόρθωμα είναι – να την ανεβάσετε στο 25,4% φέτος και στο 25,8% του χρόνου.

Μειώνετε λοιπόν τους στόχους εξ’ αυτού του λόγου και αφήστε τα υποκριτικά περί διαπραγμάτευσης. Αν ισχύουν αυτά που μας λέτε για τα πρωτογενή πλεονάσματα τότε ακυρώνετε την επιχειρηματολογία σας των τόσων ετών, την επιχειρηματολογία που λέει πως σημασία έχει η ανάπτυξη και όχι η λιτότητα. Γιατί τώρα μας λέτε πως είναι καλύτερα που σκοτώσατε την ανάπτυξη αρκεί που γλυτώσατε λίγη λιτότητα. Αποφασίστε τι πιστεύετε επιτέλους. Αν και είναι πια φανερό πως δεν πιστεύετε σε τίποτε.

Εκεί που κρίνεστε λοιπόν είναι στην απόσταση που έχετε από τους στόχους. Αυτό πραγματικά είναι το επίδικο της διαπραγμάτευσης. €2 δις έλεγε η τρόικα πως είναι το κενό στα 3 χρόνια. Η κυβέρνηση δια του μέιλ Χαρδούβελη έλεγε πως είναι €1 δις. Ας δεχτούμε υπέρ σας κε Υπουργέ πως είναι €2 δις. Πόσο είναι το κενό το δικό σας; Μόλις πριν λίγο το είπα, 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή €2,7δις. Δηλαδή, και καταστρέψατε την οικονομία, και πήρατε ήδη €13δις μέτρα και το κενό που απομένει είναι περισσότερο από όσο ήταν στο τέλος του 2014!

Δεν το λες και επιτυχία αυτό.

Πέμπτον, συνεχίζετε να μιλάτε με ιδεολογήματα και ψεύδη. Λέτε πως το πρόβλημα της χώρας είναι πως δεν έχουμε αρκετή ζήτηση την στιγμή που και τα παιδιά του γυμνασίου καταλαβαίνουν πως δεν έχουμε παραγωγή. Μόνο οι παραγωγικές επενδύσεις θα μας βγάλουν από το τέλμα. Το ξέρουν και οι πέτρες πλην της κυβέρνησης.

Μας λέτε πχ πως το 2010-2014 αυξήθηκε ο κίνδυνος της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Γενικά σωστό. Για ποιους όμως; Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό των μισθωτών σε κίνδυνο της φτώχειας παρέμεινε σταθερό (13,4% από 13,8%) – παρόλο που έχουμε ελαστικοποίηση των όρων εργασίας – και για τους συνταξιούχους μειώθηκε – προσέξτε το αυτό μέσα στην λαίλαπα για τις συντάξεις μειώθηκε η φτώχεια στους συνταξιούχους – από το 19% στο 11,5% ενώ αυξήθηκε δραματικά για τους άνεργους: 45,9% από 38,5% την στιγμή που ο αριθμός τους αυξήθηκε δραματικά.

Ένας και μόνο ένας πρέπει να είναι ο στόχος της κυβέρνησης: Να γίνουν επενδύσεις από Έλληνες και ξένους και να δημιουργηθούν δουλειές.

Αντί για αυτό, η κυβέρνηση αρνείται να δει καν όσους έρχονται από το εξωτερικό να επενδύσουν αλλά και κλείνει προεκλογικά, παράνομα ήδη υφιστάμενες επενδύσεις.

Σας το ξαναλέω, μην ψάχνετε αλλού για φταίχτες της αποτυχίας σας.

Άλλο παράδειγμα: για τον αποπληθωρισμό, μας λέτε πως θα τον σπάσετε επειδή αυξάνετε τους φόρους και συγκεκριμένα τον ΦΠΑ. Πρωτοφανής οικονομική θεώρηση!

Ακόμη, επαναταξινομείτε τις ΔΕΚΟ με ελλείμματα 300εκ παραπάνω, ελλείμματα που τα υπολογίζετε χωρίς όλες τις ΔΕΚΟ γιατί θα τις ιδιωτικοποιήσετε μας λέτε. ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΕΣΤΥ και ΕΓΝΑΤΙΑ. Δεσμεύεστε πως θα τις ιδιωτικοποιήσετε στο 2016; Πείτε το στον Ελληνικό λαό αλλά κυρίως πείτε το στους Βουλευτές σας να το ακούσουν!

Έκτον, για το χρέος. Λέτε στο προσχέδιο πως θα πληρώνετε το ΔΝΤ με την επιτοκιακή διαφορά των €86 δις. Πληρώνετε 1% αντί 3,5% των δανείων του ΔΝΤ και 4% των SMP. Αυτό δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς καθώς το 1% είναι κυμαινόμενο και είναι πιθανό να αλλάξει προς το χειρότερο. Ήδη διάβασα πριν λίγα λεπτά πως ο ESM έκανε μια δήλωση λέγοντας ακριβώς αυτό! Μη μου πείτε πως θα βρείτε swaps με τέτοια πιστοληπτική ικανότητα. Αλλά και αν βρείτε πόσα θα τα πληρώσετε;

Για να μειώσετε το χρέος πρέπει να ολοκληρώσετε τις αξιολογήσεις και ήδη από την πρώτη έχουμε μεταρρυθμιστική κόπωση. 1/3 των δράσεων των πρώτων προαπαιτούμενων είναι ολοκληρωμένα και τα 2/3 είναι ζητούμενες!

Ακόμη γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθεί η αύξηση του Χρέους κατά το 2016 λόγω των €25 δις που πρόκειται να διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όμως, για το 2015 θα διατεθούν 10 δις για τις τράπεζες τον Οκτώβριο του 2015, ενώ για το 2016 θα δοθούν τα υπόλοιπα  €15 δις και όχι τα €25 δις που να δικαιολογούν την αύξηση αυτή του Χρέους.

Το τι συνέβει και το χρέος έφτασε στο 200% του ΑΕΠ μας το λέει η έκθεση του ΔΝΤ στην έκθεσή του της 25ης Ιουνίου 2015: «οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν τους τελευταίους μήνες στην επιδείνωση της Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους είναι η μείωση της οικονομικής ανάπτυξης, η αναθεωρημένη πορεία του πρωτογενούς ισοζυγίου, τα χαμηλότερα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και πιθανές επιπρόσθετες οικονομικές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος»

Έβδομον, η καλύτερη παραδοχή για το τι καταφέρατε είναι στο προσχέδιο από τον κ. Τσακαλώτο: κατά το πρώτο   οκτάμηνο του 2015 «η εφαρμογή νέου

πολιτικού σχεδιασμού και η αναζήτηση νέου πλαισίου Συμφωνίας»  επέφεραν:

–       Χειροτέρευση του οικονομικού κλίματος

–       Επιδείνωση της ρευστότητας

–       Επιβράδυνση ανάκαμψης

Αυτά μας λέτε πως καταφέρατε κ. της συγκυβέρνησης.

Όγδοον, έωλες προβλέψεις  περί εσόδων από αποκρατικοποιήσεις 2 δις. ευρώ. 2,2δις ήταν ο στόχος για φέτος και θα έχουμε μόνο 40εκ. την ιδιωτικοποίηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος που ψηφίζουμε σήμερα. Και τώρα μας λέτε πως θα πάρετε €2δις, προφανώς μόνο από τα αεροδρόμια τα οποία πολεμούσατε λυσσωδώς.

Ένατον, κρατάτε τις εξοπλιστικές δαπάνες ελαφρά αυξημένες κατά 8εκ. Ας το ακούσει αυτό η πρώτη φορά αριστερά πως στην εποχή που ψάχνουν άνθρωποι φαΐ στα σκουπίδια, ανεβάζετε λίγο τις εξοπλιστικές δαπάνες.

Δέκατον, κρατάτε το €5 στα νοσοκομεία αλλά και την αύξηση στα ενοίκια που αποσύρατε στο τελευταίο νομοσχέδιο. Αναμένουμε να μας έρθουν αυτά ή τα ισοδύναμα στο κεφάλι.

Κλείνω λέγοντας το εξής:

Ο προϋπολογισμός σας είναι η καλύτερη αποτύπωση της αποτυχίας σας. Συνεχίζετε ακόμη και τώρα τα ψέματα και τις αγκυλώσεις. Βλέπετε εχθρούς αντί ανεμόμυλους και δεν εστιάζετε στα πραγματικά προβλήματα του Ελληνικού λαού.

Αντί να ψευτοδιαπραγματεύεστε· αντί να υλοποιείτε ψευτοπαράλληλα προγράμματα κάντε το μόνο που θα έπρεπε να κάνετε: Φτιάξτε αυστηρό, σταθερό πλαίσιο, φιλικό στις επενδύσεις αλλά εχθρικό στους κατσαπλιάδες και μειώστε την ανεργία.

Η χώρα δεν αντέχει τίποτε άλλο.