Από το Βήμα της Βουλής

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής

«Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποχρεώσεις των προσώπων που διορίζονται στις θέσεις των άρθρων 6 και 8 του ν.4369/2016, ασυμβίβαστα και πρόληψη των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων και λοιπές διατάξεις».

Θεσμοθετείτε επίσημα το ρουσφέτι

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο περί κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο κάθε άλλο παρά διασφαλίζει αξιοκρατία και διαφάνεια,  εξαπέλυσε ο Χάρης Θεοχάρης.

«Η επιτροπή κινητικότητας που θα κρίνει τα αιτήματα των υπηρεσιών για πρόσθετο προσωπικό, όπου οι κομματικά διορισμένοι θα είναι πλειοψηφία, δεν εγγυάται την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. Η τριμελής επιτροπή από στελέχη της υπηρεσίας υποδοχής που θα κρίνει χωρίς κριτήρια δεν αποτελεί στοιχείο διαφάνειας. Ούτε η μη δομημένη συνέντευξη είναι κριτήριο αντικειμενικότητας» ανέφερε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο ανεξάρτητος βουλευτής. «Θεσμοθετείτε επίσημα το ρουσφέτι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ως προς την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου σημείωσε: «Ο αποκλειστικά εθελούσιος χαρακτήρας δεν επιτρέπει την ανακατανομή του προσωπικού με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες του Δημοσίου».

Πρότεινε δε ότι μια νέα αρχιτεκτονική στο Δημόσιο επιτάσσει την απλοποίηση των δομών του: «Δεν υπάρχει λόγος να έχουμε πολλούς φορείς που καταβάλλουν χρήματα στους πολίτες. Για παράδειγμα, επιδόματα προνοιακά, ανεργίας αλλά και συντάξεις μπορούν – όπως σε πολλές σύγχρονες χώρες – να καταβάλλονται από έναν οργανισμό».

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «θέλουν» εκλογές, οποία κοροϊδία

«Το σχέδιο δε βγαίνει. Τα νούμερα δε βγαίνουν. Το σύστημα που υπηρετείτε δε βγαίνει», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις ενόψει του κλεισίματος της 2η αξιολόγησης ο Χάρης Θεοχάρης μίλησε για θέατρο που επαναλαμβάνεται: «Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά πηγαίνει σε μια διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης έχοντας αποφασίσει να τα αποδεχθεί όλα. Και για να  πείσει τους βουλευτές της συμπολίτευσης θυμάται τις κόκκινες γραμμές χωρίς να πείθει κανέναν. Απλώς τους δίνει τη δικαιολογία και οι δημοσκοπήσεις σας δίνουν το κίνητρο για να ψηφίσουν ότι έχουν ήδη αποφασίσει οι έξω. Αλλά θέλει να πάει σε εκλογές! Τις οποίες τις θέλει και η ΝΔ. Οποία κοροϊδία. Είστε απλοί παρατηρητές μιας χώρας που αλλάζει χέρια, καθώς οι νέοι της μεταναστεύουν στο εξωτερικό».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας