Όσο η χώρα μας κερδίζει το στοίχημα του ασφαλούς ανοίγματος, τόσο θα ενισχύεται το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα.
Έχουμε κρατήσεις εν όψει καλοκαιριού; Φέτος θα έχουμε παράταση της τουριστικής περιόδου;
H περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά ρευστή και επιβάλει σύνεση, πάνω από όλα. Ωστόσο, πιστεύω ότι ο ρυθμός αύξησης των κρατήσεων καθημερινά μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Ήδη κινούμαστε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, τόσο σε απόλυτο αριθμό κρατήσεων, όσο και στην εκδήλωση ενδιαφέροντος, όπως αυτό καταγράφεται μέσα από τη διαρκή αλληλεπίδραση που έχουμε με τις αγορές ανά τον κόσμο. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι, για εκατομμύρια ανθρώπους που ανυπομονούν να ταξιδέψουν, η Ελλάδα βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της λίστας επιθυμιών τους. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, μια πολύ μεγάλη αγορά για την Ελλάδα, οι πράκτορες και tour operator, μάς ενημέρωσαν στις συναντήσεις που είχα μαζί τους την περασμένη εβδομάδα, ότι οι κρατήσεις για τη χώρα μας έχουν υπερβεί κατά πολύ σε αύξηση τις αντίστοιχες για ανταγωνιστικούς προορισμούς στη Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Πρόσφατα το Forbes αναφέρθηκε σε θεαματική άνοδο του τουριστικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα μεταξύ των Αμερικανών. Για πρώτη φορά, η Delta Airlines ξεκινά με τρία δρομολόγια την ημέρα προς Αθήνα, η American Airlines συνδέει την Ελλάδα με τρία διαφορετικά αεροδρόμια των ΗΠΑ- Ν.Υόρκη, Σικάγο, Φιλαδέλφεια- και η United εισάγει νέα πτήση από Ουάσιγκτον. Παρόλ’ αυτά δεν παρασυρόμαστε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε για την ασφάλεια όλων. Και ως προς την επέκταση της τουριστικής σεζόν, θεωρώ ότι αυτό θα συμβεί αυτομάτως, καθώς μεγάλο μέρος των κρατήσεων είναι της «τελευταίας στιγμής». Επομένως, όσο η χώρα μας κερδίζει το στοίχημα του ασφαλούς ανοίγματος, τόσο θα ενισχύεται το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα.
Έχουμε μάθει να δίνουμε μάχες στον Τουρισμό και να τις κερδίζουμε.
Ανησυχείτε μήπως κάποιες χώρες που τα προηγούμενα χρόνια οι πολίτες τους μας επισκέπτονταν κρατήσουν αυστηρά μέτρα και πολυήμερες καραντίνες, όπως για παράδειγμα η Βρετανία, για να τους αποτρέψουν να έρθουν στην Ελλάδα;
Από τις 9 Μαρτίου που ανακοινώσαμε το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαϊου, ξεκινήσαμε μια μαραθώνια καμπάνια ενημέρωσης στις μεγάλες τουριστικές αγορές. Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία, Πολωνία, Σερβία, Ρουμανία είναι μόνο μερικές από τις χώρες που επισκέφθηκα με έναν και μόνο στόχο. Την παρουσίαση του σχεδίου ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού, ένα σχέδιο που βάζει σε πρώτο πλάνο την ασφάλεια επισκεπτών, εργαζομένων και ντόπιου πληθυσμού. Παντού η ανταπόκριση ήταν θετική και αυτό φαίνεται και από την αύξηση των κρατήσεων. Ειδικά, δε, για το Ηνωμένο Βασίλειο, που με ρωτάτε, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και ενημερώνουμε τις βρετανικές αρχές για τα επιδημιολογικά δεδομένα και για την πορεία των εμβολιασμών, το κλίμα είναι θετικό και εκτιμώ ότι σύντομα η Ελλάδα θα μπει στο «πράσινο».
Μήπως πρέπει να ρίξετε μεγαλύτερο βάρος στον εσωτερικό τουρισμό μέχρι να αυξηθούν οι ροές των ξένων τουριστών;
Δίνουμε μεγάλη σημασία στον εσωτερικό τουρισμό, ενισχύοντας με κάθε τρόπο τα ταξίδια και τις διακοπές των συμπολιτών μας εντός Ελλάδας. Άλλωστε ο εσωτερικός τουρισμός βοήθησε πολύ τις επιχειρήσεις του κλάδου κατά τη διάρκεια της δύσκολης περσινής περιόδου, κρατώντας πολλές από αυτές ζωντανές. Στο πλαίσιο αυτό, το 2020 ενεργοποιήσαμε για πρώτη φορά μετά από χρόνια, πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού , το ” Τουρισμός για Όλους”, ένα πρόγραμμα σας θυμίζω ύψους 100 εκ.ευρώ , στο οποίο εντάχθηκαν 2.000 καταλύματα και τουριστικά γραφεία- και που δίνει τη δυνατότητα σε περίπου 750.000 ωφελούμενους να κάνουν διακοπές σε πολλούς αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς.
Το πράσινο πιστοποιητικό πότε θα είναι σε ισχύ; Θα αφορά και χώρες εκτός Ευρώπης; Οι τουρίστες θα μπορούν να ταξιδέψουν αφού έχουν κάνει το εμβόλιο χωρίς περιορισμούς;
Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που είναι έτοιμη να εφαρμόσει το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό και μάλιστα νωρίτερα από την 1η Ιουλίου. Είμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό, καθώς είναι μια πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη που υιοθετήθηκε από την ΕΕ και γίνεται πλέον πραγματικότητα. Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα είναι έγκυρο σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19. Να επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά ότι το Πιστοποιητικό σε καμία περίπτωση δε σχετίζεται με διαχωρισμό των πολιτών αλλά με διευκόλυνση της κυκλοφορίας που καθιστά τα ταξίδια ευκολότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Και θα χαρούμε όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα ώστε να έχουμε ταχύτερη ανάκαμψη του τουριστικού τομέα. Οι ταξιδιώτες εκτός ΕΕ και για τις οποίες ” έχουμε ανοίξει “θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με πιστοποιητικό ανάρρωσης ή με αρνητικό τεστ.
Μπορεί η άφιξη των τουριστών στην χώρα μας να οδηγήσεις σε πισωγυρίσματα; Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό εμβολιάζονται; Είναι σε προτεραιοποίηση; Μπορεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους ανθρώπους του τουρισμού;
Σας υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα βραβεύτηκε από το WTTC ως πρωτοπόρος στο ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού το 2020. Η σοβαρότητα, η ευσυνειδησία, ο επαγγελματισμός όλων όσοι εμπλέκονται στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών στη χώρα μας, είναι πλέον σημείο αναφοράς διεθνώς. Όλοι μαζί, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, δίνουμε καθημερινά τη μάχη για να εκμηδενίσουμε την πιθανότητα αυτού που ονομάζετε «πισωγύρισμα». Η πανδημία δεν έχει εξαφανιστεί και παραμένουμε σε αυξημένη επιφυλακή. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα του εμβολιασμού στην Ελλάδα προχωρά ταχύτατα και έχει ανοίξει για τις περισσότερες ηλικιακές ομάδες. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, διότι, όπως φαίνεται και από τη πρόοδο του εμβολιασμού των νησιών, υπάρχει επιτάχυνση του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος ούτως ή άλλως.
Τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις θα στηριχθούν περαιτέρω; Είχαν κατεβάσει ρολά για πολλούς μήνες.
Η έγνοια και η αγωνία μας είναι διαρκής για τους εργαζομένους και τους επιχειρηματίες του κλάδου, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους. Το σχέδιο οικονομικής στήριξης που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Τουρισμού, σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, είναι εξαιρετικά αναλυτικό. Θα χρειαζόμασταν πολλές σελίδες για να το παρουσιάσουμε, έστω και στις γενικές γραμμές του. Αναφέρω επιγραμματικά ότι η σχετική πρόταση που έχει κατατεθεί ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Επιπλέον, στις επιχειρήσεις του τουρισμού δίνεται δικαίωμα υπαγωγής των εργαζομένων τους στο μέτρο της αναστολής σύμβασης για τον Μάιο και Ιούνιο του 2021, αξιοποίησης του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», διεκδίκησης επιδότησης η οποία φτάνει έως και το 90% των επιχειρηματικών τους δανείων μέσω του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ κ.α. Επιπλέον, από την 1η Ιουνίου ξεκινά η εφαρμογή 4 μέτρων στήριξης, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, ενώ επίκειται ΚΥΑ για την κάλυψη παγίων δαπανών με πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ για 50.000 επιχειρήσεις , «κούρεμα» των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής από 30% έως και του 50% -ανάμεσα σε πολλά ακόμη μέτρα. Θεωρώ ότι η στήριξη που παρέχει στον τουριστικό κλάδο της χώρας η Ελληνική Κυβέρνηση, δεν έχει απολύτως κανένα προηγούμενο.