Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση Χ.Θεοχάρη για τον προϋπολογισμό

Αποτυγχάνει σε όλα τα μέτωπα η κυβέρνηση

Ο πανικός της κυβέρνησης από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δεν κρύβεται πια, όσο κι αν προσπαθεί με καθησυχαστικές ανακοινώσεις να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα. Οι διαρροές για επίσπευση της επιβολής του νέου φόρου στα καύσιμα και για σαφάρι κατά της φοροδιαφυγής των ελευθέρων επαγγελματιών προδίδουν τους φόβους της και, κυρίως, την ανικανότητά της.

Τα τακτικά έσοδα και τα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κινήθηκαν αισθητά  εκτός  στόχων σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, οδηγώντας τα συνολικά έσοδα σε αρνητικό έδαφος έναντι των στόχων για πρώτη φορά το τρέχον έτος.

Ο Ιούλιος είναι ο πρώτος από τους κρίσιμους μήνες του Β εξαμήνου για τα έσοδα και το γεγονός ότι οι βασικές κατηγοριές εσόδων ήδη κινούνται αρνητικά, μαρτυρούν την αποτυχία της φοροκαταιγίδας που έφερε το προηγούμενο έτος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μην πληρώνει κανέναν ώστε να διαμορφώσει ένα μαξιλάρι στο πρωτογενές αποτέλεσμα δεν ευδοκίμησε, καθώς συνέχιση αυτής της πρακτικής οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εμβάθυνση της ύφεσης, σε υστέρηση στα έσοδα ΦΠΑ και σε νέα λουκέτα στην αγορά.

Δυστυχώς, τα μεγέθη του προϋπολογισμού έρχονται να προστεθούν στην εικόνα της βαθειάς ύφεσης που βιώνουν οι μικρομεσαίοι, των αυξημένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία και Ταμεία χιλιάδων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς και των νέων λουκέτων που πολλαπλασιάζονται σε αριθμό -αλλά και σε μέγεθος- και επιβεβαιώνουν την πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.