Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

«Κυβέρνηση με αλλεργία στις Ανεξάρτητες Αρχές»

“Το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο-συμφωνούμε όλοι σε αυτό-είναι άναρχο. Πήγαμε από ένα περιβάλλον πλήρους καταστολής, σε ένα περιβάλλον που πλήττει τη Δημοκρατία και την κοινωνία”, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, στο κοινοβούλιο σχολιάζοντας τη κατάθεση της τροπολογίας του Υπουργού Επικρατείας κ. Ν.Παππά για την αδειοδότηση των ΜΜΕ.

Ο Χάρης Θεοχάρης υποστήριξε πως η Κυβέρνηση φέρνει μια αλυσιτελή διάταξη. “Ας φέρουμε άλλη μια διάταξη που να λέει ότι τα ασφαλιστικά θέματα ρυθμίζονται με νομοσχέδιο”, τόνισε χαρακτηριστικά. “Αυτή η διάταξη δεν κάνει τίποτα για το θέμα, όμως βάζει κάποιες λέξεις με τέτοιο τρόπο ώστε να βάζει θέμα ορίου των θεμάτων που η Βουλή μπορεί να καθορίζει με διατάξεις νόμου. Ζητήματα που τίθενται μόνο μέσα από το Σύνταγμα.  Άρα  με αυτή τη διάταξη τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα της Βουλής να νομοθετεί”, συμπλήρωσε ο κ. Θεοχάρης.

Στην ουσία όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού αυτή η διάταξη είναι άλλη μία σε μια σειρά διατάξεων που δείχνουν την αλλεργία που έχει η Κυβέρνηση στις Ανεξάρτητες Αρχές. Είδαμε τις φωτογραφικές διατάξεις για την απομάκρυνση μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υποχρέωση των Αρχών να συμμορφώνονται με τις Υπουργικές Αποφάσεις ειδάλλως υποπίπτουν σε πειθαρχικό παράπτωμα (όπως με διάταξη του κ. Σπίρτζη για την ΕΕΤΤ), παράκαμψη του ΕΣΡ. Βλέπουμε θητείες μελών που κόβονται με διατάξεις νόμου και γενικότερα καταπάτηση των Ανεξαρτήτων Αρχών.

Ο Χάρης Θεοχάρης επί της συγκεκριμένης τροπολογίας σχολίασε πως η διαπλοκή συνίσταται στον καθορισμό του αριθμού των αδειών.” Αν θέλουμε να εξαλείψουμε τη διαπλοκή θα πρέπει να απελευθερώσουμε τον αριθμό των αδειών και να θεσπίσουμε αυστηρά κριτήρια αδειοδότησης για τις ζημιογόνες εταιρείες (πάνω από μία ζημιογόνος χρήση να συνεπάγεται ανάκληση άδειας) και για τους κανόνες δανειοδότησής τους. Ώστε να μην υπάρχουν ζημιογόνα ΜΜΕ τα οποία θα μπορούν να κερδίζουν μόνο μέσω των σχέσεων με την πολιτική εξουσία”, κατέληξε.