Ραδιόφωνο

Η κυβέρνηση έχει δέσει χειροπόδαρα δημοσιονομικά τη χώρα μέχρι το 2059

«Η κυβέρνηση έχει δέσει χειροπόδαρα δημοσιονομικά τη χώρα μέχρι το 2059. Μόλις ψηφίσαμε προϋπολογισμό που περιλαμβάνει αύξηση εσόδων 1 δισ. ευρώ, συνεπώς η αφήγηση του πρωθυπουργού περί μη ύπαρξης νέων μέτρων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο Θέμα 104,6 και τον Μάκη Πολλάτο.

Πρόσθεσε δε ότι «το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να φέρει πιο γρήγορα τα κοψίματα συντάξεων και του αφορολόγητου, στην περίπτωση που το ΔΝΤ τον Μάιο το κρίνει απαραίτητο».

«Το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τα χρήματα που το κράτος ρουφάει από την εθνική οικονομία, λείπουν σε πρώτο βαθμό από τις επιχειρήσεις διότι παίρνει περισσότερους φόρους από ό,τι δίνει στην οικονομία, αλλά και σε δεύτερο βαθμό λείπουν ως ρευστότητα διότι κατευθύνονται προς την αποπληρωμή των δανειστών. Πάνε δηλαδή στο εξωτερικό και ενισχύουν τις οικονομίες άλλων χωρών».

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ, ο κ. Θεοχάρης παρατήρησε ότι το φορολογικό σύστημα δε μπορεί να συνεχίσει σε αυτή τη λογική, καθώς οι επιχειρήσεις στραγγαλίζονται.

«Αδιάψευστος μάρτυρας ο περσινός προϋπολογισμός που προέβλεπε 2,7% ανάπτυξη αλλά φαίνεται ότι θα πετύχει 1,3 – 1,6%. Αυτή η χαμένη ανάπτυξη, είναι η χαμένη ανάπτυξη των υπερπλεονασμάτων και της υπερλιτότητας», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.