Ραδιόφωνο

Οι δανειστές είναι συνυπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας – Παραπολιτικά

Το γεγονός πως οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση μοιράζονται μεταξύ των Ελληνικών κυβερνήσεων που κυβέρνησαν την περίοδο της κρίσης, αλλά και των Ευρωπαίων δανειστών τόνισε ο Ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά και στη δημοσιογράφο Μαριάννα Πυργιώτη.

«Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή εγκληματεί εναντίον της χώρας μας» είπε χαρακτηριστικά καθώς περιέγραψε πως το ΔΝΤ προσπαθεί να δει πιο τεχνοκρατικά το πρόβλημα της χώρας και ζητάει δύσκολα αλλά αποτελεσματικά μέτρα. «Αυτό το γεγονός κανένας στο ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν το λέει, και αυτό με θλίβει», ανέφερε.

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή θέλει να κρύψει το πρόβλημα όσο υπάρχει το Βρετανικό δημοψήφισμα και το προσφυγικό στο προσκήνιο. Έτσι αποδέχεται μέτρα που δε θα δώσουν λύση και θα διαιωνίσουν το πρόβλημα.

Η λεγόμενη πολιτική διαπραγμάτευση δυστυχώς θέτει τη χώρα σε δυσμενή θέση καθώς λαμβάνεται συνεχώς υπόψη η εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας και της Γαλλίας αφήνοντας πίσω τα συμφέροντα της χώρας.

Αποτιμώντας την αποτυχία του προγράμματος του ΔΝΤ είπε πως σε όλα τα προγράμματα του γίνονται τέσσερα πράγματα: Υποτίμηση – δεν την θελήσαμε εμείς καθώς προτιμήσαμε να μείνουμε στο ευρώ –, κούρεμα χρέους – δεν το θέλησαν οι Ευρωπαίοι για να μη χρειαστεί να διασώσουν τις τράπεζές τους –, μεταρρυθμίσεις – δεν μπορούσε το πολιτικό κατεστημένο να τα βάλει με τα συμφέροντα που το ίδιο εξέθρεψε –, και αλλαγή του πολιτικού προσωπικού – οι Ευρωπαίοι έκαναν τα στραβά μάτια τις κατάλληλες στιγμές, για να το διασώσουν στη χώρα μας. Έτσι έχουμε την πλήρη αποτυχία που βλέπουμε σήμερα.

Τέλος, τόνισε πως η πολιτική αβεβαιότητα καθώς και η οικονομική αβεβαιότητα δεν θα επιτρέψουν στις επενδύσεις να πραγματοποιηθούν και προέβλεψε πως μόνο με σύνοδο κορυφής στις 14 Μαΐου θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε πολιτική λύση που είναι μπάλωμα της κατάστασης.

Επενδύσεις θα έρθουν όταν μειωθεί το κόστος του χρήματος και φύγουν τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες. Όσο δεν λύνουμε αυτά τα προβλήματα θα κάνουμε τις ίδιες συζητήσεις σε δύο χρόνια, αυτές που κάνουμε σήμερα και που κάναμε δυο χρόνια πριν. Σήμερα οι επενδύσεις δεν φτάνουν καν για να συντηρήσουν τα υπάρχοντα μηχανήματα και συνεπώς καταστρέφεται η παραγωγική δυνατότητα της χώρας.

Οι πρώτες επενδύσεις που θα γίνουν είναι η επιστροφή των χρημάτων των Ελλήνων από το στρώμα στις τράπεζες, είπε χαρακτηριστικά.