Εκδηλώσεις

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 9ο ΑΡΑΒΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΑΡΑΒΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΘΗΝΑ, 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Με μεγάλη χαρά συμμετέχω στις εργασίες του 9ου Αραβο-Ελληνικού Οικονομικού Φόρουμ. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο κύριο Χάρη Γερονικόλα και τον Γενικό Γραμματέα κύριο Ρασάντ Μάγκμπερ  για την διοργάνωση.

Χαιρετίζουμε το έργο που επιτελεί το Ελληνο-Αραβικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης, διότι συμβάλλει ενεργά στην διεύρυνση των διμερών εμπορικών σχέσεων της Ελλάδος και Αραβικών κρατών καθώς και στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών.

Οι παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις της Ελλάδας και Αραβικού κόσμου προσφέρουν την βάση για την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τουρισμό με την ανάληψη από κοινού δράσεων για την βελτίωση της εναέριας συνδεσιμότητας, την παρουσίαση εκατέρωθεν επενδυτικών ευκαιριών και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, τεχνογνωσίας και πρακτικής εμπειρίας στο πεδίο των ειδικών μορφών τουρισμού.

Αθήνα και αραβικές χώρες συνδέονται με απευθείας αεροπορικές πτήσεις ενισχύοντας τις ευοίωνες προοπτικές για την εκατέρωθεν αύξηση των τουριστικών ροών το 2021. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και άλλες αραβικές χώρες αποτελούν προτεραιότητα για τον ελληνικό τουρισμό, και ως εκ τούτου, ενισχύεται η τουριστική συνεργασία. Ενδεικτικά, τον Ιούλιο 2020 υπεγράφη Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για την Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον τομέα του Τουρισμού για την περίοδο 2020-2022 με στόχο την προώθηση της συνεργασίας, κυρίως στους τομείς της τουριστικής προβολής, των Ειδικών Μορφών Τουρισμού, τις τουριστικές επενδύσεις, την τουριστική νομοθεσία, και την αεροπορική συνδεσιμότητα.

Η Ελλάδα επίσης συνεργάζεται στο ευρύτερο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (U.N.W.T.O.) με αραβικές χώρες, με τη μεν Ελλάδα να αποτελεί ενεργό μέλος της Επιτροπής για την Ευρώπη (U.N.W.T.O. Commission for Europe – CE.U.). και αραβικές χώρες να μετέχουν στις εργασίες της Επιτροπής για τη Μέση Ανατολή (UNWTO Commission for the Middle East).

Λόγοι επένδυσης στην Ελλάδα, στον τομέα του τουρισμού

  • Η Ελλάδα αποτελεί έναν αγαπημένο τουριστικό προορισμό με μακρά ιστορία, ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες τουριστικές αγορές στον κόσμο
  • Μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τις υποδομές, την τοποθεσία, το τοπίο, το κλίμα, την ιστορία και τον πολιτισμό
  • Η επέκταση της τουριστικής περιόδου προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για την αύξηση των τουριστικών επισκέψεων
  • Το χαμηλό ποσοστό ξενοδοχείων 5 * και 4 * αποτελεί επενδυτική ευκαιρία
  • Σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για τα ολοκληρωμένα/σύνθετα τουριστικά καταλύματα και νέο πρόγραμμα χορήγησης άδειας παραμονής
  • Επιχειρηματικές ευκαιρίες συνεργασίας με εταιρείες αγροτουρισμού και τροφίμων για την προώθηση της παγκοσμίου φήμης ελληνικής γαστρονομίας

Επενδυτικές ευκαιρίες

  • Υπάρχει σημαντική δυνατότητα επενδυτικής ανάπτυξης σε πολλούς υποτομείς της ελληνικής τουριστικής αγοράς, μεταξύ των οποίων:
  • Αναβάθμιση ή/και δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων με σεβασμό πάντα στη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης
  • Ανάπτυξη και προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού
  • Αξιοποίηση της νομοθεσίας (ολοκληρωμένα/σύνθετα τουριστικά καταλύματα, περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) – άδειες παραμονής).

Οι τομείς δυνητικών επενδύσεων διακρίνονται σε:

Ακίνητα: Τουριστικά καταλύματα (Σύνθετα τουριστικά καταλύματα, Condos)

Μαρίνες

-Κρουαζιέρα Homeports

-Θεματικά πάρκα

-Υποδομές υγείας (ιατρικός τουρισμός) και άθλησης

Ελλάδα My Residence – Χρυσή Βίζα: Δυνατότητα χορήγησης αδειών διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών και στα μέλη των οικογενειών τους που προβαίνουν στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 250.000 Ευρώ. Ένας σύντομος οδηγός σχετικά με τις άδειες παραμονής για επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, εκδόθηκε από την Enterprise Greece και διατίθεται και στα αραβικά.

Επιπλέον η Ελλάδα πρωτοπορεί στην τουριστική βιώσιμη ανάπτυξη και είναι σε θέση να μοιραστεί με τον αραβικό κόσμο την απαραίτητη τεχνογνωσία που θα επιτρέψει την ενίσχυση προγραμμάτων διαφοροποίησης των αραβικών οικονομιών, και δημιουργίας μίας εναλλακτικής και αξιόπιστης πηγής εσόδων, περιορίζοντας την εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες.

Σε κάθε περίπτωση, στηρίζουμε συνέργειες στον τουρισμό που εκτιμάται ότι φέρουν θετικό οικονομικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα τόσο για την Ελλάδα όσο και τον αραβικό κόσμο τα επόμενα χρόνια.

Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά τους διοργανωτές του 9ου αραβο-ελληνικό φόρουμ που έχει καθιερωθεί ως σημαντικός ετήσιος θεσμός. Σας διαβεβαιώ ότι οι σχέσεις Ελλάδας-αραβικών χωρών έχουν σφυρηλατηθεί σε σταθερές βάσεις και είμαστε αποφασισμένοι να τις ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο στα χρόνια που έρχονται.