Μιλώντας ως εισηγητής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) και των Θυγατρικών Εταιρειών αυτής, ανέδειξα την κομβική σημασία της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο της ομιλίας μου στην αρμόδια Επιτροπή, επισήμανα μεταξύ άλλων ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «η Κυβέρνηση παίρνει ένα μοντέλο που λειτούργησε στην πράξη, το μοντέλο της ΔΕΗ, και το μεταφέρει σε έναν τομέα του οποίου η αποτελεσματικότητα δε μας έχει ικανοποιήσει ως τώρα. Προωθούμε δύο συγχωνεύσεις, του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. και του ΤΧΣ που απορροφώνται από την Ε.Ε.ΣΥ.Π. Η αποστολή του μεν Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. έχει επί της ουσίας εκπληρωθεί, μετά από τις επιτυχημένες αποκρατικοποιήσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Το ΤΧΣ, επίσης, ουσιαστικά ολοκληρώνει την αυτόνομη πορεία του με απόλυτη επιτυχία, καθώς με τη διάσωση των συστημικών τραπεζών, διασώθηκαν και οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Οι καταθέσεις αυτές ήταν περίπου δεκαπλάσιες από το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης. Προστατεύθηκαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά από την κατάρρευση, ενώ υπάρχει ένα όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ». Όπως τόνισε ο κ. Χάρης Θεοχάρης «με τις δύο ανωτέρω συγχωνεύσεις επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η εμπιστοσύνη η οποία πλέον διακατέχει την σχέση μας με τους δανειστές. Η απεξάρτηση της Ελληνικής Οικονομίας από ισχυρές και επίπονες δεσμεύσεις του παρελθόντος, όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και επιταχύνεται». Ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε επίσης το προφίλ της Ε.Ε.ΣΥ.Π., όπως αυτό διαμορφώνεται μέσω του νέου νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας με έμφαση τη σύσταση Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου. Το οποίο θα διαθέσει άμεσα 300 εκατ. ευρώ, «δημιουργώντας» όπως εξήγησε ο κ. Χάρης Θεοχάρης «ένα επενδυτικό εργαλείο, αντίστοιχο με εκείνα που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Στόχος είναι η παροχή κινήτρων για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα σε τομείς που δεν καλύπτονται επαρκώς από τα μέχρι σήμερα επενδυτικά εγχειρήματα. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα μπορούσαν να έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία για την οικονομία».
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή μου, εξήρα τη σημασία της ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντάς το σαν «αποτελεσματικό, εκσυγχρονιστικό και φιλοαναπτυξιακό. Προάγει επίσης τον υγιή, χρήσιμο και φιλελεύθερο παρεμβατισμό του κράτους, εφόσον το Ελληνικό Δημόσιο -και άρα οι πολίτες- επωφελείται πολλαπλά από τη συμμετοχή του στην Ε.Ε.ΣΥ.Π». Μάλιστα, ο κ. Θεοχάρης είπε χαρακτηριστικά ότι «για εμάς, την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, η διαχείριση της περιουσίας του ελληνικού λαού, αποτελεί ύψιστο καθήκον. Γι’ αυτό και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο, ιδιαίτερα τα εργαλεία του ιδιωτικού τομέα, ώστε αυτή η διαχείριση να είναι αποτελεσματική. Δεν έχουμε ταμπού. Το πρώτιστο καθήκον μας είναι η νομοθέτηση καινοτόμων αλλά και αποτελεσματικών πολιτικών χάριν του ελληνικού λαού. Διότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Η καλή αναπτυξιακή πορεία στηρίζεται στις μεταρρυθμίσεις. Το χρέος δεν έχει ηττηθεί. Η αξιοποίηση της περιουσίας μαζί με τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τα βασικά μας εργαλεία. Όποιος δεν ψηφίσει την ορθολογική διαχείριση της περιουσίας του ελληνικού λαού, ψηφίζει υπέρ μιας νέας κατάρρευσης της χώρας υπό το βάρος του χρέους μας. Ο καθένας από εμάς θα κριθεί για την επιλογή του».