Ανακοινώσεις, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Χάρης Θεοχάρης: Κλείνοντας τον κύκλο ως Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Κλείνοντας σήμερα τον κύκλο ως Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έρχονται στο νου μερικές από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που κατορθώσαμε να υλοποιήσουμε το προηγούμενο διάστημα. Μολονότι ήταν ένας χρόνος μόνο, στην πράξη ήταν μια περίοδος εξαιρετικά πυκνή σε γεγονότα, δράσεις, νομοθετικό και διοικητικό έργο.

Έτσι, λοιπόν, είμαι πραγματικά υπερήφανος για τον μεγάλο αγώνα που δώσαμε προκειμένου να αναθεωρήσουμε εκ βάθρων το φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών. Προχωρήσαμε με τόλμη και αφοσίωση στο δίκαιο για την ελληνική κοινωνία ευρύτερα στην ψήφιση και εφαρμογή ενός συστήματος φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο να είναι ορθολογικό, λειτουργικό, σύγχρονο, αντίστοιχο με εκείνα των προηγμένων κρατών της ΕΕ.

Εξίσου υπερήφανος είμαι για την ολοκλήρωση μιας κομβικής μεταρρύθμισης, τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών με τις ψηφιακές συσκευές χρέωσης (POS). Και τα δυο αποτελούν δυναμικά βήματα προόδου για την αναχαίτιση της φοροδιαφυγής και την αποκάλυψη κρυμμένης φορολογητέας ύλης, δηλαδή εσόδων για το δημόσιο που θα διοχετευθούν προς ενίσχυση της Παιδείας και της Υγείας.

Προχωρήσαμε επιπλέον σε εξορθολογισμό, μείωση ή και ολική κατάργηση φόρων, φροντίσαμε με ιδιαίτερη προσοχή και κατανόηση τους αγρότες, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ελαφρύνσεων και διευκολύνσεων, με προτεραιότητα σε όσους επλήγησαν από φυσικές καταστροφές κ.λπ.

Στη διάρκεια της θητείας μου ως Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υλοποιήσαμε τη βούληση της Κυβέρνησης να ενισχύσει το εισόδημα οικογενειών μισθωτών με παιδιά, με την εκ νέου αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ. Μονιμοποιήσαμε τη μείωση ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες υπηρεσιών, ενώ θεσπίσαμε την έκπτωση του ΦΠΑ κατά 10% σε συνάρτηση κατοικιών για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.

Πρόλαβα να καταθέσω το σημαντικό νομοσχέδιο που βάζει τέλος στην ανομία των ανασφάλιστων οχημάτων αλλά και να προετοιμάσω πολλές ακόμη πρωτοβουλίες που είμαι σίγουρος θα δούμε να υλοποιούνται το επόμενο διάστημα με πιο ώριμη την εκ βάθρων αναμόρφωση του παλιότερου και πιο αναχρονιστικού φόρου του ελληνικού κράτους (εισήχθει το 1836) του χαρτοσήμου με ένα νέο σύγχρονο τέλος, το ψηφιακό τέλος συναλλαγής.

Για τα προηγούμενα, αλλά και για δεκάδες ακόμη μέτρα που πήραμε, θεμελιώδης προϋπόθεση ήταν η ομαδική δράση στο Υπουργείο. Από αυτή την άποψη, θεωρώ τον εαυτό μου προνομιούχο και τυχερό, καθώς όλοι οι συνεργάτες μου, έδιναν διαρκώς τον καλύτερο εαυτό τους, συχνά ξεπερνώντας τις δυνάμεις τους, συνεισφέροντας καθοριστικά στην κοινή προσπάθεια.

Εξυπακούεται πως είμαι ευγνώμων για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα με τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ευχαριστώ ολόψυχα και τους δύο, για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που μου προσέφεραν. Ευχαριστώ συνολικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου καθώς και τις υπηρεσίες του για την εξαιρετική συνεργασία. Τέλος εύχομαι καλή επιτυχία στο νέο Υφυπουργό Χρήστο Δήμα.

Στο εξής, ως βουλευτής Νοτίου Τομέα Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, θα αφοσιωθώ στα κοινοβουλευτικά καθήκοντά μου. Προσπαθώντας διαρκώς να βελτιώσω την καθημερινότητα των συμπολιτών μου και συμβάλλοντας, όσο περισσότερο και με όποιο τρόπο μπορώ, στην επίτευξη του οράματος της Νέας Δημοκρατίας, για μια καλύτερη, πιο σύγχρονη και πιο δίκαιη Ελλάδα.