Τηλεόραση

Λύσεις γι’ αυτούς που χτύπησε πραγματικά η κρίση – Χ. Θεοχάρης στο TRT

Στη Δημοκρατική Ευθύνη συγκροτούμε μια συλλογικότητα, μια κίνηση που θα φέρει αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, κάθε ένας από εμάς θα αναλάβει τις ευθύνες που θα του ανατεθούν από τους φίλους που συμμετέχουν στην προσπάθεια.

Με παλιομοδίτικους όρους θα το λέγαμε ότι ανήκουμε στο κεντροαριστερό πολιτικό φάσμα, με την έννοια ότι πιστεύουμε σε ένα κοινωνικό κράτος που να υποστηρίζει τον κόσμο της εργασίας αλλά και να απαντά στα προβλήματα ακραίας φτώχειας και ανέχειας που έφερε η κρίση και η αναποτελεσματικότητα των παλιών κομμάτων. Όμως, αυτό το κράτος μπορεί να χρηματοτοδοτηθεί μόνο από την ελεύθερη οικονομία, όπου μπορούμε να διαπρέψουμε, με την καινοτομία και το ένστικτο της επιχειρηματικότητας όπως έχουν δείξει οι Έλληνες της διασποράς.

Θέλουμε να δώσουμε λύσεις στον μικρομεσαίο, στον ιδιωτικό υπάλληλο, σε ανθρώπους που πλήρωσαν την κρίση με τον σκληρότερο τρόπο είτε άμεσο, χάνοντας δουλειές  και εισοδήματα, είτε έμμεσο μέσω της φορολογίας. Το σημερινό πολιτικό σύστημα επιτίθεται στον φορολογούμενο με τον πιο κυνικό τρόπο.

Ο ΕΝΦΙΑ για παράδειγμα έφερε μικρές μειώσεις της τάξεως των 10ευρώ στο 1/3 των φορολογουμένων, ενώ το κύριο μέρος των εσόδων το εισπράττει από τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους μετακυλούν το κόστος στους εργαζόμενους, με απολύσεις και μειώσεις μισθών, δηλαδή η κυβέρνηση προσπαθεί να φορτώσει στον «κακό» επιχειρηματία τα αδιέξοδά της, στέλνοντας στην πραγματικότητα τον λογαριασμό στους πολίτες. Πάντα γινόταν αυτό, η σημερινή κυβέρνηση το έχει αναγάγει σε επιστήμη.

Το 2015 ήταν μια καταστροφική χρονιά για την πατρίδα μας, τα επόμενα χρόνια θα δούμε και διδακτορικές διατριβές για το πώς μια χώρα μπορεί να αυτοπυροβοληθεί. Ο ελληνικός λαός δίνει ακόμη καλές προθέσεις στον κ. Τσίπρα, παρά στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι είχε άγνοια αλλά τουλάχιστον προσπάθησε, αυτό σε λίγο καιρό δε θα έχει σημασία, όταν ο πολίτης θα φτάσει στο σημείο να επιλέξει αναγκαστικά ή φάρμακο για τον  γονιό του ή γάλα για το παιδί του.

Τις επόμενες μέρες στη Δημοκρατική Ευθύνη θα προχωρήσουμε σε οργανωτικές κινήσεις με κατά τόπους επιτροπές που θα καθορίσουν την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου. Έχουμε δημιουργήσει πυρήνες σε όλες τις περιφέρεις της χώρας, προχωράμε σε επαφές με δήμους, επιμελητήρια, τοπικούς φορείς και αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα γιατί κάθε περιοχή έχει τις δικές της προτεραιότητες, τις δικές της ανάγκες ανάπτυξης.