Ανακοινώσεις

Τάχιστα στο διορισμό Εθνικού Συντονιστή για το προσφυγικό, υπαγόμενου απευθείας στον Πρωθυπουργό

Ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών με Tο Ποτάμι κ. Χάρης Θεοχάρης, συμμετείχε σήμερα σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Διαλόγου Mercator η οποία διοργανώθηκε στη Μυτιλήνη υπό την αιγίδα του ιδρύματος German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών, τουIνστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στη Ρώμη και του ΕΛΙΑΜΕΠ. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στις προκλήσεις του προσφυγικού προβλήματος με έμφαση την ασφάλεια στο χώρο της  Schengen, καθώς και στις προσπάθειες για διαμόρφωση μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής για το προσφυγικό.  Τα μέλη της συνάντησης ήταν Ευρωπαίοι βουλευτές, οι οποίοι επιχείρησαν να δώσουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που συνδέονται με το συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη για την προώθηση συλλογικών δράσεων για το προσφυγικό.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι η ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, τείνει να «πνίξει» την Ελλάδα -κυριολεκτικά και μεταφορικά- τονίζοντας ότι αυτή η μείζονα για την ασφάλεια και την πρόοδο της χώρας απειλή, είναι το αποτέλεσμα των λαθών και της προχειρότητας με την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει διαχειριστεί ιδιαίτερα τους τελευταίους 14 μήνες το ζήτημα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: “Η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα στον διορισμό Εθνικού Συντονιστή υπαγόμενου απευθείας στον Πρωθυπουργό, ώστε η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος να γίνει συντονισμένα για να υπάρξει άμεσα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Είναι ολοφάνερο πως το μέχρι τώρα μοντέλο διαχείρισης της κρίσης, απλά έχει αποτύχει παταγωδώς. Παράλληλα, καθίσταται άμεση προτεραιότητα η δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής για τη φύλαξη των ελληνικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων , τα οποία είναι de jure ευρωπαϊκά”.

Επιπλέον, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε με έμφαση στις  μεγάλες  ευθύνες της Τουρκίας υπογραμμίζοντας ότι η γειτονική μας χώρα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να σταματήσει το «διπλό παιχνίδι» σε βάρος της Ελλάδος και της Ε.Ε. χρησιμοποιώντας αθώους ανθρώπους, προκειμένου να προωθήσει την γεωπολιτική της στρατηγική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε: “Η Άγκυρα οφείλει να καταλάβει πως οι υπογραφές πρέπει να τηρούνται και ότι το διεθνές ανθρωπιστικό και νομικό δίκαιο δεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν”.

Ο κ. Θεοχάρης ως μέλος της ευρωπαϊκής διακοινοβουλευτικής ομάδας επισκέφθηκε τον προσφυγικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ και ενημερώθηκε από εκπροσώπους της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, επιχειρησιακού εταίρου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες,  για το καθεστώς των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων  που φθάνουν στην Ελλάδα και χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας και αρωγής. Επιπρόσθετα, έλαβε ενημέρωση στο λιμάνι της Λέσβου από εκπρόσωπο της Frontex για την επιχειρησιακή διαχείριση του προσφυγικού, καθώς και από εκπρόσωπο του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος για την θαλάσσια έρευνα και διάσωση των προσφύγων.