Από το Βήμα της Βουλής

Η πρωτολογία μου στην ολομέλεια στα πλαίσια της συζήτησης για τα προαπαιτούμενα

Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,

Ο αντιμνημονιακός σας κύκλος έφτασε όπως πια έχετε καταλάβει στο τέλος του. Σας αποκάλεσα χθες στην επιτροπή ΣΥΜΝΑ – Συνασπισμό της Μνημονιακής Αριστεράς – και δεν σας άρεσε. Δεν πειράζει. Σε κανέναν δεν αρέσει η πικρή αλήθεια.

Σας συνιστώ όμως από εδώ και εμπρός να διάγετε άλλον κοινοβουλευτικό βίο. ΣΥΜΝΑ και ταπεινά. Σας θυμίζει κάτι; Γιατί μοιάζετε όλο και περισσότερο με το παρελθόν.

Με το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο ψηφίζετε μόνοι σας, ρίχνετε μεγάλα βάρη στους Έλληνες πολίτες χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα όπως θα σας αποδείξω στην συνέχεια. Γιατί έχετε μια ωραία και πειστική ιστορία, ένα αφήγημα όπως λέμε συχνά που όμως είναι ψεύτικο.

Εδώ αξίζει να πούμε το εξής: Το ότι καταφέρατε και πείσατε δεν καθιστά αυτά που λέτε αληθινά. Το αληθινό και το ψεύτικο αναμετρώνται με την πραγματικότητα όχι με την ικανότητα του θιάσου να πείσει το κοινό του. Συνεπώς το επιχείρημα στο οποίο τελικά καταλήγετε – και το ακούσαμε πολλές φορές εδώ μέσα ακόμα και από το στόμα του Πρωθυπουργού– «πως αφού λέμε τόσα ψέματα πως ο κόσμος είναι μαζί μας;» είναι απαράδεκτα ρηχό. Στην περίπτωσή σας πείθετε γιατί λέτε ωραία και πειστικά ψέματα.

Ας δούμε όμως τι μας λέτε. Τέσσερα πράγματα:

Πρώτον, πως είστε ένα πραγματικό αριστερό κόμμα – μάλιστα εξανίσταστε όταν σας λένε κεντροαριστερούς – και πως αναγκάζεστε να κάνετε πράγματα παρά την θέλησή σας, πράγματα που δεν πιστεύετε, που είναι μεν νεοφιλελεύθερα αλλά τα επέβαλλε η δύναμη η οποία νίκησε το δίκαιο.

Να το πω αλλιώς: Κάνετε αριστερή απεργία πείνας αλλά όπως και ο φίλος μου ο γιατρός από το Ηράκλειο, τσιμπάτε και μια μπουκίτσα νεοφιλελεύθερο μνημόνιο. Θα τσιμπήσετε και μια μπουκίτσα ακόμη σε 15 μέρες με τα δεύτερα προαπαιτούμενα, θα συνεχίσετε με τα κόκκινα δάνεια έτσι να βγάλετε την μέρα να βγάλετε την εβδομάδα και τον μήνα.

Όπως όμως αποκαλύφθηκε πως δε γίνεται απεργία πείνας τρώγοντας  έτσι και εσείς δεν είστε αριστεροί ψηφίζοντας μνημόνια.

Όποιος θέλει να είναι αριστερός παραιτείται. Δεν σας αναγκάζει κανένας να είστε εδώ στο κοινοβούλιο και να ψηφίζετε. Εγώ ξέρετε πως δεν έχω τίποτε κοινό πολιτικά με τον κ. Στρατούλη, τον κ. Λαφαζάνη και την Λαϊκή Ενότητα, αλλά είχαν πολιτική εντιμότητα, παραιτήθηκαν από Υπουργοί, δεν έκαναν τους αριστερούς ψηφίζοντας δεξιά για να κρατήσουν τις καρέκλες και τις θεσούλες. Έφυγαν και μαζί πήραν και την ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ. Το έχετε καταλάβει ότι την ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ την έχει πάρει η ΛΑΕ; Εσείς κύριοι συνάδελφοι που δεν είστε στην κυβέρνηση θα συνεχίσετε να στηρίζετε τις επιλογές της ηγεσίας για τις καρέκλες; Ο αριστερός που ξέρω εγώ παραιτείται όταν δεν συμφωνεί.

Δεν είστε δημόσιοι υπάλληλοι να υλοποιείτε την πολιτική της πολιτικής ηγεσίας.

Δεν είστε υπάλληλοι της τρόικας και της όποιας τρόικας.

Είστε Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Λέω τα δικά σας λόγια. Ότι ψηφίζετε ενάντια στη συνείδησή σας. Σε αυτό απαντάω. Είστε Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και όταν δεν ψηφίζετε κατά συνείδηση παραβιάζετε το Σύνταγμα.

Δεν χωράει ολίγον έγκυος σε αυτά κυρίες & κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης.

Το δεύτερο που λέτε είναι πως αφού ψηφίσαμε το μνημόνιο το καλοκαίρι, πρέπει να συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα λάθη σας. Όχι κυρίες & κύριοι συνάδελφοι. Στηρίξαμε την χώρα μας, γιατί οι εσωκομματικές σας έριδες και τα αποτυχημένα σχέδιά σας για την δραχμή θα την έριχναν στα βράχια.

Τώρα κρίνουμε τις διατάξεις που φέρνετε και κρίνουμε και εσάς. Μετά την ψήφιση του καλοκαιριού μας λέγατε πως ακόμη είναι ανοικτό το μνημόνιο σε βελτιώσεις. Που είναι; Πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου λέγατε πως θα το κάνετε καλύτερο και πρέπει να σας ψηφίσει ο ελληνικός λαός για να το κάνετε καλύτερο. Μετά τις εκλογές μας είπατε πως με 4 υποθέσεις φοροδιαφυγής θα πάρετε πίσω τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Πού είναι ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση; Προχθές ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως τα θέματα των αγροτών είναι ανοικτά. Συνεχίζετε τα ίδια. Όχι λοιπόν δεν ψηφίζουμε αυτό το Μνημόνιο που δε βελτιώνεται ούτε μια τελεία ή ένα κόμμα.

Συνεπώς κυρίες & κύριοι συνάδελφοι εμείς δεν θα δεχτούμε τις λάθος διατάξεις του καλοκαιριού που δεν μπορέσατε να διορθώσετε. Δεν θα δεχτούμε να συνεχιστεί η κοροϊδία του Ελληνικού λαού με τις διατάξεις πριν τις εκλογές να αναιρούνται μετά τις εκλογές με τα είπα-ξείπα των νεόκοπων μνημονιακών μαθητών.

Εμείς θα ψηφίζουμε κάθε διάταξη κατά συνείδηση ανάλογα με το αν βοηθάει ή όχι τον ελληνικό λαό. Το ίδιο που κάναμε πάντα δηλαδή. Ζητήσατε από τον ελληνικό λαό να κυβερνήσετε μόνοι σας με τους ΑΝΕΛ για να υλοποιήσετε καλύτερα και πιο πιστά το μνημόνιο. Εφόσον ο ελληνικός λαός σας έδωσε αυτό που ζητήσατε γιατί τώρα φωνάζετε; Δεν θέλατε να συγκατοικήσουμε γιατί δεν θα σας αφήναμε να κάνετε ό,τι θέλετε και τώρα θέλετε να μοιραστούμε το ενοίκιο. Ε όχι. Δεν θα μοιραστούμε το ενοίκιο. Ψάχνετε για κορόιδα αλλά τα κορόιδα τελείωσαν.

Τρίτον, μας λέτε πως έχετε το ηθικό πλεονέκτημα ως αριστεροί.

Ήδη είδαμε πως δεν είστε αριστεροί.

Ήδη είδαμε πως δεν έχετε πολιτική εντιμότητα καθώς εξαπατάτε τον Ελληνικό λαό.

Καθώς όμως ψάχνετε και το ηθικό πλεονέκτημα που σας το πήραν οι Υπουργοί που ξεχνάνε τις μετοχές και τις καταθέσεις τους, καθώς αναρωτιέστε ποιοι είναι και που βρίσκονται, σημειώστε πως η ανακριβής δήλωση πόθεν έσχες είναι αυτοτελώς και από μόνη της αδίκημα. Δεν έχει σχέση με το αν είναι προϊόν εγκλήματος ή μη φορολογημένα τα ποσά. Αυτά εξετάζονται αργότερα και από άλλες υπηρεσίες. Συγκαλέστε άμεσα την επιτροπή λοιπόν για να φύγουν όλες οι σκιές. Αρκετά έχει πληρώσει όλο το πολιτικό σύστημα.

Τέλος, μας λέτε πως με όλα αυτά που φέρνετε όσο και αν είναι άσχημα, επειδή έχετε το ηθικό πλεονέκτημα θα χτυπήσετε την φοροδιαφυγή και την διαφθορά. Δεν έχετε εξαρτήσεις.

Ας αφήσω πως ήδη αποχαιρετίσατε το πλεονέκτημα που χάσατε. Ας δω αν θα μπορέσετε να πιάσετε την φοροδιαφυγή και την διαφθορά με αυτό το νομοσχέδιο. Αν η σφαγή συντάξεων που φέρνετε εδώ και που μας παρουσιάζετε σε άλλη αίθουσα της Βουλής και θα μας την φέρετε  για ψήφιση αργότερα αξίζει τον κόπο. Αν η αποκαθήλωση του κ. Στρατούλη και της 7μηνης διακυβέρνησή σας αξίζουν τον κόπο.

Ήδη απέδειξα στην επιτροπή πως η διάταξη που επιτρέπει την υποβολή εκπρόθεσμων και τροποποιητικών δηλώσεων μετά την έναρξη του ελέγχου βοηθάει την φοροδιαφυγή και την διαφθορά.

Συνοπτικά θα τα πω για να τα ακούσει ο ελληνικός λαός. Με την κατάλληλη συνεννόηση ο ελεγκτής και ο φοροφυγάς θα τα βρουν, ώστε η σωστή δήλωση να ακυρώσει, με το αζημίωτο, τον έλεγχο. Αλλά ακόμη και αν παραβλέψουμε την διαφθορά, ο φορολογούμενος μετά την διάταξη αυτή δεν θα πρέπει να κάνει πια ειλικρινείς δηλώσεις. Γιατί αν δεν ελεγχθεί θα την γλυτώσει έτσι και αλλιώς. Αλλά αν ελεγχθεί θα μπορεί με μικρό πρόστιμο, μικρότερο γιατί εσείς το μειώσατε και το καλοκαίρι και το μειώνετε και τώρα, να τη γλιτώσει.

Ο κύριος Αλεξιάδης τι απάντησε; Ότι υπάρχει ήδη φοροδιαφυγή. Αυτή είναι η απάντησή του! Πως υπάρχει ήδη φοροδιαφυγή! Αυτό δεν είναι απάντηση, είναι πετάω την μπάλα στην εξέδρα. Αν φέρετε μια διάταξη που μοιράζετε δωρεάν όπλα και σας πούμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε φόνους. Θα μας πείτε ότι ήδη γίνονται φόνοι; Αυτή είναι η απάντηση; Κρίνουμε τη διάταξη ως τέτοια και κρίνουμε ότι βοηθάει την φοροδιαφυγή. Το ότι θα έρθει να προσθέσει στην ήδη υπάρχουσα φοροδιαφυγή δεν έχει σημασία. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

Είστε πίσω στα φορολογικά έσοδα 3,4 δις ήδη. Με αυτές τις διατάξεις θα πάτε ακόμη χειρότερα. Το λέω τώρα για να το ακούσει ο ελληνικός λαός: Δεν θα πιάσετε έτσι τους στόχους και θα αρχίσετε να κατηγορείτε το μνημόνιο, το κακό το ριζικό μας ή τους ανάλγητους Ευρωπαίους ή δεν ξέρω τι άλλο. Δεν θα πιάσετε τους στόχους και θα πάρετε και νέα μέτρα γιατί φέρνετε τέτοιες διατάξεις προστασίας και ενθάρρυνσης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτές.

Στο άρθρο 3 παρ. 5β. Ήμουν και είμαι υπέρμαχος του εξορθολογισμού των προστίμων του ΚΒΣ. Σε όλες τις χώρες βάζουμε πρόστιμα στις φορολογίες ΦΠΑ και εισοδήματος και κάποια ελάχιστα στον ΚΒΣ. Σημειώνω πως όποτε προσπάθησαν στο παρελθόν να μειώσουν τα – σε μεγάλο βαθμό μη εισπράξιμα (διότι περίπου το 0,5% εισπράττονται) – πρόστιμα του ΚΒΣ εσείς και όσοι ήταν τότε στην αντιπολίτευση φωνάζατε πως προσπαθούν να προστατεύσουν φοροφυγάδες. Τώρα τα κάνετε εσείς.

Τι κάνετε;

Πρόστιμα υπάρχουν πια μόνο αν υπάρχει ΦΠΑ. Για παράδειγμα οι γιατροί που δεν έχουν ΦΠΑ, δεν θα έχει πια νόημα να στέλνουμε την εφορία στα ιατρεία. Γιατί δεν υπάρχει πρόστιμο πια αν ο γιατρός δεν κόψει απόδειξη. Πάνε οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις για τα συνεργεία που βγαίνουν στο Κολωνάκι και κόβουν πρόστιμα. Αφήστε που δεν θα έχουν νόημα και όλες οι περιπτώσεις των μικροαποδείξεων στα μπαρ. Ένα μπαρ με €10-€20 μη κομμένη απόδειξη θα έχει €1,5-€3 πρόστιμο. Δεν θα αξίζει ούτε η βενζίνη του εφοριακού που πήγε στο μπαρ να κόψει πρόστιμο.

Τι άλλο; Αμνηστεύετε με την παράγραφο 6 του άρθρου 3 όλα τα πλαστά και τα εικονικά και για τις παλιές χρήσεις! Όχι για τα από εδώ και εμπρός που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε. Ακυρώνετε εν κρυπτώ φοροελεγκτική εργασία ετών. Αν πρέπει να το κάνετε πείτε το όχι έτσι στα μουλωχτά!

Όλες οι υποθέσεις που δεν θα ολοκληρωθούν μέχρι αύριο που ψηφίζεται το νομοσχέδιο ακόμη και αν αφορούν παλιές χρήσεις, παράδειγμα το 2009 ή το 2010 αρχειοθετούνται! Αλλά και όσες είναι μεγάλες με την παράγραφο 7 του ίδιου άρθρου θα δικαιωθούν στο ΣτΕ λόγω της συνταγματικής αρχής της ευμενέστερης αντιμετώπισης. Οι μικροί που δεν θα έχουν χρήματα να πάνε στα δικαστήρια θα πληρώσουν, οι μεγάλοι όμως θα πάνε μέχρι στο ΣτΕ και δεν θα δώσουν ούτε ευρώ και θα πάρουν και πίσω και όσα έχουν δώσει ως τώρα.

Καλά πάτε για δεύτερη φορά αριστερά.

Με την παράγραφο 8 γλυτώνετε όσους φουσκώνουν τα έξοδά τους με τιμολόγια μαϊμού στους αυτοφωράκηδες. Ακούσατε τον κ. Μειμαράκη να μιλάει για αυτοφοράκηδες και φέρατε ολόκληρο Σ/Ν για να τους γλιτώσετε. Το ίδιο συμβαίνει και για όσους υπερτιμολογούν για να δικαιολογήσουν επιδοτήσεις και επενδυτικά αγαθά. Αν κτίστηκε το κτίριο υπερτιμολογημένο, αφού υπάρχει το κτίριο δεν υπάρχει πια παράβαση.

Αμνηστεύετε ποινικά με το άρθρο 8 τις offshore που δεν πληρώνουν τον ειδικό φόρο ακινήτων μέχρι ποσού €100.000. Η ΝΔ δεν τόλμησε να το κάνει αυτό.  Από το πρώτο ευρώ ήταν ποινική η παράβαση. Μέχρι 100.000 φόρος οι offshore δεν διώκονται. Δηλαδή για ακίνητα αξίας σχεδόν €700.000. Πολύ γρήγορα γίνατε σύμμαχοι των ιδιοκτητών offshore.

Άλλο, με το άρθρο 8 αλλάζετε το άρθρο 66 παρ. 5 του ΚΦΔ και λέτε πως «δεν είναι εικονικό για το λήπτη το φορολογικό στοιχείο το οποίο αφορά πραγματική συναλλαγή, αν το πρόσωπο του εκδότη είναι διαφορετικό από αυτό που αναγράφεται στο στοιχείο».

Με την σκανδαλώδη φωτογραφική διάταξη καλύπτει όσους κάνουν μαύρη συναλλαγή και ψάχνουν αυτοφωράκια (πχ τρόφιμο του Δρομοκαΐτειου ή υπέργηρο – δεν είναι τυχαία αυτά, γίνονται υπάρχει βιομηχανία) να καλύψουν την δαπάνη και να μην καταβληθεί ο φόρος. Αυτό είναι συνηθισμένη πρακτική και την καθαρίζετε γιατί δεν βάζετε μια λέξη!

Παρακαλώ αλλάξτε το τώρα: «Δεν είναι εικονικό για τον καλόπιστο λήπτη το φορολογικό στοιχείο το οποίο αφορά πραγματική συναλλαγή, αν το πρόσωπο του εκδότη είναι διαφορετικό από αυτό που αναγράφετε στο στοιχείο».

Βάλτε την λέξη καλόπιστο. Τότε μόνο θα μπορέσετε να το διορθώσετε αλλιώς αποδεχτείτε τον χαρακτηρισμό του πάτρονα της φοροδιαφυγής.

Έμαθα εξάλλου ότι ήδη παγώνετε το βελγικό σύστημα εντοπισμού απάτης του ΦΠΑ που ψηφίσατε το καλοκαίρι. Ισχύει; Πάει όπως και το λαθρεμπόριο καυσίμων στις προγραμματικές; Εξαερώνεται η πολιτική σας βούληση για πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής; Παρακαλώ απαντήστε.

Τέλος, με την παράγραφο 6 του άρθρου 3 θα αμνηστεύσετε χιλιάδες υποθέσεις από τις λίστες Λαγκάρντ, εμβάσματα κτλ. γιατί δεν θα θεωρούνται φοροδιαφυγή τα εικονικά και πλαστά. Έτσι καταργείτε την εικοσαετή παραγραφή και παρέχετε προστασία σε όλες τις υποθέσεις αυτές. Για παράδειγμα η πρόσφατη υπόθεση Λιακουνάκου στηρίζεται κατά μεγάλο μέρος σε τέτοια εικονικά τιμολόγια μέσω τον οποίον δικαιολογείτο η μετακίνηση του μαύρου χρήματος. Τώρα αφαιρείται από αδίκημα της φοροδιαφυγής. Πέφτει η παραγραφή από την 20ετία στην 5ετία και παραγράφονται.  Θα βοηθήσετε μία και μία τις υποθέσεις, όπως βοηθήσατε έναν και έναν το καλοκαίρι που χρωστούσαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Και ακόμα παρακαλάμε να μας δώσετε τα ονόματα. Τώρα εδώ βλέπουμε πως θα κάνετε τους αυστηρούς και με αυτές τις διατάξεις θα τους βοηθάτε να παραγραφεί.

Κύριε Αλεξιάδη, κύριε Υπουργέ. Αυτές τις διατάξεις προσπάθησε πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, και μιλάω πραγματικά γιατί ήμουν μπροστά, και ο κύριος Μαυραγάνης να περάσει κάποιες από αυτές αλλά και άλλοι, αλλά και πάντοτε σταματούσαν στον κ. Στουρνάρα και στον κ. Χαρδούβελη.

Μην κρύβεστε πίσω από την τρόικα και την διαπραγμάτευση· ξέρω από την εμπειρία μου όταν διαπραγματευόμουν πως τέτοιου είδους διατάξεις δεν τις δέχεται αν τις ξέρει και τις καταλαβαίνει ακόμα και η τρόικα. Μην κρύβεστε πίσω από αυτήν τη δικαιολογία.

Μην δεχτείτε να υπογράψετε διατάξεις ενίσχυσης της φοροδιαφυγής που άλλοι σας φέρνουν. Το νομοσχέδιο δεν θα έχει το όνομά τους αλλά το δικό σας.

Κυρίες & κύριοι συνάδελφοι,

Σε άλλες εποχές όταν υπήρχε κοινωνική κατάπτωση, χρειάστηκε μια αλογόμυγα να ξυπνήσει μια κοινωνία που δεν έβλεπε τα λάθη της. Αυτή η αλογόμυγα το πλήρωσε ακριβά, με κώνειο, η ιστορία όμως την δικαίωσε.

Μια νέα αλογόμυγα χρειάζεστε και τώρα να σας θυμίζει πως όσα λέτε στον ελληνικό λαό στηρίζονται σε σαθρά θεμέλια.

Δεν θα αρνηθούμε όπως ελπίζουμε δεν θα αρνηθούν και άλλοι τον ρόλο αυτό.

Δεν θα δεχτούμε να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο αυτό.