Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Τι απέγιναν τα ταμειακά διαθέσιμα των 1.500 φορέων;

Τι απέγιναν τα ταμειακά διαθέσιμα των 1.500 φορέων του δημοσίου που η κυβέρνηση δέσμευσε και μετέφερε στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) πριν από 7 μήνες ζητούν να μάθουν οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, Χάρης Θεοχάρης και Γιώργος Μαυρωτάς με κοινή ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών.

Μεταξύ αυτών των ποσών ανήκουν και ευρωπαϊκοί πόροι και κονδύλια που προέρχονται από τα διαθέσιμα των ειδικών λογαριασμών κοινοτικών κονδυλίων των ΑΕΙ (ΕΛΚΕ). Κατόπιν τούτου οι βουλευτές διερωτώνται ποια είναι η χρήση των κοινοτικών κονδυλίων που κατατέθηκαν στην ΤτΕ και αν είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τέλος, οι βουλευτές ζητούν να μάθουν με τι επιτόκιο τόκισε  η ΤτΕ τα ποσά των αποθεματικών, ποιο είναι το συνολικό ποσό των τόκων και αν τα ποσά αυτά μεταφέρθηκαν στις Βρυξέλλες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ : Αποτελέσματα μεταφοράς ταμειακών διαθεσίμων από φορείς του δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Κύριε υπουργέ,

Έχουν περάσει επτά μήνες από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην δέσμευση και την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων από περισσότερους από 1500 φορείς του δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) και θα πρέπει επιτέλους να δοθεί ένας απολογισμός της χρήσης αυτών των ποσών.

Η ανάγκη να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και ενημέρωση για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης κίνησης της κυβέρνησης είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική, την στιγμή μάλιστα που και η τέως πρόεδρος της Βουλής είχε αρνηθεί να μεταφερθούν τα αποθεματικά της Βουλής στην ΤτΕ και αναρωτιέται κανείς, μετά και τις πρόσφατες αναρτήσεις της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και την αντιπαράθεσή της με τον νυν πρόεδρο κ. Βούτση, εάν όντως τα αποθεματικά των ταμείων χρησίμευσαν για αποπληρωμή χρέους.

Προβληματισμός υπάρχει ειδικά για την περίπτωση που έχουν μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας ευρωπαϊκοί πόροι (π.χ. Αγροτικές ενισχύσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, κονδύλια του ΕΣΠΑ) ή κονδύλια που προέρχονται από τα διαθέσιμα των ειδικών λογαριασμών κοινοτικών κονδυλίων των ΑΕΙ (ΕΛΚΕ) για τα οποία ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας με σχετική του επιστολή στους διευθυντές των ΕΛΚΕ στα ΑΕΙ τους είχε ενημερώσει αφήνοντας στην διακριτική τους ευχέρεια αν θέλουν να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιος είναι ο δικαιούχος των τόκων που απέφερε το υψηλό επιτόκιο (περίπου 2,5%) της ΤτΕ επί των ανωτέρω ποσών και αν κατατέθηκαν σε κοινοτικά Ταμεία.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Προτίθεστε να καταθέσετε αναλυτική λογοδοσία για την χρήση των αποθεματικών που δεσμεύτηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδας ;
  1. Πως χρησιμοποιήθηκαν τα ποσά των αποθεματικών που μαζεύτηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδας;
  1. Ποιο το συνολικό ποσό των ευρωπαϊκών πόρων που κατατέθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας, εθελοντικά ή υποχρεωτικά, από τους δημόσιους φορείς ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΚΕ, ΟΤΑ κλπ. ;
  1. Οι τόκοι που προέρχονται από τα ανωτέρω ποσά των κοινοτικών κονδυλίων και τα οποία έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας μεταφέρθηκαν στις Βρυξέλλες;

 

  1. Ποιο το συνολικό ποσό των τόκων των ως άνω κοινοτικών κονδυλίων ;
  1. Με τι επιτόκιο τοκίστηκαν τα εν λόγω ποσά και με ποιο (κατά μέσο όρο) επιτόκιο θα τοκίζονταν αν τα συγκεκριμένα ποσά ήταν κατατεθειμένα σε μια τράπεζα στις Βρυξέλλες ;

 

  1. Ποια η χρήση των κοινοτικών κονδυλίων που κατατέθηκαν στην ΤτΕ και η συμβατότητα αυτής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία;

Αθήνα, 24.11.2015                                                                 Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Β΄ Αθήνας

Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής Β΄ Αθήνας

Γιώργος Μαυρωτάς, βουλευτής Αττικής