Άρθρα, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Άρθρο στην εφημερίδα Παραπολιτικά: Γιατί η ψήφος για τις Ευρωεκλογές δεν μπορεί να είναι «χαλαρή» ψήφος

Γιατί η ψήφος για τις Ευρωεκλογές δεν μπορεί να είναι «χαλαρή» ψήφος

Η ιδιαίτερα αυστηρή προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, ότι με την αναθέρμανση των προκλήσεων έναντι της Ελλάδας και τα παιχνίδια με την ονομασία της χώρας τους δυναμιτίζουν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποίαν διακαώς επιθυμούν, έχει κάτι κοινό με πολλές άλλες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού. Ακόμη και με ένα ζήτημα φαινομενικά ασύνδετο με τα γεωπολιτικά και τις διεθνείς σχέσεις, όπως η ακρίβεια, η οποία δοκιμάζει τις εισοδηματικές αντοχές όλων μας και επί του παρόντος δυσχεραίνει την πορεία της ελληνικής κοινωνίας προς την ευημερία.

Ο κοινός άξονας στις δυναμικές δράσεις που αναπτύσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι, λοιπόν, η ευρωπαϊκή προοπτική. Προβλήματα που τείνουμε να αντιμετωπίζουμε σαν τοπικά και ενδημικά, ακριβώς επειδή μας απασχολούν άμεσα και σε καθημερινή βάση. Εντούτοις, στην πραγματικότητα και στη βαθύτερη ουσία τους είναι ευρωπαϊκά. Και ο πρωθυπουργός πράττει άριστα κάθε φορά που αναδεικνύει τις διεθνείς διαστάσεις προβλημάτων που ενσκήπτουν στην Ελλάδα -από το μεταναστευτικό και τη φύλαξη των εθνικών συνόρων, έως το Βορειομακεδονικό και, οπωσδήποτε, την ακρίβεια.

Συνειδητοποιώντας ότι τα δικά μας προβλήματα, οι αγωνίες ή ακόμη και τα παράπονά μας, απαιτούν λύσεις κεντρικά σχεδιασμένες από την ΕΕ, έχουμε αυτομάτως και την απάντηση στην απορία για το διακύβευμα των Ευρωεκλογών: Χωρίς το συντονισμό της με την Ενωμένη Ευρώπη, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να επιλύσει μεγάλα και σύνθετα ζητήματα, όπως πχ η πολιτική ορισμένων πολυεθνικών, οι οποίες -όπως κατέδειξε ο κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν- να επιβαρύνουν δυσανάλογα τους Έλληνες καταναλωτές με αναίτια υψηλές τιμές στα προϊόντα τους.

Εκτός όμως από την ανάδειξη της σοβαρότητας των προβλημάτων, θα πρέπει να τονίσουμε με τη μέγιστη δυνατή έμφαση ότι η Ελλάδα πλέον έχει το κύρος να προτείνει λύσεις. Και όχι μόνο, αλλά και να πρωτοπορεί στο ξεπέρασμα κρίσεων, όπως είχε συμβεί χαρακτηριστικά με το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού ενόσω η πανδημία συνεχιζόταν. Όπως είχε συμβεί επίσης με το προνομιακό μερίδιο που εξασφάλισε η Ελλάδα από την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το στοιχείο-κλειδί για την αυξημένη ισχύ επιρροής στις εξελίξεις την οποίαν έχει πλέον αποκτήσει η χώρα μας, είναι η αξιοπιστία. Είναι η σοβαρότητα που προσωποποιείται σε κάθε διεθνή παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Ελλάδα δεν είναι πια ο αφερέγγυος εταίρος της ΕΕ, όπως αντιμετωπιζόταν επί Αλέξη Τσίπρα και κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Βάσει των αλλεπάλληλων επαίνων για τη μεταστροφή της οικονομίας μας και την αναπτυξιακή πορεία που ακολουθεί, η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης. Ανώτατα στελέχη διεθνών οργανισμών, επενδυτές, αναλυτές -όλοι σχεδόν, μιλούν για ένα σύγχρονο οικονομικό «θαύμα». Με πενταπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, με ρεκόρ εξαγωγών την τελευταία πενταετία, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση επενδύσεων σε σχέση με κάθε άλλη χώρα της ΕΕ και επίσης με μια θεαματική αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους (κατά 45%) και, πάνω από όλα, με περιορισμό της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα, η πατρίδα μας δείχνει να έχει βρει, επιτέλους, το δρόμο της.

Και ο δρόμος που αρμόζει στην Ελλάδα είναι κοινός με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ο δρόμος που, καλύτερα από κάθε άλλη πολιτική παράταξη, ιστορικά και διαχρονικά, γνωρίζει η Νέα Δημοκρατία. Στην τρέχουσα συγκυρία, με τόσα μέτωπα ανοιχτά στο διεθνή χώρο (Ουκρανία, Ισραήλ κ.λπ), το τελευταίο που χρειάζονται οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι ο εκτροχιασμός από τις κοινές πολιτικές αποφάσεις για την άμυνα, για την οικονομία, για την κοινωνική πρόνοια.

Συνεπώς, το καθήκον μας ως Ελλήνων πολιτών είναι κατ’ αρχήν να προσέλθουμε στις κάλπες των Ευρωεκλογών, με το ίδιος πνεύμα υπευθυνότητας όπως και εάν οι εκλογές ήταν εθνικές. Στηρίζοντας τη Νέα Δημοκρατία, ψηφίζουμε για μια Ευρώπη που χρειαζόμαστε, αλλά και μία Ευρώπη που μπορούμε να αλλάξουμε προς το δικό μας όφελος. Πιο δυνατή Νέα Δημοκρατία στην Ευρωβουλή, πιο δυνατή Ελλάδα στο παρόν και το μέλλον.