Συνεντεύξεις

Θα ξαναζήσουμε στιγμές αβεβαιότητας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ «Ε» ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Χάρης Θεοχάρης: «Θα ξαναζήσουμε στιγμές αβεβαιότητας»

*«Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, για την πολιτική κατεύθυνση του Ποταμιού» * «Πολύ φοβάμαι ότι θα ξαναζήσουμε στιγμές αβεβαιότητας για την πορεία της χώρας», υποστηρίζει για την ελληνική οικονομία, ενώ πιστεύει πως «Η Γερμανία είναι η μόνη που μπορεί να ωθήσει το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους, προς τον απαραίτητο συμβιβασμό»

Συνέντευξη

στη Λένα Κισσάβου

Από τους αντιρρησίες της στρατηγικής πολιτικής που εφαρμόζει το «Ποτάμι» στη χώρα, ο βουλευτής του κ. Χάρης Θεοχάρης, στο πρόσφατο πανελλήνιο συνέδριο του κόμματος, μίλησε για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της, μια θέση που εκφράζει και άλλα στελέχη του «Ποταμιού», καθώς όπως ισχυρίζεται σε συνέντευξή του στην «Ε»: «Δεν είμαι ο μόνος ευτυχώς…».

Τη διαφωνία του, ακολούθησε η παραίτησή του από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, αν και παραμένει βουλευτής, αλλά σαφώς διαφοροποιημένος, από πολιτικές τακτικές του κόμματος.

Στη συνέντευξή του στην «Ε», παρουσιάζει τις …ενστάσεις του για το «Ποτάμι», καταθέτοντας παράλληλα τις θέσεις του για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στη χώρα μας, υπό το βάρος της αξιολόγησής της από τους θεσμούς (ΔΝΤ και Ε.Ε.) και του προσφυγικού προβλήματος.

* Κύριε Θεοχάρη, παραμένετε βουλευτής, του «Ποταμιού», παρότι καταθέσατε τις ενστάσεις σας για τη στρατηγική και την πολιτική κατεύθυνση του κινήματος, ενώ διαφοροποιείστε και από τις θέσεις του επικεφαλής του Ποταμιού.

Επίσης στη δήλωσή σας για την παραίτησή σας από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού, αναφέρατε μεταξύ άλλων, ότι κατά το συνέδριο της κίνησης, κάποιοι σύνεδροι επιδοκίμασαν τις θέσεις σας ενώ άλλοι μοιράστηκαν τους προβληματισμούς σας.

Προφανώς δεν σας εκφράζει πλέον η κίνηση. Αυτό συνεπάγεται ότι

θα αποχωρήσετε από το «Ποτάμι»; Σε μια τέτοια περίπτωση επιλέγετε μια αυτόνομη πορεία; Μοναχική ή μαζί με άλλα μέλη –και της κοινοβουλευτικής ομάδας- που μοιράζονται τους ίδιους με σας προβληματισμούς και ετοιμάζονται να σας ακολουθήσουν; Ή θα συνταχθείτε με άλλη πολιτική δύναμη;

«Κάθε εβδομάδα σπεύδουν να με τοποθετήσουν και σε διαφορετικό πολιτικό σχηματισμό. Δεν τους προλαβαίνω. Για να σοβαρευτούμε όμως. Έχω ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή της παραίτησής μου, από τη θέση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ότι παραμένω μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του «Ποταμιού». Οι διαφωνίες που έχω εκφράσει και στο συνέδριο του κόμματος και στις δημόσιες τοποθετήσεις μου, αφορούν την πολιτική κατεύθυνση και στρατηγική του «Ποταμιού» και έχουν μοναδικό στόχο να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν είμαι ο μόνος ευτυχώς – υπάρχουν και άλλα στελέχη-που πιστεύουμε πως είναι αναγκαία ένας επαναπροσδιορισμός της πολιτικής μας στρατηγικής.

Έκανα λόγο στην ομιλία μου στο Περιστέρι για επανίδρυση του «Ποταμιού». Πίστευα και πιστεύω ότι οφείλουμε να πάρουμε ξεκάθαρη θέση απέναντι στις ολέθριες πολιτικές της κυβέρνησης Τσίπρα, πολιτικές που οδηγούν τη χώρα σε μια εθνική καταστροφή ιστορικών διαστάσεων. Το «Ποτάμι» πρέπει από μόνο του να αλλάξει, να αναγεννηθεί, ώστε να επανασυνδεθεί με την κοινωνία και να εκπροσωπήσει ξανά τους ανθρώπους που ήρθαν κοντά μας, πριν δύο χρόνια, μας γνώρισαν και για κάποιο λόγο απογοητεύτηκαν.

Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία είναι εκείνη που έχει τον τελευταίο λόγο και καλείται να πάρει τις αποφάσεις.

Και χτυπάω το καμπανάκι γιατί ο στόχος δεν είναι να διασωθούμε εμείς ως «Ποτάμι». Ο στόχος δεν είναι να διασώσω εγώ τη βουλευτική μου έδρα. Το κυρίαρχο ζήτημα είναι να καταστήσουμε το «Ποτάμι» ωφέλιμο για τη χώρα. Και πιστεύω ότι η ανάγκη ύπαρξης του Ποταμιού είναι ισχυρή, αρκεί όμως και εκείνο να θέλει να προχωρήσει μπροστά και να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες».

* Ποια είναι η άποψή σας για την καθυστέρηση της πορείας προς την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας; Τι θα σήμαινε μια μακρόσυρτη διαδικασία για την ελληνική οικονομία και την προοπτική της;

«Η ανεπάρκεια των προτάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι πια φανερή ακόμα και στους πιο ένθερμους υποστηρικτές του κυβερνητικού συνασπισμού. Βρισκόμαστε σε μια διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ, Ελλάδας και Ευρωπαίων και η ανικανότητα της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, δημιουργεί κάθε μήνα νέα κενά, συσσωρεύοντας προβλήματα, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να κλείσει η εξίσωση προς το μέρος μας. Η Γερμανία είναι η μόνη που μπορεί να ωθήσει το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους προς τον απαραίτητο συμβιβασμό . Ωστόσο η θέση της κ. Μέρκελ εξασθενεί μέσα στο Γερμανικό κοινοβούλιο λόγω του προσφυγικού και κατά συνέπεια αυτό δυσκολεύει τη συνολική κατάσταση. Στο μεταξύ τα χρήματα τελειώνουν και σε λίγο δεν θα φτάνουν και για το ΔΝΤ και για μισθούς και συντάξεις.

Πολύ φοβάμαι ότι θα ξαναζήσουμε στιγμές αβεβαιότητας για την πορεία της χώρας, στιγμές που έχουμε ζήσει και στο παρελθόν.

Και βέβαια όλη αυτή η καθυστέρηση δεν βοηθάει τη χώρα να προχωρήσει, δεν βοηθάει να έρθουν επενδύσεις, δεν βοηθάει στη φυγή προς τα μπρος. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μαθαίνει από τα λάθη της».

* Η πρόταση της Φώφης Γεννηματά και του Βασίλη Λεβέντη για συγκρότηση Οικουμενικής Κυβέρνησης, σας βρίσκει σύμφωνο;

«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω αντικειμενικά να υπάρχουν οι δυνατότητες για μια Οικουμενική Κυβέρνηση. Με δεδομένη την έλλειψη συναίνεσης, όπως είδαμε και την προηγούμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, δεν θεωρώ πιθανό το ενδεχόμενο συγκρότησης Οικουμενικής Κυβέρνησης. Και βέβαια να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια Οικουμενική, που θα μπορεί να πάρει αποφάσεις και να υλοποιήσει δεσμεύσεις. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα, θα προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και όχι μια κυβέρνηση όμηρο των κυβερνητικών εταίρων. Και έχω πει ότι μια τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να απαρτίζεται από πρόσωπα που έχουν πει ψέματα στον ελληνικό λαό. Δεν μπορεί οι λαοπλάνοι του χθες να αποτελέσουν την ελπίδα του αύριο. Οι πολιτικές εξελίξεις, κατά τη γνώμη μου, είναι δεδομένες καθώς το αδιέξοδο που μας έχει οδηγήσει η συγκυβέρνηση Τσίπρα –Καμμένου, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα».

* Ποιες είναι οι θέσεις σας για το προσφυγικό ζήτημα, την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, αλλά και εκείνη της Ε.Ε.;

«Η ολιγωρία, τα λάθη και η προχειρότητα με την οποία διαχειρίστηκε η κυβέρνηση το προσφυγικό, τους τελευταίους 14 μήνες, έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια τεράστια εθνική ήττα. Η πολιτική ανοιχτών συνόρων, στην οποία επαναπαύτηκε ο κ. Τσίπρας κατέρρευσε και η Ελλάδα από χώρα διέλευσης, μετατράπηκε σε ελάχιστο χρόνο σε χώρα εγκατάστασης δεκάδων χιλιάδων προσφύγων.

Από την άλλη η αδυναμία της Ε.Ε. να χαράξει μια κοινή γραμμή εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας, η οποία χρησιμοποιεί αθώους ανθρώπους, προκειμένου να προωθήσει τη γεωπολιτική της στρατηγική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ξέρετε, πριν λίγες μέρες, βρέθηκα στη Μυτιλήνη και έζησα από κοντά το δράμα αυτών των ανθρώπων, που κυνηγώντας τη μεγάλη ευκαιρία πέφτουν θύματα των Τούρκων διακινητών, αλλά και τον αγώνα που δίνουν οι τοπικοί φορείς, το Λιμενικό και οι κάτοικοι, για να τους βοηθήσουν και να καλύψουν σε πολλές περιπτώσεις, την απουσία του Κράτους.

Έχω πει ότι για να συναινέσει η Ελλάδα στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, πρέπει η τελευταία να δεχτεί κοινές επιχειρήσεις με την Ε.Ε. στο έδαφός της, εναντίον των διακινητών. Το κλειδί στο σταμάτημα των ροών, είναι να αντιμετωπιστούν οι διακινητές με αποφασιστηκότητα.

Παράλληλα, πρέπει να μπει σε άμεση προτεραιότητα η δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής για τη φύλαξη των ελληνικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, τα οποία είναι de jure ευρωπαϊκά.

Η κατάσταση είναι πλέον οριακή και δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα λάθη. Μόλις προχθές ο κ. Τουσκ δήλωσε ότι η απόφαση να κλείσει η “βαλκανική οδός” ήταν απόφαση των 28 ηγετών. Λίγο αργότερα ο κ. Τσίπρας μέσω twitter δήλωσε ότι το Συμβούλιο δεν πήρε τέτοια απόφαση. Ας ξεκαθαρίσει στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός, τι ισχύει και τι όχι. Οι παλινωδίες αυτού του είδους είναι αδιανόητες και δυστυχώς δεν διαφέρουν σε τίποτα από τη διαχείριση όλων των κρίσιμων ζητημάτων».