Συνεντεύξεις

Συνέντευξή στο “Πρώτο Θέμα”

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ψεύτικο success story
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού και πρώην Γ.Γ.Δ.Ε καταγγέλλει νέα φαινόμενα συναλλαγής και διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποιεί: «η κυβέρνηση ετοιμάζει αντιπερισπασμό με λιστολογία για να κρύψει τις περικοπές συντάξεων που έρχονται»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ
Μπορεί το Ποτάμι να μην πέτυχε τους εκλογικούς του στόχους, όμως ο αντιπολιτευτικός θόρυβος που σηκώνει εσχάτως είναι μεγάλος.Στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χάρης Θεοχάρης. Ένας άνθρωπος με ευρεία γνώση των παθογενειών της εγχώριας δημόσιας διοίκησης λόγω της προηγούμενης θητείας του ως γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων. Ενώ αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση επιχειρεί αλλαγή για τρίτη φορά γενικού γραμματέα και λίγο μετά τις εξελίξεις της ψήφισης επώδυνων μέτρων, ο κ. Θεοχάρης στη συνέντευξη του καταγγέλλει νέα φαινόμενα συναλλαγής και διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποιεί πως η κυβέρνηση ετοιμάζει αντιπερισπασμό με λιστολογία για να κρύψει τις περικοπές συντάξεων που έρχονται.
«Έχω την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να παρουσιάσει μια εικόνα μαγική. Πως δήθεν δεν μιλάει με κανέναν επιχειρηματία και δεν έχει σχέση με συμφέροντα. Αν όμως παρατηρήσει κανείς καλύτερα τις σχέσεις και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, κατανοεί πολλά. Υπάρχουν συγκεκριμένες απευθείας αναθέσεις, σχεδιασμοί που επικυρώνονται από υπηρεσίες που βοηθάνε στην προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Είναι δεδομένο λοιπόν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει ένα τουλάχιστον modus operanti με αυτό που καταγγέλλει ως διαπλοκή» αναφέρει. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού πηγαίνει και παραπέρα μιλώντας για κυβερνητική καπηλεία του κλίματος κατά της διαφθοράς που επικρατεί στους κόλπους της κοινωνίας. «Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση επί της ουσίας ανοίγει ζητήματα και ποτέ δεν τα κλείνει. Είναι προφανές ότι κάποιοι συμβιβασμοί που δεν θα γίνονταν σε άλλες εποχές, τώρα προωθούνται. Η κυβέρνηση ξεκάθαρα έχει μια τακτική αντιπερισπασμών. Η κριτική που της κάνω είναι ότι μονοπωλεί την ευαισθησία απέναντι σε θέματα όπως οι άνεργοι ή με την …αυτοκτονιοκαπηλεία που κάνει. Όμως από την άλλη μεριά το μόνο που πραγματικά την ενδιαφέρει είναι οι εξοπλισμοί και οι διορισμοί. Μιλάμε για προμήθειες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που γίνονται σε καιρό ακραίας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Και με ευθύνη πλέον του ΣΥΡΙΖΑ λείπει το θεσμικό πλαίσιο. Ενώ οι προμήθειες σε άλλες χώρες ελέγχονται από ειδικό σώμα που πάει κάθετα σε όλες τις βαθμίδες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. θέλει να μένει στις παλιές μεθόδους. Είναι όμως και ζήτημα προτεραιοτήτων. Η κυβέρνηση άφησε να χαθούν 5,6 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ, τα κονδύλια είναι 18 δις. Ευρώ αντί να είναι 23 δις. Ευρώ, και την ίδια ώρα δίνει χρήματα για εξοπλισμούς. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι αυτό» υποστηρίζει. Και προσθέτει:
«Πρόκειται για ακραίας μορφής τακτικιστές. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η τακτική. Ο αντιπερισπασμός. Στο πρώτο επτάμηνο προέταξαν τη διαπραγμάτευση. Υποτίθεται πως επί 7 μήνες δεν μπορούσαν να κυβερνήσουν για αυτό το … μεγάλο σκοπό. Τώρα ο νέος αντιπερισπασμός είναι η διαφθορά. Οι λίστες. Περιμένω όταν θα είναι η ώρα να έλθει το ασφαλιστικό να ξεκινήσει μια “λιστολογία”. Περιμένω το όλο θέμα να έλθει με μια νέα. …χορογραφία προκειμένου να υπάρξει αντιπερισπασμός και να περάσει το δύσκολο ασφαλιστικό. Θα πουλήσουν και πάλι εθνική ανάταση, θα ρίξουν στην πυρά πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες καθώς δεν θα έχουν κάτι άλλο να πουν λόγω των περικοπών συντάξεων που νομοτελειακά έρχονται». Στο παραπάνω πλαίσιο πολιτικής επικοινωνίας κι όχι ουσίας, εντάσσει ο εκπρόσωπος του Ποταμιού και τα πυρά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά του ΔΝΤ. «Νομίζω πως η …αντιπολίτευση στο ΔΝΤ είναι η απόδειξη της παθογένειας του πολιτικού συστήματος. Ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί τα ίδια βήματα με τις παλιότερες προσεγγίσεις της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, απλά έχει κάνει fast forward και πηγαίνει πιο γρήγορα. Για «σκληρές διαπραγματεύσεις» μίλαγε ο ένας, το ίδιο έκανε κι ο άλλος. Και οι δυο υπέγραψαν μνημόνια και οι δύο μετά μιλούσαν κατόπιν για success stories. Ο πρώτος για την έξοδο στις αγορές, ο δεύτερος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όμως η ανακεφαλαιοποίηση είναι ένα πραγματικό σκάνδαλο. Έχει οδηγήσει σε μειωμένες τιμές. Μας έλεγε ο κ. Τσίπρας πως τα funds θα χορεύουν πεντοζάλη, πως δεν θα δώσει κόκκινα δάνεια σε distressed funds κι αυτά τα funds πήρανε τελικά όλες τις τράπεζες. Οι αποτιμήσεις ήταν πολύ χαμηλές, στα 18 εκατ. ευρώ με 0,3 σεντς τη μετοχή για μια ολόκληρη συστημική τράπεζα. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε αυτή την κατάσταση νομοθετώντας από πριν την όλη διαδικασία, δένοντας τα χέρια του ΤΧΣ. Οι δικές μου πληροφορίες αναφέρουν πως το ΤΧΣ δεν ήθελε αυτές τις αποτιμήσεις. Τις θεωρούσε σκανδαλωδώς μικρές. Ήταν για να καταλάβατε σαν να περάσουν νόμο το ΤΑΙΠΕΔ -πριν από την πώληση του Ελληνικού -να μην έχει ελάχιστη τιμή και να είναι υποχρεωμένο να δεχθεί το όποιο τίμημα. Αυτό έγινε από την κυβέρνηση τώρα. Οι τιμές ήταν τόσο χαμηλές που ο πρόεδρος του ΤΧΣ φοβόταν να βάλει την υπογραφή του. Για εμένα λοιπόν πρέπει αυτό το σκάνδαλο να διερευνηθεί. Η κυβέρνηση χαίρεται με αυτό το …success story και λέει πως δεν χρειάστηκαν κι άλλα χρήματα. Κι αυτά ενώ είχαν μια ευκαιρία να μπουκώσουν τις τράπεζες με χρήματα, με 25 δις. ευρώ. Το πρόβλημα τώρα είναι πως η επόμενη φορά θα οδηγήσει σε κούρεμα καταθέσεων. Κι αυτό είναι που δεν λέει κανένας στην κυβέρνηση. Το bail in είναι ανοικτό εις το διηνεκές. Αντί να βάλουν από τώρα όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαν για να σιγουρέψουν πως δεν θα υπάρξει ξανά θέμα κουρέματος καταθέσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε πολιτικά να δημιουργήσει ένα ψεύτικο success story».
ΣΥΡΙΖΑ: η τελευταία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης
Ο βουλευτής του Ποταμιού προσθέτει πως μετά από αυτά τα success stories, αφού δεν κατάφερε να πείσει πως υπάρχει παράλληλο πρόγραμμα αλλά “παράλληλα ρουσφέτια”. αφού ικανοποίησε συνδικαλιστικές επιδιώξεις, τώρα επαναλαμβάνοντας τα λάθη των προκατόχων του ο κ. Τσίπρας επιλέγει συγκρούσεις με το ΔΝΤ και διαρρέει πως θέλει να το διώξει. «Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προσέξει γιατί αυτή ήταν η αρχή του τέλους και για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου»λέει και συμπληρώνει: «το άλλο θέμα που δυσκόλεψε την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ήταν και η αποπομπή μου από τη Γ.Γ.Δ.Ε. Και πάλι ο κ.Τσίπρας ακολουθεί την…πεπατημένη. Αυτό αποδεικνύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά είναι η τελευταία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης κι όχι η πρώτη της νέας εποχής. Δεν έχει καμία διαφορά με τις προηγούμενες».Σε αυτό το πλαίσιο διαπιστώνει μάλιστα και μια καθεστωτική νοοτροπία την οποία λέει πως βλέπει παντού. « Έχουμε ανθρώπους που και σήμερα έχουν στήσει παραμάγαζα στις ανεξάρτητες αρχές γύρω από τις αδειοδοτήσεις. Και σήμερα υπάρχουν διεφθαρμένες λογικές. Βλέπουμε διορισμούς σε ξαδέλφια και κουμπάρους. Ταυτόχρονα υπάρχουν πιέσεις σε όσους αντιδρούν και εκφράζουν κάτι άλλο. Ακούω από παντού τέτοια πράγματα και καταγγελίες. Είναι όμως και ξεκάθαρο ότι ζούμε τις τελευταίες ημέρες του παλιού πολιτικού σκηνικού. Στο σύνολό του έχει φθάσει στο τέρμα. Η κοινωνία έχει περάσει πιο μπροστά. Συνεπώς αυτό που πρέπει να κάνει το Ποτάμι είναι να κινηθεί προς το λαό για να πάρει ιδέες, να πάρει δυνάμεις, να βρει ανθρώπους με όρεξη. Γνωρίζουμε πως η κατάσταση είναι δύσκολα διαχειρίσιμη, όμως η ανικανότητα της κυβέρνησης αυτής σύντομα θα φέρει μπροστά το θέμα της- με κάποιο τρόπο- συνεννόησης – όχι όμως συμπόρευσης εκτιμώ – των πολιτικών δυνάμεων. Οικουμενική κυβέρνηση δεν βλέπω, δεν μπορώ όμως και να την αποκλείσω. Το βέβαιο είναι πως το πολιτικό σκηνικό το Μάρτιο ή το αργότερο τον Ιούνιο θα είναι πολύ διαφορετικό» αναφέρει