Συνεντεύξεις

Το «μαζί» είναι το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών – eirinika.gr

eirinika.gr

Με αφορμή λοιπόν τις πρόωρες εθνικές εκλογές που προκηρύχθηκαν για τις 7 Ιουλίου επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους βουλευτές, παλιούς και νέους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας.

Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του.

Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας τον Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στη Βουλή των Ελλήνων, μέσα από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην εκλογική περιφέρεια Νοτίου Τομέα της πρώην Β’ Αθηνών.

Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

 

Χάρης Αποστολόπουλος: Ποιο είναι αυτό το περίφημο «διακύβευμα» των εθνικών εκλογών για το 2019; Γιατί θεωρείτε πως έχουν χαρακτηριστεί τόσο σημαντικές;

Χάρης Θεοχάρης: Σημαντικές είναι γιατί θέτουν ένα κρίσιμο ερώτημα: μας ενδιαφέρει παράλληλα με την οικονομική κρίση να ξεπεραστεί η βαθιά κοινωνική κρίση που ξέσπασε τα προηγούμενα χρόνια και εκφράστηκε κυρίως  με την κατάρρευση της μεσαίας τάξης; Πιστεύω ότι η απάντηση είναι μια και είναι ξεκάθαρη. Ναι, μας ενδιαφέρει, και θα την επιδιώξουμε δουλεύοντας όσο πιο σκληρά μπορούμε. Διακύβευμα αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο θα δουλέψουμε για να πετύχουμε εθνικούς στόχους και για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις που θα έρθουν. Ενότητα και συλλογικότητα. Ομαδικό πνεύμα και συνεργασία. Αυτή είναι η απάντησή μας στην πόλωση και το διχασμό. Πάγια εργαλεία του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια απέναντι στους κινδύνους της οικονομικής κρίσης και απέναντι σε σοβαρά εθνικά ζητήματα όπως το Μακεδονικό. Εμείς λέμε, θα προχωρήσουμε ενωμένοι. Το «μαζί» είναι λοιπόν, κεντρικό διακύβευμα των εκλογών.

Χ.Α.: Όπως φάνηκε και από την πρόσφατη τριπλή κάλπη, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι θα κερδίσει με άνεση τη μάχη των εθνικών εκλογών. Σας βαραίνουν με ευθύνη οι υψηλές προσδοκίες από τον ελληνικό λαό; Πώς θα ανταποκριθείτε; 

Χ.Θ.: Ασφαλώς η Νέα Δημοκρατία είναι η καλύτερη επιλογή για μεγάλη μερίδα πολιτών, όμως η εμπιστοσύνη δε χαρίζεται. Τεράστια ευθύνη μας είναι να φανούμε άξιοι αυτής της εμπιστοσύνης και να απαντήσουμε στις προσδοκίες των πολιτών. Ειδικά μετά τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, δεν αξιολογούνται πια λόγια και υποσχέσεις, αλλά συγκεκριμένα έργα και πράξεις. Αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα ανταποκριθούμε: Λίγα λόγια-ρεαλιστικοί στόχοι-μεθοδικότητα-αποτελέσματα.

Χ.Α.: Η Νέα Δημοκρατία, ειδικά το τελευταίο διάστημα, έδειξε -όπως λέμε- τα δόντια της στον πολιτικό της αντίπαλο. Θεωρείτε πως η στρατηγική με την κατά μέτωπο επίθεση, βοήθησε στην εκτίναξη της διαφοράς σας από τον ΣΥΡΙΖΑ; 

Χ.Θ.: Η εκτίναξη της διαφοράς μας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρα προϊόν σύγκρισης ανάμεσα σε στόχους, πρόγραμμα, πολιτικό λόγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε άλλα, έκανε άλλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε πρόγραμμα βάρβαρης υπερφορολόγησης και φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε πολωτικά, επένδυσε στην σκανδαλολογία και τον λαϊκισμό, επέτρεψε «βολέματα» ημέτερων στο Δημόσιο, επικρότησε τραμπουκισμούς και τσαμπουκάδες από υπουργούς του. Πείτε μου, εκτός από όλα αυτά, πιστεύετε ότι χρειάζεται συγκεκριμένη στρατηγική για να εκτιναχθεί η διαφορά μας; Στρατηγική δική μας είναι μια. Πρόγραμμα και λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών και την Ελλάδα του μέλλοντος. Μια Ελλάδα φωτεινή και αυτοδύναμη.

Χ.Α.: Από το Ποτάμι, στην ίδρυση της Δημοκρατικής Ευθύνης και μόλις από τον Δεκέμβριο στη Νέα Δημοκρατία. Τι σας ώθησε σε αυτήν σας την απόφαση; Ζυμωνόσασταν καιρό με την ιδέα; Έπρεπε η Νέα Δημοκρατία να είναι εξαρχής η πολιτική σας στέγη;

Χ.Θ.: Η Νέα Δημοκρατία ήταν η φυσιολογική πολιτική κατεύθυνση. Δεν μετανιώνω για καμία επιλογή μου. Εξάλλου δεν παρέκκλινα ποτέ από τις αρχές και τις αξίες μου σχετικά με την οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική. Αυτό είναι δεδομένο και γι’ αυτό δεν μετακινήθηκα σε ετερόκλιτες, ασύμβατες ή ακόμα και αντίθετες ιδεολογικά παρατάξεις. Ξεκάθαρα ευρωπαϊκός χαρακτήρας, φιλελεύθερες αξίες, αντιλαϊκισμός: αυτό είναι το ιδεολογικό DNA μου. Αυτό με έφερε και με κρατά στην Νέα Δημοκρατία.

Χ.Α.: Ξεκινώντας την κοινοβουλευτική σας θητεία από το Ποτάμι, πώς νιώθετε που το κόμμα του κ. Θεοδωράκη δεν θα «κατέβει» στις εκλογές; Περιμένατε μια τέτοια εξέλιξη;

Χ.Θ.: Το Ποτάμι με την αρχική του ταυτότητα, δηλαδή την πολιτικά νηφάλια, προοδευτική, φιλοευρωπαϊκή, φωνή θα λείψει από την κοινοβουλευτική ζωή του τόπου και η άνοδος άλλων, ακραίων, λαϊκιστικών και πολωτικών σχηματισμών θα κάνει αυτή την έλλειψη ακόμα πιο έντονη. Λάθη και αστοχίες για τα οποία έχω μιλήσει στο παρελθόν στοίχισαν στο Ποτάμι. Ο χρόνος όμως δε γυρίζει πίσω στην πολιτική. Προχωράμε μπροστά για να εκφράσουμε τον μεγάλο χώρο του κέντρου και της μετριοπάθειας. Και αυτός ο χώρος εκφράζεται σήμερα από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Χ.Α.: Ως άνθρωπος των οικονομικών και του ιδιωτικού τομέα, πώς θεωρείτε πως θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και της υπερφορολόγησης; Τι θα κάνατε με τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις και πώς θα πετυχαίνατε την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων;

Χ.Θ.: Κεντρική μέριμνα την επομένη των εκλογών είναι να κατατεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο με μειωμένους συντελεστές και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Στόχος, να διευκολύνουμε την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και να μειώσουμε τα φαινόμενα φοροδιαφυγής. Με άλλα λόγια, στόχος μας είναι ένα φορολογικό σύστημα που θα ευνοεί την ανάπτυξη. Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, στοχεύουμε σε σταδιακή μείωσή του μέσα στην πρώτη διετία. Όπως και σε μείωση αντίστοιχα του φόρου των επιχειρήσεων και του ΦΠΑ. Δημοσιονομικοί στόχοι μέσα από την ανάπτυξη, όχι τη λιτότητα- αυτό είναι το σύνθημά μας και βάσει αυτού θα αλλάξουμε ριζικά το σημερινό, αναποτελεσματικό και ανορθολογικό φορολογικό σύστημα.

Χ.Α.: Και κάτι προσωπικό για το τέλος. Τι σας λείπει, τι έχετε πεθυμήσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου;

Χ.Θ.: Ελεύθερος χρόνος με την οικογένεια μου. Ραστώνη και ώρες μαζί τους. Παιχνίδι με τη Στέλλα και τη Γεωργία. Στιγμές πολύτιμές και αναζωογονητικές. Η εικόνα τους όμως μου δίνει δύναμη.