Τηλεόραση

Σε βάθος χρόνου μόνο ο Ελληνικός λαός μπορεί να δώσει τη λύση

«Η χώρα βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή και χρειάζεται να διαχειριστεί εθνικές ήττες», δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης καλεσμένος στην εκπομπή «Αταίριαστοι» των  Γιάννη Ντσούνου και  Χρήστου Κούτρα, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Για το προσφυγικό τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα σύνορα είναι defacto κλειστά , και η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη παραμένει ζητούμενο εξαιτίας της ολιγωρίας και των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης :  «Eπαναπαύτηκε σε μια πολιτική ανοικτών συνόρων και πίστεψε  ότι η  Ελλάδα είναι χώρα transit  και άρα θα λειτουργούσαμε  μόνο σαν τροχονόμοι».

«Πρέπει να καταλάβουμε ποιο είναι το πρόβλημα, για ποιο λόγο δεν δούλεψε ποτέ η διαδικασία επανεισδοχής των προσφύγων στην Τουρκία, την οποία είχαμε υπογράψει» δήλωσε, τονίζοντας ότι αφενός χρειάζεται Ευρωπαϊκή πίεση προς την Τουρκία για να προχωρήσει  γρήγορα η διαδικασία επανεισδοχής  και  αφετέρου να λειτουργήσουν οι κλειστού τύπου χώροι υποδοχής ώστε όταν γίνεται δεκτό το εκάστοτε αίτημα , τα πρόσωπα να μπορούν να εντοπιστούν και να επιστρέψουν .

Στη συνέχεια επισήμανε ότι υπάρχει μια ανάποδη σχέση προσφυγικού και αξιολόγησης: η θέση της κυρίας Μέρκελ αδυνατίζει μέσα στο Γερμανικό κοινοβούλιο λόγω του προσφυγικού και άρα δεν έχει την δυνατότητα να περάσει αυτά που θα μας βοηθούσαν στην αξιολόγηση. 

Ο Χάρης Θεοχάρης σημείωσε  ότι θα είναι αρκετά δύσκολο να κλείσει η συμφωνία και ως εκ τούτου οι πολιτικές εξελίξεις  είναι προ των πυλών : «Σε βάθος χρόνου μόνο ο Ελληνικός λαός μπορεί να δώσει τη λύση. Αν συνεχιστεί το αδιέξοδο της μη συμφωνίας δεν βλέπω άλλο δρόμο από τις εκλογές» .

Υπογράμμισε ότι η  κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να καταστρατηγεί τους θεσμούς , να καταστρέφει τις δομές που θα βοηθούσαν τους αδύνατους για τους οποίους υποτίθεται ότι κόπτεται και να μην φέρνει κανένα αποτέλεσμα .

Κλείνοντας  εξέφρασε την εκτίμησή του ότι οι πολιτικές ζυμώσεις που συντελούνται στον χώρο του Κέντρου ενδέχεται να  οδηγήσουν στρατηγικά σε μια σύγκλιση απόψεων.