Συνεντεύξεις

Χάρης Θεοχάρης: Ευλογημένος τόπος η Κρήτη.

Στο Ηράκλειο βρέθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος είχε επαφές με τον περιφερειάρχη Κρήτης, καθώς και με επιχειρηματίες, φορείς αλλά και νέους παραγωγούς του τόπου, συζητώντας μαζί τους για τους προβληματισμούς τους, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον.

Λίγο πριν επιστρέψει στη βάση του, ο κ. Θεοχάρης βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Ομίλου της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, όπου μας παραχώρησε μια πλούσια σε θέματα και άκρως αναλυτική συνέντευξη, μιλώντας όχι μόνο για τα δικά του πολιτικά σχέδια, αλλά και για τις προτάσεις που έχει καταθέσει με στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη βαριά φορολογία.

Ο ίδιος ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυνατότητες της Κρήτης, που τη διαφοροποιούν από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στη στήριξη που πρέπει να έχει σε διάφορους τομείς με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη.

Συνέντευξη στη Μαρία Αντωνογιαννάκη

 

* Αυτή τη στιγμή είστε ανεξάρτητος βουλευτής. Θα σας δούμε σε κάποιο πολιτικό σχηματισμό μελλοντικά; 

«Ως ανεξάρτητος βουλευτής προσπαθώ όσο πιο αντικειμενικά μπορώ να κάνω τη δουλειά μου, εκπροσωπώντας τους πολίτες που με εξέλεξαν στη Β’ Αθηνών, καταγγέλλοντας αδικίες και βοηθώντας κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη. Το πολιτικό σκηνικό είναι αρκετά ρευστό, οπότε ακόμα δεν μπορεί κάποιος να πάρει οριστικές αποφάσεις για το πώς να ενώσει τις δυνάμεις του με άλλους». 

 

* Πώς αφουγκράζεστε τον παλμό των πολιτών; 

«Το σημαντικότερο, όπως το βλέπω εγώ από τη σκοπιά μου, είναι το πολιτικό προσωπικό να συνομιλεί με την κοινωνία. Όμως έχει αποκοπεί, γι’ αυτό και η κοινωνία από την πλευρά της όλο και περισσότερο απέχει όχι μόνο από την ψήφο αλλά και από τις πολιτικές συζητήσεις. Οι πολίτες νιώθουν αβοήθητοι. Νιώθουν ντροπή και μια ανικανότητα να λύσουν οι ίδιοι τα προσωπικά τους προβλήματα. Νομίζω πως αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη συλλογικού αλλά και ατομικού οράματος. Έχουμε όμως χρέος να ξαναφέρουμε όχι απλώς την ελπίδα στον κόσμο, αλλά και τον ενθουσιασμό. Πρέπει οι πολίτες να πιστέψουν στον εαυτό τους και στις δυνατότητες της χώρας μας. Και κυρίως να πιστέψουν ότι δε χρειαζόμαστε κανέναν άλλο, αρκεί να μη ρίχνουμε και το φταίξιμο σε άλλους. Υπάρχει, όμως, έλλειψη ηγεσίας. Γι’ αυτό και ο κόσμος ζητάει ανανέωση και των προσώπων και της νοοτροπίας, ενότητα και αποτελεσματικότητα. Ο κόσμος χρειάζεται να ονειρεύεται και να μπορεί να πραγματοποιεί τα όνειρά του». 

 

* Έχετε τοποθετηθεί δημόσια για το εγχείρημα της νέας Κεντροαριστεράς. Θα βλέπατε τον εαυτό σας να συμμετέχει σε κάτι τέτοιο μελλοντικά;

«Θεωρώ ότι οι ιδεολογίες στη χώρα μας χρησιμοποιούνται πλέον απλώς για να κοροϊδέψουν το λαό. Η λέξη “Κεντροαριστερά” έχει αρχίσει να απωθεί τον κόσμο. Αυτό που θα έπρεπε να δούμε είναι κατά πόσον και πάλι χρειαζόμαστε δύο κόμματα, δύο σχηματισμούς ή ένα τρικομματικό σύστημα που θα σπάσει επιτέλους αυτό το άσπρο-μαύρο. Προσωπικά πιστεύω στο τελευταίο, και θα προσπαθήσω να κινητοποιήσω τις δυνάμεις της κοινωνίας ως προς αυτή την κατεύθυνση». 

 

* Κάτι σχετικό με τη θητεία σας επί της προηγούμενης κυβέρνησης. Μετά από αλλεπάλληλα ρεκόρ στις εισπράξεις κρατικών εσόδων, φαίνεται ότι υπάρχει μια σοβαρή δυστοκία πλέον. Υπάρχει φορολογική κόπωση στους Έλληνες;

«Ο Ιούλιος ήταν ένας πολύ κακός μήνας. Όπως ανακοινώθηκε, 2 δισ. αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη μέσα σε ένα μήνα. Η φοροδιαφυγή έχει αυξηθεί κατά πολύ σε σχέση με πέρυσι. Άρα, όλα τα σημάδια δείχνουν πως υπάρχει κόπωση. Από την πλευρά μου έχω κάνει προτάσεις για το πώς μπορούμε να πάμε στο 20% φορολογία και αυτό θα πρέπει να είναι το μέλημα οποιασδήποτε κυβέρνησης». 

 

* Με ποιον τρόπο βλέπετε να βελτιώνεται η φορολογική πολιτική;

«Έχω κάνει συνολική πρόταση για τα φορολογικά. Πιστεύω ότι με τη μείωση του αφορολόγητου και του ΦΠΑ στο 20%, με ελάχιστες εξαιρέσεις στο 10%, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τη φορολογία στις επιχειρήσεις στο 20% και να πάνε τα φυσικά πρόσωπα στο 20% έως μέγιστο στο 30%. Να μειώσουμε τα τεκμήρια, να καταργήσουμε τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας από το λογαριασμό της ΔΕΗ και να κάνουμε μια σειρά άλλων παρεμβάσεων σε φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ, εξορθολογίζοντάς τους. Εάν κινηθούμε ως προς αυτή την κατεύθυνση, τα έσοδα πάνω-κάτω θα είναι εξισορροπημένα, ανάλογα με τις τελικές παραμέτρους και συνεπώς δε θα θέσουμε σε κίνδυνο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής». 

 

* Φέτος η χώρα φαίνεται να μπαίνει σε θετικό πρόσημο ως προς την οικονομική ανάκαμψη. Πόσο πειστική είναι αυτή η ανάκαμψη και πόσο πιθανό να διατηρηθεί;

«Ο πρωθυπουργός μίλησε την Κυριακή για επενδύσεις και τη Δευτέρα η Εldorado ανακοίνωσε πως φεύγει. Δεν είναι πειστική αυτή η αφήγηση της κυβέρνησης. Δε φτάνει το ευχολόγιο και το να κλείνουμε το μάτι στους νέους. Πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί και να ξέρουμε τι κάνουμε. Πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που λειτουργεί το Δημόσιο και η Δικαιοσύνη, αλλά και τον τρόπο που αδειοδοτούμε και βάζουμε εμπόδια στην επιχειρηματικότητα. Επίσης να αλλάξουμε ριζικά τις υπηρεσίες μας και το κοινωνικό κράτος που προσφέρουμε στους πολίτες. Τώρα μάλιστα που δεν υπάρχουν οι πόροι, θα πρέπει να αγκαλιάσουμε την τεχνολογία, ώστε να μας βοηθήσει και να μην ταλαιπωρούμε τον πολίτη. Να αλλάξουμε, μέσω αυτής, τη σχέση κράτους-πολίτη και να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά. Αν δεν τα κάνουμε όλα αυτά, δε νομίζω ότι θα μπορέσουν τα λόγια να ακολουθήσουν τις πράξεις». 

 

* Είμαστε θετικοί στις νέες επενδύσεις, όμως από την άλλη βλέπουμε να κλείνουν η μία μετά την άλλη όλο και πιο πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

«Δυστυχώς, αυτό είναι μια διαδικασία την οποία προκαλούμε καθώς δε λαμβάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν ρευστότητα, διότι δεν υπάρχουν λεφτά στα σεντούκια, δεν τους δίνουν οι τράπεζες και γιατί τα εργαλεία του ΕΣΠΑ και του πακέτου Γιούνκερ δεν αξιοποιούνται από την κυβέρνησή μας. Έτσι, δημιουργείται ένα μεγάλο κενό, το οποίο εκ των πραγμάτων θα έρθουν να καλύψουν αυτοί που έχουν τα κεφάλαια». 

 

* Βλέπετε να γίνονται εκλογές στο εγγύς μέλλον; 

«Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα συμβεί. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η κυβέρνηση σίγουρα θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία. Αλλά δεν είναι σίγουρο το αν στο τέλος θα μπορέσει να διατηρήσει τον έλεγχο». 

 

«Έρχονται 5.000 νέες πεντάστερες κλίνες» 

 

«Η Κρήτη επενδύει στον ποιοτικό τουρισμό» 

 

* Πώς κρίνετε τις δυνατότητες της Κρήτης; 

«Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος. Μακάρι να ήταν όλες οι περιοχές της χώρας σαν την Κρήτη. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω και με τον κ. Αρναουτάκη, αλλά και με ανθρώπους της παραγωγής. Βλέπω ότι η Κρήτη επενδύει στον ποιοτικό τουρισμό. Έρχονται 5.000 πεντάστερες νέες κλίνες. Θα έπρεπε, όμως, να δούμε κατά πόσο αυτή η προστιθέμενη αξία μένει στο νησί. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή τώρα, οι νέοι αγρότες δε ζητούν επιδοτήσεις, αλλά θεσμική βοήθεια για να μπορέσουν να κάνουν τις εξαγωγές τους, και οι Ενώσεις Παραγωγών χρειάζονται ενθάρρυνση ώστε να μην είναι ο κάθε παραγωγός απογυμνωμένος».