Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Υποβολή ερώτησης προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού σχετικά με την πορεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β’ Αθηνών με το Ποτάμι, Χάρης Θεοχάρης υπέβαλε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης τα οποία παρουσιάστηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου 2015 και δείχνουν δραματική επιδείνωση. Για τη συγκεκριμένη εταιρεία, η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει, τον περασμένο Μάρτιο, χρηματοδότηση 30 εκ. € από τα διαθέσιμα της ειδικής εκκαθάρισης της ΑΤΕ, προκειμένου να προχωρήσει η τευτλοπαραγωγή και να ενισχυθεί η εταιρεία. Η κυβέρνηση είχε μιλήσει τότε για βιομηχανική πολιτική που επιτέλους θα ακολουθηθεί. Ως Ποτάμι εκφράσαμε έντονα τους προβληματισμούς μας ότι τα 30εκ. προς την ΕΒΖ δε συνιστούν βιομηχανική πολιτική καθώς δε συνοδεύονται από κανένα επιχειρησιακό σχέδιο ή/ και σχέδιο αναδιάρθρωσης και δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα. Δυστυχώς, η πραγματικότητα δικαιώνει την τοποθέτησή μας, μόλις τέσσερεις μήνες μετά. Τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας τα οποία εγκρίθηκαν στις 29.9.2015 δείχνουν ζημιές που ανέρχονται σε 72,4 εκ. €, ενώ ο τζίρος ήταν μειωμένος κατά 20,53% σε σχέση με την περυσινή χρήση. Την ίδια στιγμή τα σταθερά λειτουργικά έξοδα παραμένουν υψηλά, απόδειξη πως ουδεμία προσπάθεια αναδιάρθρωσης δεν έχει καν ξεκινήσει, ενώ στις 21.10.2015 ξεκίνησε η επαναλειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης στην Ορεστιάδα με την πρόσληψη 94 ατμόμων (συμβάσεις 3,5 μηνών) και προγραμματισμό άλλων 140 προσλήψεων για να καλυφθούν ανάγκες 15 ημερών. Τέλος η εταιρεία βρίσκεται εν αναμονή πορίσματος διαχειριστικού ελέγχου για ευθύνες κακοδιαχείρισης των διοικήσεων αλλά και στελεχών της ΕΒΖ, ενώ ερευνήθηκε επίσης το ενδεχόμενο τυχόν τριγωνικών συναλλαγών και διακίνησης μαύρου χρήματος.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ο Χάρης Θεοχάρης υπέβαλε ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό για τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκαν τα 30 εκ. € που δόθηκαν από την ειδική εκκαθάριση της ΑΤΕ και ποια από αυτά κάλυψαν τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες και ποια από αυτά δόθηκαν σε δράσεις αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Επίσης ερωτάται ο Υπουργός ποια βήματα έγιναν από τον Απρίλιο έως σήμερα για την αναδιάρθρωση της εταιρείας, ενώ τέλος ζητείται ενημέρωση για τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου για τυχόν ευθύνες ή παραλείψεις παλαιών διοικήσεων, πρώην και νυν στελεχών της εταιρείας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Ερώτηση προς

Τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Θέμα: Πορεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης 

Στις 27 Μαρτίου 2015 η κυβέρνηση με ΠΝΠ (ΦΕΚ Α’35) αποφάσισε την άμεση καταβολή προς την ελληνική βιομηχανία Ζάχαρης, 30εκ.€ από τα διαθέσιμα της ειδικής εκκαθάρισης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να εξασφαλιστεί «η αναγκαία κεφαλαιακή ενίσχυση της επιχείρησης καθώς και η απαραίτητη ρευστότητα αυτή, προκειμένου να παρασχεθεί η απαραίτητη στήριξη στους τευτλοπαραγωγούς κατά την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, ώστε να συνεχιστεί η δραστηριότητα της τευτλοκαλλιέργειας και τευτλοπαραγωγής και να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας και η βιωσιμότητα της εν λόγω επιχείρησης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση.

Η ΠΝΠ κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Α’51-14.5.2015). Στη συζήτηση στο κοινοβούλιο είχαμε επισημάνει ότι τα 30εκ. προς την ΕΒΖ δε συνιστούν βιομηχανική πολιτική καθώς δε συνοδεύονται από κανένα επιχειρησιακό σχέδιο ή/ και σχέδιο αναδιάρθρωσης. Επισημάναμε συγκεκριμένα ότι καμία εταιρεία δε μπορεί να πουληθεί χωρίς σχέδιο ελάφρυνσης βαρών και χωρίς την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως οι αναίτια υψηλοί μισθοί και η εξαιρετικά βραχεία εποχική απασχόληση. Εκφράσαμε επίσης έντονο προβληματισμό για θέματα κρατικών ενισχύσεων που είχε η εν λόγω απόφαση και προβλήματα που δημιουργούνται στη διαδικασία εκκαθάρισης της ΑΤΕ από τη στέρηση αυτού του ποσού.

Σήμερα, μόλις πέντε μήνες μετά τη συζήτηση στη Βουλή, η πραγματικότητα, δυστυχώς, έρχεται να μας δικαιώσει. Στις 29 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκαν από το ΔΣ της εταιρείας οι οικονομικές καταστάσεις της περιόδου 1/7/2014-30/6/2015. Από αυτές προκύπτουν ότι η εταιρεία εμφανίζει ζημιές-ρεκόρ ύψους 52,5εκ. €, αρνητική καθαρή θέση και καθαρό τραπεζικό δανεισμό 148 εκ. €. Σε επίπεδο ομίλου οι ζημιές ανέρχονται σε 72,4 εκ. €, ενώ ο τζίρος ήταν μειωμένος κατά 20,53% σε σχέση με την περυσινή χρήση. Την ίδια στιγμή τα σταθερά λειτουργικά έξοδα παραμένουν υψηλά, απόδειξη πως ουδεμία προσπάθεια αναδιάρθρωσης δεν έχει καν ξεκινήσει, ενώ σήμερα (21.10.2015) ξεκινάει η επαναλειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης στην Ορεστιάδα με την πρόσληψη 94 ατόμων (συμβάσεις 3,5 μηνών) και προγραμματισμό άλλων 140 προσλήψεων για να καλυφθούν ανάγκες 15 ημερών (!). Τέλος η εταιρεία βρίσκεται εν αναμονή πορίσματος διαχειριστικού ελέγχου για ευθύνες κακοδιαχείρισης των διοικήσεων αλλά και στελεχών της ΕΒΖ, ενώ ερευνήθηκε επίσης το ενδεχόμενο τυχόν τριγωνικών συναλλαγών και διακίνησης μαύρου χρήματος.

Όλα τα ανωτέρω συμβαίνουν με τα χρήματα του ελληνικού δημοσίου και άρα των Ελλήνων πολιτών, με τις ευλογίες της κυβέρνησης και προφανώς της αρμόδιας υφυπουργού  υπεύθυνης για τη βιομηχανία. Και μπαίνουν τα θεμέλια ώστε την επόμενη διαχειριστική χρήση να επανέλθετε με νέες ΠΝΠ και νέα αιτήματα για χρηματοδότηση μιας εταιρείας που θα είναι περισσότερο χρεωμένη και σε δυσμενέστερη κατάσταση.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Πώς χρησιμοποιήθηκαν τα 30 εκ. € που δόθηκαν από την ειδική εκκαθάριση της ΑΤΕ, δηλαδή τελικά από χρήματα που προορίζονταν για τους πρώην εργαζόμενους και λοιπούς πιστωτές; Ποια από αυτά κάλυψαν τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες και ποια από αυτά δόθηκαν σε δράσεις αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης της εταιρείας;
  2. Τι έχει γίνει από τον Απρίλιο, που μας υπόσχονταν αναδιάρθρωση της εταιρείας και επιστροφή στην κερδοφορία, οι αρμόδιοι υπουργοί έως σήμερα; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου και ποιες ενέργειες έχουν ήδη ολοκληρωθεί; Πώς προβλέπεται να συμβάλει στην επιχειρησιακή εικόνα της εταιρείας η επανέναρξη του εργοστασίου στην Ορεστιάδα;
  3. Ποια τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου για τυχόν ευθύνες ή παραλείψεις παλαιών διοικήσεων καθώς και πρώην και νυν στελεχών; Τι στοιχεία έχουν προκύψει για ύπαρξη τριγωνικών συναλλαγών και διακίνηση μαύρου χρήματος; Έχει παραδοθεί το πόρισμα στον αρμόδιο εισαγγελέα;