Από το Βήμα της Βουλής

Ομιλία στην Ολομέλεια – Φειδωλός με την αλήθεια ο κ. Τσακαλώτος

Τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην κοινωνική πολιτική στηλίτευσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τον Εθνικό Μηχανισμό Κοινωνικής Συνοχής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές: «Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το ΔΝΤ είναι φειδωλό με την αλήθεια. Γιατί; Γιατί είπε πως η κυβέρνηση συμφώνησε με το 3,5% ενώ δεν έχει συμφωνήσει σε τίποτα. Αλήθεια; Το 3ο μνημόνιο σας δεν λέει 3,5%; Δεν πανηγυρίζετε ένα χρόνο τώρα γιατί αλλάξατε το 4,5% σε 3,5%; Τώρα καταθέτω στα πρακτικά το επίσημο έγγραφο της συμφωνίας που κάνατε και μεταφράζω: 3,5% πλεονάσματα για 10 χρόνια από το 2018. Αφήστε τα ψέματα, δεν σας πιστεύει κανένας. Τώρα όμως δεν σας αρέσει η υπογραφή σας και λέτε δεν βγαίνει το πρόγραμμα». Και κατέληξε ο ανεξάρτητος βουλευτής: «Αλλά ο κ. Σόιμπλε τι σας λέει;  Σας έδωσε το σχοινί για να κρεμαστείτε. Πέρυσι δεν συμφωνήσατε κ. Τσακαλώτε; Τι άλλαξε τώρα; Και δυστυχώς ο φειδωλός με την αλήθεια κ. Τσακαλώτος δεν έχει επιχείρημα. Οπότε θα υποκύψει και θα δεχτεί νέα μέτρα».
%ce%ad%ce%ba%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7_1%ce%b7%cf%82_%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82
Έκθεση 1ης Αξιολόγησης

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Νίσυρο ο κ. Θεοχάρης τόνισε: «Δίνετε ψίχουλα ντροπής στους συνταξιούχους και τολμάτε να τα ονομάσετε 13η σύνταξη. Οι συντάξεις ενός μηνός είναι 2,4 δις και εσείς τολμάτε να πείτε τα 600 εκατομμύρια 13η σύνταξη!  Δεν δίνετε σύνταξη σε όσους τις περιμένουν χρόνια. Δεν στηρίζετε 200 χιλιάδες παιδιά σε οικογένειες χωρίς εργαζόμενο, σε οικογένειες χωρίς εισόδημα. Δεν δίνετε πάνω από ένα χρόνο τον ΦΠΑ στους εξαγωγείς. Δεν δίνετε 7 δις ληξιπρόθεσμα. Δεν δίνετε σημασία στα προβλήματα του ελληνικού λαού. Δεν του δίνετε ελπίδα».

Σε ό, τι αφορά το νομοσχέδιο σημείωσε ότι το ελληνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας αποδείχθηκε ακατάλληλο για το χειρισμό καταστάσεων επείγουσας ανάγκης, όχι επειδή ήταν «φτωχό»: «το 2010, οι δαπάνες ήταν στο μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. (29,1% του ΑΕΠ, έναντι 29,4%).Αποδείχθηκε ακατάλληλο λόγω αναποτελεσματικότητας: ενώ οι κοινωνικές παροχές στην Ε.Ε. μείωναν τη φτώχεια κατά 9,5%, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 3,9%, 2,5 φορές χειρότερη επίδοση».  Πρόσθεσε δε: «Επεκτείνετε από 1.1.2017 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)  σε όλους τους δήμους της χώρας,  περιορίζοντας ωστόσο παράλληλα τις κατηγορίες των δικαιούχων του. Τι άλλο κάνετε; Προσλήψεις, Προσλήψεις, Προσλήψεις. 39 στη Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας με κόστος 864 εκατομμυρίων, αναρίθμητοι σύμβουλοι, 750 θέσεις που έρχονται στα κέντρα κοινότητας στους δήμους».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας.

Ομιλία στην Ολομέλεια 14/12/16