Εκδηλώσεις

Κείμενο ομιλίας στην Προσυνεδριακή συνάντηση @ Acro

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η χώρα είναι σε σταυροδρόμι, το κίνημα είναι σε σταυροδρόμι.

Το κίνημα χρειάζεται αναγέννηση. Όχι γιατί το καθαρό θόλωσε και θέλει κάθαρση. Όχι γιατί κάναμε πολλά μικρά λάθη. Γιατί κάναμε ένα λάθος. Μείναμε εκεί ακίνητοι. Έπρεπε και πρέπει να γίνουμε κόμμα. Άμεσα χωρίς χρονοτριβή. Ποια είναι η διαφορά.  Το κίνημα διαπιστώνει το κόμμα προτείνει, το κίνημα συζητάει το κόμμα αποφασίζει, το κίνημα οραματίζεται το κόμμα σχεδιάζει, το κίνημα έχει φίλους το κόμμα έχει εχθρούς, το κίνημα κινητοποιεί ανθρώπους το κόμμα αξιοποιεί ανθρώπους, το κίνημα θέλει συντονισμό το κόμμα δομή&οργάνωση, το κίνημα έχει εθελοντές το κόμμα έχει μέλη, το κίνημα έχει ενέργεια το κόμμα ενεργεί.

Έχουμε καθυστερήσει και πρέπει να τρέξουμε. Πρέπει να ανοιχτούμε και σε άλλους σε βάρος της καθαρότητας και τις συνέπειας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου και της εσωστρέφειας. Δεν είμαστε ΚΚΕ, δεν πρέπει να μείνουμε στο 5%. Τα μικρά κόμματα ανεβαίνουν και όταν αρχίζει η πτώση πρέπει να κάνουν ριζικές αλλαγές ανατροπής αλλιώς χάνονται.

Οι μεγάλοι πέφτουν φθάνουν στον πυρήνα τους, βρίσκουν στήριξη και κάνουν το επόμενο άλμα προς τα εμπρός. Εκτός αν κάνουν τραγικά δομικά λάθη. Το είδαμε στη ΝΔ και το είδαμε και στο ΠΑΣΟΚ.

Οι πιθανότητες στα μικρά κόμματα είναι πάντα κόντρα. Όμως το αποδείξαμε πως μπορούμε να τις ανατρέψουμε. Έχουμε τον τρόπο αρκεί να το πιστέψουμε.

Η χώρα χρειάζεται αναγέννηση. Ο λαϊκισμός κυριαρχεί σε μια τελευταία προσπάθεια να καθορίσει τους όρους του παιχνιδιού. Ο λαϊκισμός έχει ήδη χάσει δυνάμεις γιατί δεν έχει τα χρήματα να αναπαραχθεί και να αυτοσυντηρηθεί. Ο λαϊκισμός όμως έχει ακόμα οπαδούς.  Υπάρχουν ακόμα πολιτικοί που πιστεύουν πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος αναρρίχησης στην εξουσία παρά μόνο μέσω του λαϊκισμού. Δεν πρέπει να μας θέλξει. Αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση για να αναγεννηθούμε. Να δούμε καθαρά τους λαϊκιστές και να τους βάλουμε απέναντί μας.

Το παιχνίδι στη χώρα είναι στημένο. Η διαφθορά, η ανομία και η έλλειψη συναίνεσης, όλα είναι αποτελέσματα του συστήματος. Όχι κάποιων κακών πολιτικών. Όχι κάποιων διεφθαρμένων χαρακτήρων. Όχι κάποιων μικρών λαθών. Η εξουσία δεν μοιράζεται στη χώρα. Άρα πρέπει να την πάρεις με πόλεμο και όχι με συναίνεση. Άρα μπορείς να καταπατάς Σύνταγμα και νόμους μόλις την πάρεις. Άρα μπορείς να κλέβεις χωρίς φόβο άμα την έχεις.

Η ριζική αναθέσμιση της χώρας είναι η δεύτερη προϋπόθεση αναγέννησης.

Ένα κόμμα που θα τολμήσει, ένα μεγάλο ριζοσπαστικό κεντρώο κόμμα. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα. Αυτό μπορούμε και πρέπει να γίνουμε.

Κεντρώο γιατί απορρίπτουμε τον ακραίο λόγο. Απορρίπτουμε τη βία. Γιατί εκτός από αποκρουστική είναι και αναποτελεσματική.

Ριζοσπαστικό γιατί θέλουμε βαθιές τομές. Όχι επιφανειακές μεταρρυθμίσεις. Για να επαναθεμελιώσουμε ανοικτούς θεσμούς σε μια ανοικτή κοινωνία. Για να χειραφετήσουμε μια επαγγελματική δημόσια διοίκηση. Μια δημόσια διοίκηση περήφανη για τον εαυτό της. Για να δώσουμε ανάσα στον καινοτόμο πολύπαθο ιδιωτικό τομέα. Έναν ιδιωτικό τομέα που ακόμα και σήμερα στενάζει σαν κάτω από τον οθωμανικό ζυγό. Δεν έχει περάσει ακόμα το 1821 από τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό το Ποτάμι είναι αναγκαίο για τη χώρα. Αυτό το Ποτάμι μπορούμε να το δώσουμε εμείς στη χώρα. Εμείς εδώ μαζί με άλλους έξω στην κοινωνία.

Δεν πρέπει να τα παρατήσουμε ούτε να φοβηθούμε.

Αυτό είναι το χρέος μας σήμερα. Αυτό και τίποτα άλλο.

Σας ευχαριστώ.