Τηλεόραση

Στην εκπομπή: «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ με τους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

Για το αν το δεύτερο lockdown οφείλεται και στο άνοιγμα του τουρισμού και αν συνιστά αποτυχία της κυβέρνησης:
Θεοχάρης: «Σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση το lockdown με τον τουρισμό. Αυτή ήταν μια συζήτηση του καλοκαιριού, κατανοητή ως ένα βαθμό. Όμως, με το σύστημα που εφαρμόσαμε στα σύνορα, με όλη αυτήν την αποτελεσματικότητα που δείξαμε το καλοκαίρι, κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να το πει αυτό. Είχαμε τόσα λίγα κρούσματα με 1,5 εκατομμύριο τουρίστες και βλέπουμε ότι μπορεί να ξεφύγει μια κατάσταση γρήγορα αν δεν προσέχουμε. Αυτό δεν συνέβη καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό πια θεωρώ ότι έχει απαντηθεί από την ίδια τη ζωή. Η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος είναι πολύ σημαντική σε όλη την Ευρώπη. Δεν μπορώ να πω πως η Ελληνική Κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει μέτρα. Πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση και η κυβέρνησή μας δείχνει αντανακλαστικά, διαμορφώνει μια στρατηγική προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Πρέπει όλοι μας σταδιακά να προετοιμαστούμε, για τις δουλειές μας, υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σε άλλη περιοχή από τον τόπο κατοικίας τους. Το γεγονός ότι αυξήθηκε η αυστηρότητα των μέτρων σταδιακά στις προηγούμενες ημέρες δείχνει ότι είμαστε πάνω από το πρόβλημα και ότι θα προσαρμοστούμε και ευκολότερα στα επερχόμενα μέτρα.
Είναι κρίμα να ακούγονται αυτές οι κατηγορίες από την αντιπολίτευση. Το κοστούμι του να στέκονται δίπλα στον κόσμο που προσπάθησαν να φορέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην αρχή αυτής της πανδημίας, φαίνεται πως τους είναι πολύ στενό. Ήταν μια προβιά και τώρα πια «ξεσαλώνουν», σε μια προσπάθεια να μας πουν τα δικά τους. Ότι δεν έχει λογική αυτού του είδους η κριτική, ότι είναι μια «τυφλή» κριτική και ότι στερείται προτάσεων, είναι φανερό από το γεγονός πως μας λένε ότι όλες οι άλλες χώρες είναι σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αφού αυτό δείχνουν τα δεδομένα και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Και παρ’ όλα αυτά η χώρα μας, επειδή είναι μοναδική περίπτωση σε όλη την Ευρώπη, η οποία έχει κάποια μοναδικά πλεονεκτήματα, θα έπρεπε να μην την είχε «αγγίξει» ο ιός. Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι κυβέρνηση της ευθύνης και όχι της πεποίθησης. Να πάρουν θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το κατά πόσον πρέπει ή όχι να αυστηροποιηθούν τα μέτρα. Για το κατά πόσο δεν πρέπει να επιβληθεί το lockdown τώρα, αλλά αργότερα, δηλαδή μετά από κάποιες εβδομάδες, μέσα στην καρδιά των Χριστουγέννων και όχι τον Νοέμβριο, που είναι ένας μήνας ο οποίος και για την εστίαση και για την αγορά είναι συγκριτικά χαμηλότερος από τον Δεκέμβριο. Δεν υπάρχει σε καμία χώρα το «blueprint», η «ρετσέτα», για το πώς θα πρέπει να κινηθούμε. Παίρνουμε τα μέτρα νωρίτερα, όπως έπραξε ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. Νωρίτερα, χωρίς πολιτικές επιδιώξεις.
Πρέπει να ανακαλέσει η κυρία Γεροβασίλη που λέει πως ο Πρωθυπουργός άκουσε τις προτάσεις της Υγειονομικής Επιτροπής, αυτή είναι μια πολύ βαριά κατηγορία. Αυτό κάνει πάντα και αν έχει στοιχεία, ας τα φέρει. Δεν κρύβουμε καθόλου στοιχεία. Αφού μιλάτε, όπως λέτε, με τους λοιμωξιολόγους, φέρτε τα στοιχεία. Οι εισηγήσεις της Επιτροπής εισακούονται πάντοτε χωρίς πολιτική παρέμβαση από τον Πρωθυπουργό.
Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση της ευθύνης των άλλων και της ατομικής ευθύνης. Σε αυτό κάνει λάθος ο κ. Θεοχάρης, ο οποίος είναι ένας από τους συνυπεύθυνους, ως Υπουργός, όσο του αναλογεί, αφού τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης, για το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού, για την προστασία των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στον τουρισμό, οι οποίοι δεν έπαιρναν ούτε κάθε μήνα τα 500 ευρώ.
Θεοχάρης: Είδατε κρούσματα στους εργαζομένους; Έχετε κάποια στοιχεία;
Γεροβασίλη: Να μας πει σήμερα ο κ. Θεοχάρης τι θα κάνει για να στηρίξει τον τουρισμό με δεδομένο ότι η TUI ανακοίνωσε την επιμήκυνση της προθεσμίας που θα πληρώσει. Να μας πει ο κ. Θεοχάρης για όλα τα ζητήματα της στήριξης του ελληνικού τουρισμού. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι η κυβέρνηση ακόμα κάθεται στο συννεφάκι της.
Ανδρουλάκης: Το ψευτοδίλημμα «υπεύθυνοι – ανεύθυνοι», που προσπαθεί να περάσει ως θεωρία ο κ. Θεοχάρης και από ό,τι φαίνεται και η κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι πραγματικά δεν έχουν αίσθηση πού πάνε. Είναι υπεύθυνος αυτός που δημιουργεί πλαστό αίσθημα ασφάλειας, λέγοντας ότι έρχεται εμβόλιο μαζικής κατανάλωσης ενώ δεν υπάρχει;