Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Σκηνικό απαξίωσης της δημόσιας ψυχικής υγείας.

Τη δραματική μείωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας – την ώρα που αυξάνονται τα περιστατικά ψυχικών ασθενειών – επισημαίνει σε ερώτησή του στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, τουλάχιστον 200 χιλιάδες άτομα επισκέφθηκαν το 2017 τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) και του Δρομοκαΐτειου.

Παράλληλα, στη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών έχουν αποχωρήσει από το ΨΝΑ 507 εργαζόμενοι κι έχουν προσληφθεί 88, από το Δρομοκαΐτειο έχουν αποχωρήσει 175 εργαζόμενοι και έχουν προσληφθεί 25, ενώ στο Δαφνί υπηρετούν μόλις 1.400 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων για 2.500 οργανικές θέσεις.

Σύμφωνα με καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, προγραμματίζεται η  μεταφορά των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, όπως  ξενώνες, οικοτροφεία και διαμερίσματα από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Στόχος εκτιμάται ότι είναι η κατάργηση της πλειονότητας αυτών και όσες μονάδες απομείνουν να περάσουν στα χέρια μη Κυβερνητικών-Κερδοσκοπικών Οργανώσεων και την Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.).

Τρεις συγκεκριμένες Μη Κυβερνητικές Εταιρίες Ψυχικής Υγείας – σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο – έχουν λάβει αυξημένη χρηματοδότηση πλέον του ενός εκατομμυρίου ευρώ η καθεμιά για προγράμματα ψυχικής υγείας στην βάση των προϋπολογισθεισών δαπανών ανά ωφελούμενο Ασθενή και όχι των απολογιστικών δαπανών, όπως σαφώς ορίζεται στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις.

Δείτε το κείμενο της ερώτησης: