Εκδηλώσεις

Η καινοτομία θεμέλιο του νέου μοντέλου παραγωγής

«H καινοτομία και η νεοφυής επιχειρηματικότητα είναι θεμελιώδη στοιχεία του νέου μοντέλου παραγωγής που πρέπει να οικοδομηθεί στην Ελλάδα κατά την μετά-κρίση εποχή», επεσήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Explore your BusinessSelf», που πραγματοποιείται στις 25-26 Νοεμβρίου.

Οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ως μέλη μιας μικρής κοινότητας, είναι η ανυπαρξία μεγάλων βιομηχανικών παικτών διατεθειμένων να χρηματοδοτήσουν την κοινότητα, το διστακτικό προς συνεργασίες πανεπιστημιακό περιβάλλον, το βεβαρημένο φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο, καθώς και το ασφυκτικό τραπεζικό περιβάλλον.

Για την υποστήριξη της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ο κ. Θεοχάρης πρότεινε την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 8% και της φορολογίας επιχειρήσεων στο 20%, την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων με τζίρο ως 30.000 ευρώ, καθώς και την απαλλαγή τους από τον φόρο εισοδήματος έναντι σταθερού τέλους. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «θα πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα να γίνεται spin off επιχειρήσεων από ερευνητικά προγράμματα πανεπιστημίων, όπως και την αντιμετώπιση των επενδύσεων βιομηχανικών κεφαλαίων σε συγκεκριμένα start-ups καινοτομίας ως δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης. Ούτε το Jeremie με τα 70 εκ. ευρώ στο παρελθόν ούτε τα equifunds με τα 250 εκ. ευρώ σήμερα δεν είναι αρκετά για να στηρίξουν πλήρως το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Ο συνδυασμός ιδιωτικών και δημοσίων κεφαλαίων στο επενδυτικό τοπίο και η σταθερή προσήλωση στην ανάγκη για περιορισμό των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες δυναμικής ανάπτυξης σε κλάδους εντάσεως τεχνολογίας και καινοτομίας».

Το συνέδριο νεοφυούς επιχειρηματικότητας διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από την Skywalker στο πλαίσιο του φεστιβάλ GRBossible απευθυνόμενο σε νέους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να διερευνήσουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές του επιχειρείν.