Συνεντεύξεις

Χρειαζόμαστε σχέδιο και συναίνεση στα ελληνοτουρκικά.

“Η τουρκική απειλή είναι πραγματική και εκδηλώνεται σε όλα τα επίπεδα με πράξεις και όχι με λόγια”. 

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Πελοπόννησος” για ελληνοτουρκικά, οικονομία και πολιτικές εξελίξεις.

 

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τον Αύγουστο τελειώνουμε με τα μνημόνια. Εσείς, έχετε δηλώσει ότι η κυβέρνηση έχει δέσει δημοσιονομικά την χώρα έως το 2059. Τι να πιστέψουν οι πολίτες και γιατί;

         

Παρακολουθώντας πρόσφατα τις εργασίες του Φόρουμ των Δελφών, διαπίστωσα ότι υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς η οικονομία έχει βρει κάποια στήριξη. Αυτό δε σημαίνει ότι τον Αύγουστο θα μπούμε σε άλλη εποχή, έχει ωστόσο μπει ένα τέλος στην κατρακύλα των τελευταίων χρόνων. Ανησυχώ όμως γιατί έχουμε μπει σε μια συζήτηση που αφορά μόνο τους πολιτικούς και όχι τους πολίτες, σε μια συζήτηση άμυνας στην πραγματικότητα. Συζητάμε δηλαδή αν θα πρέπει να βάλουμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας ή μια πιστοληπτική γραμμή, ενώ η χώρα μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων πρέπει να περάσει στην επίθεση. Πρέπει να συζητήσουμε πώς θα φτιάξουμε δουλειές και πώς θα αυξήσουμε το ΑΕΠ, που έπεσε 25% κατά τα χρόνια της κρίσης. Χρειαζόμαστε ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις για να φύγει η χώρα μπροστά. Παρουσιάσαμε μια τέτοια πρόταση με τους Ν. Χριστοδουλάκη και Μ. Νεκτάριο που αφορά στο φορολογικό, στο χρέος και το ασφαλιστικό. Για παράδειγμα έχω προτείνει οι φορολογικοί συντελεστές να κατέβουν στο 20%, να καθιερωθεί το καθολικό βασικό εισόδημα, ένα μέρισμα που θα παίρνουν πίσω όλοι οι πολίτες – και το τονίζω όλοι, όχι ένα μέρος των πολιτών – από την ευημερία του κράτους, προτείνω να ξαναχτίσουμε το κοινωνικό κράτος. Μόνο έτσι θα κλείσουμε τις πληγές που άνοιξε η κρίση για χάρη της ανάπτυξης, για να μη φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό.

 

Σας ανησυχούν οι εξελίξεις στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις; Συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι υπάρχει ενδεχόμενο ενός αθέλητου ατυχήματος;

Η τουρκική απειλή είναι πραγματική και εκδηλώνεται σε όλα τα επίπεδα με πράξεις και όχι με λόγια. Από την άλλη το ελληνικό πολιτικό σύστημα οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τα τρία στοιχεία που απαιτούνται είναι σχέδιο, συνεννόηση και συναίνεση και δυστυχώς απουσιάζουν και τα τρία. Να βάλουμε λοιπόν μια τελεία στον εσωτερικό κατασπαραγμό και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Πώς  σχολιάζετε τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση την υπόθεση των δύο στρατιωτικών οι οποίοι είναι κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές;

Μια πτυχή που πρέπει να διερευνηθεί είναι εάν είχαν δοθεί οδηγίες να είναι προσεκτικοί όσοι υπηρετούν στις παραμεθόριες περιοχές ή εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε ισχύ οι πάγιες εντολές που ίσχυαν από την εποχή της εθνικής αμεριμνησίας. Σημασία έχει τώρα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και οι σωστοί χειρισμοί ώστε οι δύο στρατιωτικοί να γυρίσουν σύντομα πίσω.

Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μπορεί να δώσει στην οικονομία την ώθηση που χρειάζεται για να ξεφύγει η Ελλάδα από το σπιράλ της ύφεσης;

Δεν είναι πανάκεια η αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην Ελλάδα. Ακόμα και σε σχετικά επιτυχημένα μοντέλα αξιοποίησης κοιτασμάτων πρώτων υλών όπως η Νορβηγία, η γιγάντωση του πετρελαϊκού κλάδου οδήγησε σε ανισορροπίες την τοπική οικονομία. Επομένως, ναι, τα κοιτάσματα πρέπει να αξιοποιηθούν, αλλά παράλληλα πρέπει να λάβουμε πρόνοιες για την προστασία του περιβάλλοντος ως τουριστική χώρα και να μεριμνήσουμε ώστε τα οφέλη σε όρους δημοσίων εσόδων από αυτές τις εκμεταλλεύσεις να χρηματοδοτήσουν μια πραγματικά μεγάλη μεταρρύθμιση που μπορεί να αλλάξει την ρότα της εθνικής οικονομίας, για παράδειγμα αυτή της μετατροπής του ασφαλιστικού συστήματος σε ένα μεικτό σύστημα που η επικουρική σύνταξη θα είναι κεφαλαιοποιητική.  

Πώς κρίνετε τις πρωτοβουλίες στον χώρο της κεντροαριστεράς;

Παρακολουθώ τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς που παραδοσιακά στην Ελλάδα είχε την πρωτοπορία στα κοινωνικά θέματα. Ωστόσο είχα εκφράσει τον προβληματισμό μου για τον τρόπο που έγινε αυτή η διαδικασία. Τώρα αναδεικνύονται και στην πράξη αυτά τα προβλήματα και υπάρχουν ερωτηματικά για την πορεία του εγχειρήματος. Περιμένω να δω ένα καθαρό στίγμα και πού θα κινηθεί ιδεολογικά η νέα αυτή προσπάθεια.

Πώς εκφράζεται – αν εκφράζεται – σήμερα ο κεντρώος χώρος;

Ο χώρος του κέντρου που υπηρετώ πολιτικά συνθλίβεται σε μεγάλο βαθμό στις μέρες μας στο σκηνικό πόλωσης που βιώνουμε. Ακούγονται περισσότερο οι ακραίες φωνές και λιγότερο εκείνες της μετριοπάθειας. Η χώρα όμως χρειάζεται πράξεις και όχι λόγια, ενότητα και όχι διχασμό, συναίνεση και συνεννόηση και όχι πόλωση. Και αυτές τις αξίες μόνο ο χώρος του Κέντρου μπορεί να τις εκφράσει. Η δική μου προσπάθεια είναι να συμβάλλω με τις δυνάμεις μου ώστε ο χώρος αυτός να διαδραματίσει τον ρόλο που ιστορικά του αναλογεί.

Δημοσιεύματα σας έχουν φέρει κατά καιρούς προ των πυλών της ένταξης στη ΝΔ. Ποιες είναι οι προθέσεις σας;

Δεν ξέρω από πού προέρχονται αυτά τα δημοσιεύματα και δε μπορώ να πω κάτι παραπάνω εκτός του ότι δεν προέρχονται από εμένα και ότι δεν ισχύουν. Στην πολιτική μπήκα με σκοπό να υπηρετήσω τους πολίτες, όχι για να παίρνω μέρος σε μεταγραφικά παζάρια. Όμως, αυτή τη στιγμή υπάρχουν φωνές οι οποίες είναι καλό να παραμείνουν ανεξάρτητες. Πρέπει και η αντιπολίτευση να αλλάξει αρκετά και να απαντήσει στο πώς πτωχεύσαμε – προκειμένου να πείσει τον ελληνικό λαό ότι κάτι διαφορετικό είναι σε σχέση με το παρελθόν – και από την άλλη και η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει γιατί ενώ είχε ευαγγελιστεί το καινούριο δεν το έχει φέρει.