Περιοδείες - Επισκέψεις, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Επισκέψεις σε επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας

Επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας, που συνδυάζουν αρμονικά την παράδοση με την πρόοδο και τη σύγχρονη τεχνολογία, που δίνουν δουλειά σε εκατοντάδες ανθρώπους και συμβάλλουν καθοριστικά στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας. Επιχειρήσεις υγιείς, οι οποίες γίνονται υπόδειγμα εξωστρέφειας για την οικονομία της πατρίδας μας, επιχειρήσεις αυθεντικά ελληνικές, που αξιοποιούν αλλά και προβάλλουν προϊόντα της ελληνικής γης.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι μονάδες που, με μεγάλη χαρά, επισκέφθηκα πρόσφατα στην Αργολίδα και τη Θεσπρωτία.
Ξεκίνησα από την GEFRA του Γεώργιου Φραγκίστα, μια βιομηχανία επεξεργασίας εσπεριδοειδών της αργολικής γης, η οποία πρωταγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο και εξάγει τα προϊόντα της σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες -και όχι μόνο. Η GEFRA, με ιστορία από το 1953, έχει ταυτίσει το όνομά της με την απαράμιλλη ποιότητα, εξού και η επιτυχία της.

Ακολούθως βρέθηκα στις εγκαταστάσεις της «Μελάς – Ελαιουργία Επιδαύριας Γης» στο Λυγουριό, δίπλα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Πρόκειται για μια πρότυπη οικογενειακή εταιρεία παραγωγής και τυποποίησης βιολογικού παρθένου ελαιόλαδου. Η Ελαιουργία Μελάς αποτελεί υπόδειγμα ως προς τις μεθόδους που εφαρμόζει και την εναρμόνιση με τη φύση σε κάθε στάδιο, από τη συλλογή των καρπών έως τα προϊόντα που διαθέτει στις αγορές όλου του κόσμου. Προϊόντα τα οποία διευρύνονται, μάλιστα, όπως πχ με την προσθήκη καλλυντικών βασισμένων στο θαυματουργό ελληνικό ελαιόλαδο. Εκτός από το εκπληκτικό λάδι και τα υπόλοιπα εδώδιμα παράγωγα της ελιάς, η Ελαιουργία Μελάς έχει αναδειχθεί σε πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, κάνοντας πράξη το όραμά μας για τη διάδοση του οικοτουρισμού, του αγροτουρισμού και του τουρισμού γευσιγνωσίας-ευζωίας στην Ελλάδα.

Επόμενος σταθμός στην ίδια περιοδεία, το Οινοποιείο Φράγκου στο Μαλαντρένι Αργολίδας, το οποίο ιδρύθηκε το 1965 από το Σπύρο και τη Σταυρούλα Φράγκου, αλλά επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε σχετικά πρόσφατα, ακολουθώντας την πορεία ανάπτυξης και προόδου της επιχείρησης. Διαρκής αναζήτηση τρόπων να βελτιώσουν τα προϊόντα που παράγουν, αληθινό μεράκι και απέραντη αγάπη για το ελληνικό κρασί, είναι τα στοιχεία που κάνουν το Οινοποιείο Φράγκου να ξεχωρίζει και να διαπρέπει.

Περνώντας στη Θεσπρωτία, εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε για μένα η επίσκεψη στο υπό κατασκευήν εργοστάσιο επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης της εταιρείας Sitec Pharma. Στην καινούργια βιομηχανική μονάδα, η οποία θα εξάγει τα προϊόντα της σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ρουμανία κ.α., προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν 200 νέες θέσεις εργασίας. Οι οποίες, προφανώς, θα καλυφθούν κατά προτεραιότητα από το ανθρώπινο δυναμικό της Θεσπρωτίας.

GEFRA, Ελαιουργία Μελάς, Οινοποιείο Φράγκου, βιομηχανία Sitec Pharma. Τέσσερα παραδείγματα για μια Ελλάδα που αναπτύσσεται, που εκπληρώνει επενδυτικά οράματα, που διαψεύδει κάθε απαισιόδοξη και μίζερη «Κασσάνδρα». Μια Ελλάδα που μας κάνει όλους περήφανους!