Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις

Συμμετοχή στο 2nd Banking Forum

Ο Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής του Ποταμιού στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών, συμμετείχε ως ομιλητής στο 2nd Banking Forum με θέμα «Το μέλλον του Ευρώ». Στην ομιλία του ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε αρχικά στις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης ότι «η 3η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν πετυχημένη σε αντίθεση με τις προηγούμενες, οι οποίες απέτυχαν γιατί δεν υπήρχε σταθερό πλαίσιο επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων». Διερωτήθηκε αν σήμερα υπάρχει αυτό το πλαίσιο και πώς η Κυβέρνηση αναμένει να πετύχει και αυτή η ανακεφαλαιοποίηση με τις καθυστερήσεις σε αυτό το ζήτημα. Στη συνέχεια διερωτήθηκε πώς η Κυβέρνηση αναμένει να κλείσει γρήγορα την αξιολόγηση, όταν υιοθετεί με τόση ευκολία διαρροές που φορτίζουν τη σχέση της με έναν από τους αξιολογητές.

Αναφορικά με το κομβικό ευρωπαϊκό ζήτημα του μέλλοντος του κοινού νομίσματος ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως πολιτικά η κρίση έδειξε ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα βήματα μπροστά, ώστε η κοινή νομισματική πολιτική και το Σύμφωνο Σταθερότητας να συνοδευθούν από μια πλήρη τραπεζική ένωση, από κοινή δημοσιονομική και ευρύτερα οικονομική πολιτική. Επεσήμανε όμως, πως ο τρόπος θεσμοθέτησης λύσεων στην ΕΕ έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αργός. Η ΕΕ αντιδρά στα γεγονότα αντί να τα προλαμβάνει, ουσιαστικά ακολουθώντας τα με μεγάλη καθυστέρηση και προβαίνοντας σε βήματα μπροστά, αφού τα προβλήματα έχουν ήδη γιγαντωθεί. Ο Χάρης  Θεοχάρης σημείωσε πως χαρακτηριστικό της ασυμμετρίας της Ένωσης είναι πως το Eurogroup, στο οποίο παίρνονται όλες οι σημαντικές αποφάσεις για το πολιτικό μέλλον της Ευρωζώνης, υποστηρίζεται από το EWG το οποίο είναι ένα άτυπο όργανο που αποτελείται από μόλις 15 υπαλλήλους.

Στο ερώτημα ποια πρέπει να είναι τα αμέσως επόμενα βήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ο Χάρης Θεοχάρης ανέφερε την πλήρη μεταφορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο των λειτουργιών του δανειστή εσχάτης ανάγκης και του ταμείου εγγυοδοσίας καταθέσεων, τη δημιουργία κοινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εγγυοδοσίας και Εκκαθάρισης, τη δυνατότητα του ESM να χρηματοδοτεί απευθείας αυτόν τον μηχανισμό, αλλά και τη δυνατότητά του να προβαίνει απευθείας σε ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.