Ανακοινώσεις, Από το Βήμα της Βουλής

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταθέτει έναν Προϋπολογισμό ανάπτυξης, δικαιοσύνης, αξιοπιστίας και ευθύνης για το 2024

13 Δεκεμβρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του κ. Χάρη Θεοχάρη, Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη Βουλή: «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταθέτει έναν Προϋπολογισμό ανάπτυξης, δικαιοσύνης, αξιοπιστίας και ευθύνης για το 2024»

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Τις κυριότερες και πιο ουσιαστικές παραμέτρους του Προϋπολογισμού για το 2024 ανέδειξε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, με την ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο της συζήτησης ενόψει της ψήφισης του νέου Προϋπολογισμού.

Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε κατ’ αρχήν ότι η Κυβέρνηση έχει συντάξει «έναν Προϋπολογισμό ανάπτυξης, δικαιοσύνης, αξιοπιστίας και ευθύνης. Προϋπολογισμό μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας». Ως εκ τούτου, απευθυνόμενος κυρίως στην πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Υφυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «σας καλώ να έρθετε κι εσείς εκεί όπου βρίσκεται η Κυβέρνηση και η συμπολίτευση, αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Σας καλώ να έρθετε στον 21ο αιώνα».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι ο Προϋπολογισμός του 2024 μαρτυρά την αξιοπιστία και τη συνέπεια της Κυβέρνησης να ωθεί σταθερά την εθνική οικονομία προς την ανάπτυξη. Απόδειξη περί τούτου η υπεραπόδοση η οποία καταγράφεται σε όλους τους επιμέρους δείκτες. «Ψηφίζουμε» ανέφερε ο κ. Θεοχάρης «έναν Π/Υ σταθερότητας, με όλους τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να τονίζουν τα πλεονάσματα και την ταχύτητα μείωσης του χρέους που επιτυγχάνει η Ελλάδα επί κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ψηφίζουμε έναν Π/Υ δικαιοσύνης, με στήριξη των ευάλωτων πολιτών, με αύξηση των πόρων στους κλάδους παραγωγής δημόσιων αγαθών. Και με τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής χρηματοδοτούμε υποδομές για τη δημόσια υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια».

Αναφορικά με την κριτική στην Κυβέρνηση εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ο κ. Χάρης Θεοχάρης καυτηρίασε τη στάση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α., λέγοντας σε αυστηρό τόνο ότι «πάει πολύ, εσείς να προτείνετε μόνο αυξήσεις φόρων και παρόλ’ αυτά να κατηγορείτε τη Νέα Δημοκρατία πώς αυξάνει τους φόρους. Τη ΝΔ των 52 μειώσεων φόρων. Τη ΝΔ των 11 μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Τη ΝΔ της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς ούτε μια αύξηση φορολογικού συντελεστή. Πάει πολύ. Και, επιτέλους, μην μπερδεύετε την αύξηση εσόδων με την αύξηση των φόρων».

Επιπλέον, ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε σαν «συνταγή καταστροφής» ορισμένες προτάσεις που διατυπώνονται από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Παρατηρώντας πως «σχεδόν δεν αξίζει να απαντήσει κανείς στο μεγαλύτερο μέρος των επικρίσεων. Οι ενστάσεις που προβάλλει η αντιπολίτευση, στην πλειονότητά τους, είναι αλλοπρόσαλλες, αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες. Προτείνει π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους. Όμως, εάν ίσχυε κάτι τέτοιο, μόνο από τους ελεύθερους επαγγελματίες, η απώλεια εσόδων για το δημόσιο θα έφτανε τα 350 εκατ. ευρώ. Και αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες ακόμη από τους μισθωτούς. Μιλάμε δηλαδή για μια συνταγή καταστροφής».

Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε περαιτέρω πως «η άσκηση της υλοποίησης ενός ισορροπημένου και αναπτυξιακού προϋπολογισμού είναι δύσκολη. Λύνεται μόνο με ‘σκυλίσια’ επιμονή στη δημοσιονομική σταθερότητα, με μεταρρυθμιστική υπέρβαση των παθογενειών της οικονομίας και με άγρυπνη θεώρηση όλων των αδικιών, ώστε αυτές να αρθούν».

Αφορμής δοθείσης, ο κ. Χάρης Θεοχάρης παρέθεσε ορισμένα σημαντικά δεδομένα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: «Το 2024 αναμένουμε ανάπτυξη με ρυθμό 2,9%. Το πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκεται στο 2,1% -και πάντα πάνω από τους στόχους μας. Το κενό ΦΠΑ, από 29,3% το 2017, έπεσε στο 17,8% το 2021 και εκτιμάται μεταξύ 10-15% το 2022. Οι μισθοί έχουν ανέβει ξανά στα επίπεδα του 2009 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Και, χάρη στην αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, η ανεργία έχει περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό, για πρώτη φορά από το 2010».

Τέλος, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αντιδιαστέλλοντας τη φιλοσοφία της Κυβέρνησης με εκείνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ως εξής: «Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της παρανομίας απαιτεί σχέδιο, αλλά και όραμα. Και αυτό ακριβώς κάνει η Κυβέρνησή μας: Προχωρά αποφασιστικά με όραμα αλλά και με σχέδιο. Για την πάταξη της φοροδιαφυγής έχουν ήδη γίνει πολλά -όπως αποδεικνύει η πορεία του κενού ΦΠΑ- και τους ερχόμενους μήνες θα γίνουν ακόμη περισσότερα. Διότι για εμάς, ως Κυβέρνηση της ΝΔ, η φοροδιαφυγή είναι αντικοινωνική συμπεριφορά. Για εσάς, την αντιπολίτευση, πρέπει να πληρώνουμε τους πολίτες για να κόβουν αποδείξεις. Για εμάς η φοροδιαφυγή είναι κομμάτι της διαφθοράς, όπως η δωροδοκία. Για εσάς είναι νόμιμη άμυνα. Όχι, όμως, δεν είναι έτσι. Η παρανομία είναι παρανομία. Τελεία και παύλα!».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ