Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Υπερφορολόγηση και αύξηση των οφειλών των φορολογουμένων το αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Στην συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης για την άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών να αποκαλύψει τους μεγαλο-οφειλέτες άνω του 1 εκατομμυρίων Ευρώ που εντάχθηκαν με την χαριστική Π.Ν.Π. στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως δεν προκαλεί καμία εντύπωση η άρνηση του Υπουργείου να δώσει στοιχεία. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά πως στις 27/03/2015 με ερώτηση προς την τότε Υπουργό είχε ζητήσει την κατάθεση κατάστασης των οφειλετών που έκαναν χρήση της λεγόμενης ρύθμισης εξπρές του Νόμου 4320/2015, ενώ και στη συζήτηση στην ολομέλεια για αυτήν τη ρύθμιση είχε ζητήσει να έρθει η λίστα των μεγαλο-οφειλετών πριν την ψήφισή της. Και στα 2 αιτήματα ουδέποτε έλαβε καμία απάντηση.

Επισήμανε επίσης τη δυσκολία με την οποία το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει πληροφόρηση για μια σειρά ζητημάτων. Μεταξύ αυτών συμπεριέλαβε το θέμα του συμβούλου κ. Κιμ και την άρνηση κατάθεσης της έκθεσης του συμβούλου του ΤΧΣ για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Στη συνέχεια δήλωσε πως είναι κατανοητή η απροθυμία της Κυβέρνησης να μιλάει για θέματα φορολογικής πολιτικής καθώς παρά τη φορομπηχτική πολιτική του 2015, το έτος έκλεισε με απόκλιση 610 εκατομμυρίων ευρώ έναντι του 2014 και 3,4 δις ευρώ έναντι των αρχικών στόχων του προϋπολογισμού.

Και στα ληξιπρόθεσμα, ο Χάρης Θεοχάρης, χαρακτήρισε τις επιδόσεις της Κυβέρνησης απογοητευτικές, καθώς για το 2015 τα νέα ληξιπρόθεσμα ανήλθαν σε 13,5 δις ευρώ, τη στιγμή που τα παλαιά ληξιπρόθεσμα μειώθηκαν μόλις κατά 2 δις ευρώ. Το ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογουμένων διαμορφώθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 85 δις ευρώ.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι ρυθμίσεις της Κυβέρνησης μπορεί να μην έφεραν την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά σίγουρα βοήθησαν συγκεκριμένους μεγαλο-οφειλέτες να διαγράψουν οφειλές πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Κλείνοντας σημείωσε πως οι χειρότερες επιδόσεις από κάθε άλλη χρονιά στο μέτωπο των ληξιπροθέσμων αποδεικνύουν ότι δεν δόθηκε λύση στο πρόβλημα της υπερφορολόγησης των πολιτών ούτε υπήρξε καμία επανεκκίνηση της οικονομίας