Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Τροπολογία Θεοχάρη – Γρηγοράκου για την έκτακτη οικονονομική ενίσχυση

Τροπολογία που διανέμει με κοινωνικά δικαιότερο τρόπο την έκτακτη οικονομική ενίσχυση και η οποία δε δίνει άλλοθι στους  Ευρωπαίους να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη διαδικασία εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κατέθεσαν  οι ανεξάρτητοι βουλευτές  Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Όπως επισημαίνουν : «Η χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους θεσμούς απόφαση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, με προφανή σκοπό την πρόσκαιρη επικοινωνιακή εκμετάλλευση, προκάλεσε βλάβη του δημόσιου συμφέροντος υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που υπερέβη τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016, θα μπορούσε να δοθεί εντός του πλαισίου των συμφωνιών ώστε να μην ανασταλεί η διαδικασία εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και με δικαιότερο τρόπο ως προς την κοινωνική του στόχευση».

Με την κατάθεση της τροπολογίας οι κύριοι Θεοχάρης και Γρηγοράκος προτείνουν:

  1. Στις οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο, όπως αυτό πιστοποιείται από τα μητρώα του ΟΕΑΔ κατά την 1/12/2016, να χορηγηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 500 ευρώ ανά τέκνο. Η ενίσχυση να καταβληθεί εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2016.
  2. Να χορηγηθεί έκτακτη επιχορήγηση στον ΕΦΚΑ ύψους 300 εκ. ευρώ για την καταβολή με χρονική προτεραιότητα των κύριων συντάξεων που δεν έχουν ακόμα χορηγηθεί και είναι σε διαδικασία επεξεργασίας από τα ταμεία που συγχωνεύτηκαν στον ΕΦΚΑ.
  3. Στους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης να χορηγηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το έτος 2017 συνολικού ύψους 300 εκ. ευρώ.

Διαβάστε την τροπολογία

Τροπολογία Ενίσχυσης